Türkiye, Ekonomik güven, Eylül ayında yükseldi (Tera Yatırım )

Türkiye: Ekonomik güven, Eylül ayında yükseldi

Türkiye’de ekonomik güven endeksi Ağustos ayında 100,8 iken Eylül ayında yükselerek 102,4 seviyesine geldi. Ekonomik güven endeksindeki artış tüketici, reel sektör (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Eylül döneminde tüketici güven endeksi 79,7 değerine yükselirken, reel kesim güven endeksi 113,3, hizmet sektörü güven endeksi 117,8 ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 115,6 değerini aldı. İnşaat sektörü güven endeksi azalarak 91,8 değerini aldı.

 
Ekonomik güven endeksi… Kaynak: Bloomberg, TÜİK

Son dönemde aşı gelişmeleri çerçevesinde Covid-19 pandemisinin etkilerinin hafiflemesi umut edilirken, 2020 yılının keskin daralma etkilerinin geride bırakılması aşamasının korunduğu gözlemlenmektedir. Özellikle açılma dönemi sonrasında sektörel faaliyetlerin artması etkisiyle ekonomik faaliyetin pandemi öncesine dönme çabaları devam etmektedir. Pandemi döneminde ve sonrasında salgının rakamsal olarak arttığı dönemlerde uygulanan karantina tedbirlerinin belli sektörlerde, özellikle hizmetlerdeki daralma etkisi gözlenmiştir. Güven endekslerinde, kısmi ve tam kapanma dönemlerinin ertesinde gerçekleştirilen normalleşme adımları önemli toparlanma sağlamıştır. Aşılama ile beraber salgının ekonomik faaliyet etkilerinin hafiflemesine yönelik ise, eskiye göre daha fazla iyimserlik mevcuttur.

Tüketici güven endeksi, genel 100 baz değerinin altındaki seyrini hem manşet hem de alt endekslerin çoğu bazında sürdürürken Ağustos ayına göre belli oranda artış olduğu görülmektedir. Hizmet sektöründe, pandemi kaynaklı kapanmalar önemli daralmaya sebep olduktan sonra, açılma döneminde hızlı geri dönüş etkisini gözlemlemekteyiz. Ancak pandemi unsuru her zaman sektör için bir çekince unsuru olabilir. Son dönemlerde Delta varyantı ve global çapta artan vaka sayılarının etkilerinin sınırlı olsa da potansiyel kısıtlamalar açısından izlenmesi gerekmektedir.

Perakende sektöründe de, defansif olan gıda harcamalarının pandemi dönemindeki etkisine ek olarak, tercihe bağlı harcamalarda da salgın etkisinin hafiflediği dönemler olumlu etkide bulunmuştur. Talep elastikiyet seviyesine ve online/fiziksel satış ayrımına göre perakende alt gruplarında farklı reaksiyonlar söz konusu olabilmektedir. Pandemi etkisinin hızlanması defansif harcamaları öne çıkarırken, isteğe bağlı harcamaları arka plana atabilir. Aynı rotasyon online ve fiziksel mağazacılık açısından da geçerli olur.

Finansal koşullardan en yoğun etkilenen sektör olarak, inşaat sektörü üzerinde faizlerde ve buna bağlı olarak finansal koşullardaki durumun belirleyici olacağını düşünürüz. Konut kredilerindeki hareket, 2Ç20 ve 3Ç20 dönemlerinde hızlı olmuştur. Enflasyonun yüksek seyretmesi, faizlerin hızlı bir şekilde inmesi konusunda bariyer olsa da; Merkez Bankası’nın Eylül toplantısında yaptığı 100 baz puanlık faiz indirimi sonraki aylarda da aynı döngüye devam edebileceğine işaret etmektedir. Merkez Bankası’nın faiz politikasının kredi maliyetlerine etkisini ve yapı malzemeleri artı talep kaynaklı sektör fiyat hareketlerini izlemek durumundayız.

Reel sektör güven endeksi, ekonomik faaliyetteki güçlü seyir ile beraber pandemi öncesi seviyelerindedir. Reel sektör aktivitesinde de, benzer şekilde ekonominin geneline uygun olarak Covid-19 pandemisi diplerinden toparlanma etkisi devam etmektedir. Nisan 2020’de dip yapan endeks, Ağustos 2020’de aştığı 100 eşik değerinin üzerinde seyretmektedir. Benzer şekilde; ekonomik açılma, buna bağlı olarak iç ve dış talepte hareketlenmeyle artan üretim eğilimleri, aşılama gibi faktörleri olumlu görmekle beraber; genel ekonomik aktivitede baskılayıcı olarak vaka sayılarındaki eğilim gibi faktörlerin takip edilmesi gerektiğini düşünürüz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BREZİLYA'DA GEÇİCİ BÜTÇE FAZLASI AĞUSTOS'TA AYLIK:+16.73 MYR REAL (ÖNCEKİ:-10.28 MYR )
BREZİLYA'DA KAMU SEKTÖRÜ NET BORÇ/GSYİH ORANI AĞUSTOS'TA: %59.3 (ÖNCEKİ:%60.3)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 8,8433 Satış: 8,8592 Euro Alış: 10,3135 Satış: 10,3321
OPEC GENEL SEKRETERİ:OPEC+, ARTAN TALEBİ KARŞILAŞIRKEN POTANSİYEL ARZ FAZLASINA KARŞI KORUMA SAĞLAYARAK PİYASANIN TEMEL UNSURLARININ DENGESİNE YARDIMCI OLUYOR
ALMAN FDP GENEL SEKRETERİ WISSING: YEŞİLLERLE GÖRÜŞMELERİN İÇERİĞİ HAKKINDA BİR ŞEY SÖYLEYEMEYECEĞİM, AMA DAHA FAZLA GÖRÜŞME PLANLANIYOR
IRAK PETROL BAKANLIĞI: IRAK VE TÜRKİYE PETROL BORU HATTINI REHABİLİTE ETMEYİ PLANLIYOR
ALMANYA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ, GÜVENLİK AJANSI'NIN XIAOMI CEP TELEFONUNU İNCELEDİĞİNİ BİLDİRDİ
BREZİLYA'DA ÜFE AĞUSTOS'TA AYLIK %+1.86 (ÖNCEKİ:%+1.94)
Facebookta Paylaş