Türkiye ekonomisi 3 çeyrek daraldıktan sonra büyüme kaydetmeye hazırlanıyor… (Tera Yatırım )

Türkiye ekonomisi 3 çeyrek daraldıktan sonra büyüme kaydetmeye hazırlanıyor…

Türkiye’nin 3Ç19 büyüme verileri Pazartesi günü açıklanacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentileri Türkiye ekonomisinin 3Ç19 döneminde yıllık bazda %1 büyüme kaydetmesi yönündedir. Tera Yatırım olarak bizim de 3Ç19 dönemi için %1,1’lik büyüme beklentimiz mevcuttur. 3Ç19’da 3 çeyrek daraldıktan sonra büyüme kaydetmesini beklediğimiz ekonomide büyüme oranının 4Ç19 döneminde daha da hızlanmasını bekleriz.

Türkiye ekonomisi 2Y18 döneminde yaşanan kur şoku ile beraber derin bir durgunluk dönemine girdi. İç talepteki yavaşlama, kredi mekanizmasının durma noktasına gelmesi, üretimde yavaşlama gibi faktörler yaşanan kur şokunun büyüme bacağındaki olumsuz etkileri oldu. Bu süre içinde uç noktalara doğru yükselen enflasyonun, sıkılaştırıcı para politikalarını beraberinde getirerek faizleri de aşırı yüksek noktalara getirmesi ile beraber Türkiye ekonomisi 4Ç18, 1Ç19 ve 2Ç19 dönemlerinde daralarak teknik resesyona girdi.

Mali politikalar tarafında uygulanan teşvikler ve destekler ile beraber belli sektörler desteklenmekle beraber, özellikle kamu bankaları üzerinden verilen ucuz maliyetli kredilerle bu dönemde reel ekonomi desteklenmek istendi. Geçen yıldan gelen baz etkisi ile beraber enflasyonun gerilemesi, aynı zamanda küresel düşük faiz ortamının gelişen ülke konjonktürü açısından olumluluk yaratması bu noktada Merkez Bankası’nın da faizleri normalleştirme aşamasına girmesine dayanak oluşturdu ve para politikası tarafında sağlanan gevşeme ile 1000 baz puanlık faiz indirimi yapıldı. Özellikle faizlerde sağlanan düşüş ile beraber kredi mekanizması eski hızında olmasa da açıldı. Faizlerin yılın son ayındaki toplantıda daha da fazla düşürülmesi beklentisi ve gelecek yıla dair tek haneli enflasyon/faiz yönlendirmesi ekonomik aktiviteyi destekleyici duruşun benimsenmeye devam edeceğinin bir göstergesi olarak düşünülebilir.

 İmalat sanayi PMI, kredi büyümesi ve endüstriyel üretim gibi verilerin tümüne yakını 3Ç19’da bir toparlanmaya işaret etmekle beraber, 3Ç19’un sonuna yetişen büyümenin 4Ç19’da aynı öncü göstergelerdeki iyileşmenin devam etmesiyle beraber daha da fazla ivme kazanması beklenebilir. 2020 yılı ve sonrası için hükümet %5 büyüme hedefliyor. Bu yönde para politikasının ve mali politikanın genişleyici tavrı devam edebilir. Ancak biz para veya maliye politikasından ikisinin de geniş kalmasının enflasyon riskini tetiklemesinden endişe ederiz. Mali politikalarda sıkı bir duruşun benimsenmesi ve bütçe açığının GSYH’ye oranının mali disiplin çerçevesinde Maastricht kriterlerinin de altında kalıcı olmasını sağlamamız önemli… Enflasyon ise bu zaman periyodundan sonra tamamen ana dinamiklerdeki iyileşme ve ekonomi politikalarına bakacaktır.

Son çeyrekte %3’ün üzerine çıkmasını beklediğimiz GSYH’nin yılın geneli için zayıf pozitif bölgede gerçekleşmesini, önümüzdeki yıl ise %3 seviyelerine doğru hareketlenmesini bekleriz.

Enver Erkan
Araştırma | Ekonomist

 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ERDOĞAN: GÜVENLİ BÖLGEDEN ÜLKEMİZE YÖNELİK TEHDİTLER MAKUL BİR SÜREDE SONA ERMEZSE BU İŞİ BİZZAT KENDİMİZ YAPMAKTA TEREDDÜT ETMEYİZ
IRAK BAŞBAKANI, PARLAMENTOYA İSTİFASINI SUNACAK
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,7403 Satış: 5,7507 Euro Alış: 6,3175 Satış: 6,3289
ECB YK ADAYI/SCHNABEL : EYLÜL AYINDAKİ TEŞVİK POLİTİKASI, OTA VADEDE ENFLASYON İÇİN GÖRÜNÜM KADAR MEVCUT VERİLER TARAFINDAN DA DOĞRULANDI
ECB YK ADAYI/SCHNABEL : EURO BÖLGESİNDEKİ DÜŞÜK HATTA NEGATİF FAİZ ORANLARI POZİTİF GÖRÜNMEKTE
ECB YK ADAYI/PANETTA : GLOBAL AŞAĞI YÖNLÜ DÖNÜŞ İLE ŞEKİLLENEN MEVCUT DURUM, TİCARET ANLAŞMAZLIĞI VE BREXİTİN BELİRSİZLİĞİNE CEVABEN BELİRSİZLİĞİN ARTMASI
ECB/PANETTA: EN ERKEN BİR ŞEKİLDE BU TARZ ETKİLERİ SAPTAMAK İÇİN YÜKSEK SEVİYEDE UYANIK OLMAK GEREKLİ
Facebookta Paylaş