Türkiye, Dünya Ormancılığında Bir İlki Başararak Suni Yollardan Ardıç Fidanı Üretti- Bakanlık

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Dünya ormancılığında bir ilke imza atarak suni yollardan üretilemeyen ardıç fidanlarını üretmeyi başardı. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklılıklarıyla bilinen ardıçlar, küresel ısınmanın yoğun bir şekilde hissedilmeye başlandığı dünyada, ülkemizin gelecekteki sigortası olacak.
ARDIÇ TOHUMUNUN ÇİMLENMESİNDE, ARDIÇ KUŞU TEKELİ KIRILDI
Tüm dünyada yakın zamana kadar ardıç tohumlarının yalnızca ardıç kuşlarınca yenilerek dışkı yoluyla atıldığında çimlenebileceği, ardıç tohumlarını üretmede başka yol olmadığı düşünülüyordu. Ancak OGM, Isparta Eğirdir'de bulunan fidanlığında yaptığı çalışmalar ile ardıç ormanlarının oluşmasında ardıç kuşlarının tekelini ortadan kaldırdı.
SUNİ ÇİMLENDİRME MEŞAKKATLİ BİR İŞ
Meşakkatli bir iş olan suni çimlendirme için her yıl Kasım ve Şubat ayları arasında orman köylüleri olgunlaşmış ardıç kozalaklarını topluyor ve fidanlıklarda açık hava koşullarında kurutuluyor. Bazı işlemlerin ardından ham tohumlar elde ediliyor. Tuzlu su vasıtasıyla bu tohumların boş ve dolularını belirlenerek, dolu olanları %5-10'luk küllü suda 3 gün bekletiliyor. Her gün suyu değiştirilerek karıştırılan tohumlar eleklerde yıkanıp 1-2 saat güneşte serilerek kurutuluyor. Daha sonra %5-10'luk limon tuzu ve su karışımında 1 gün bekletilen tohumlar yüzdürme havuzunda tekrar yıkanıyor. Böylece tohumların çimlenme engeli gideriliyor. Daha sonra soğuk hava deposunda +4 derecede 45-50 gün katlamaya alınan tohumlar, çimlenmek üzere Eylül ayının ilk haftası toprakla buluşturuluyor.
25 MİLYON FİDAN ÜRETİLDİ
Dünyada ilk kez bu zor sürecin ardından ardıç tohumların çimlenmesini Türk ormancılarının başardığını ifade eden Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli "Bu işlemlerle 2011 yılından 2018 yılı sonuna kadar 25 milyon ardıç fidanı üretimi gerçekleştirdik. Ayrıca yine aynı dönemde yaklaşık 30 ton ardıç tohumu ürettik. Üretilen fidanlar ise Anadolu'muzun topraklarında yeniden yeşeriyor" değerlendirmesinde bulundu.
ÜLKE GELECEĞİNİN SİGORTASI
Ardıçların ülkemiz ormanlarının yüzde 3'ünü kapladığını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Anadolu bozkırının umudu olan ardıçlar özellikleri bakımından oldukça faydalı ağaçlardır. Bilhassa ardıçlar, soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklılıkları sebebiyle, iklim değişikliğinin kendini hissettirdiği dünyamızda ülkemizin geleceği açısından sigorta görevi üstlenecek" açıklamasını yaptı.
Bakan Pakdemirli, ardıçların ekstrem iklim koşullarına dayanıklı olmalarının yanında, sık ibre yapıları ve besi değeri yüksek kozalakları ile yabanıl hayvanlara iyi bir sığınak ve besin maddesi sağladıklarını, yaygın kök sistemleri sayesinde erozyon ile mücadelede ülkemiz için son derece önemli bir tür olduğunu da sözlerine ekledi.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 1151,9 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 20971,3 milyon TL
2019 YILI 3. ÇEYREKTE İHRACAT BEKLENTİ ENDEKSİ 123,3 OLARAK GERÇEKLEŞTİ - TİCARET BAKANLIĞI
İHRACAT BEKLENTİ ENDEKSİ, 2019 YILI 3. ÇEYREKTE BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE 2,6 PUAN AZALDI - TİCARET BAKANLIĞI
İTHALAT BEKLENTİ ENDEKSİ, 2019 YILI 3. ÇEYREKTE BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE 0,6 PUAN ARTTI - TİCARET BAKANLIĞI
İHRACAT BEKLENTİ ENDEKSİ, 2019 YILI 3. ÇEYREKTE GEÇEN YILIN AYNI ÇEYREĞİNE GÖRE 5,3 PUAN ARTTI - TİCARET BAKANLIĞI
Facebookta Paylaş