Türkiye: Döviz mevduatında beş ayın en sert düşüşü (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye: Döviz mevduatında beş ayın en sert düşüşü…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 1 Temmuz haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 2,27 milyar dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 330 milyon dolar artarken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 2,60 milyar dolar azaldı.

 
Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB

1 Temmuz'da sona eren haftada bankalardaki toplam döviz mevduatı 239 milyar 748 milyon dolar olurken, bu tutarın 209 milyar 874 milyon doları yerleşiklerin hesaplarında toplandı.

BDDK tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verilmişti. BDDK'nın TL kredi kısıtlamalarına ilişkin düzenlemesinin geldiği haftada şirketlerin döviz mevduatları 3,1 milyar dolar azaldı. Düşüşün neredeyse tamamı, 2. çeyreğin son günü olan Perşembe günü gerçekleşti.

Yabancı yatırımcıların TL menkul kıymetlerden çıkışları geçen hafta da devam etti. Son on bir haftadaki çıkışın büyük bir kısmı Garanti Bankası gönüllü çağrısından kaynaklansa da, yabancıların BİST'ten güçlü bir şekilde çıkış yapmaya devam ettiğini görüyoruz. Küresel riskten kaçınma ile birlikte TL varlıklardan yurt dışı çıkışının devam etmesi beklenmektedir.

BDDK'nın şirketlerin lira kredilerine erişimini sınırlayan düzenlemesi sonrasında değer kazanan TL, sonraki süreçte kazanımlarının çoğunu sildi. 10 yıllık tahvil faizleri 19,3'e yükseldi.

Mevcut seviyede dolarizasyon, rezerv kümülasyonu ve finansal istikrar odaklı KKM ürünündeki trendleri takip etmeye devam edeceğiz. Ayrıca bir DTH ve TL hesabı kırılımı yayınlanmamakla beraber, bu ayrımın Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamaları doğrultusunda %55 DTH'dan TL'ye çevrim, %45 direkt TL hesabı açılışı şeklinde olduğunu değerlendiriyoruz. Finansal dolarizasyon oranı 1 Temmuz haftası itibariyle %54,39 seviyesindedir, bir önceki hafta %56,29 olan orandan düşüş görülmektedir. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %55,5 seviyesindeydi.



https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/080720220847



 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş