Türkiye: Dış ticaret açığı Temmuz ayında 4,28 milyar USD oldu…
TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Temmuz ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,2 artarak 16,42 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %16,8 artarak 20,69 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Temmuz 2020 - Temmuz 2021 dönemleri arasında %51,3 artmış ve 4,28 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %84’ten %79,3’e gerilemiştir.
Temmuz ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve İtalya takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %12,8 artarak 7,02 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %41,8’den %42,8’e yükseldiği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Temmuz 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Temmuz ayında ara malların (hammadde) toplam ithalat içindeki payı artarken, sermaye ve tüketim mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %2,9 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %13,1 olmuştur.
ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,4 artarak 15,62 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %15,7 artarak 19,84 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %78,7 olmuştur.
İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Temmuz 2021… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg
İthalatın aylık dönemlerde ihracatın üzerinde seyretmesinde en önemli etkenin özellikle ara malı ithalatı olduğu, bu kalemde de küresel çapta artan hammadde fiyatlarının yarattığı etkinin olduğu gözlemlenmektedir. Yıllık çapta güçlü ihracat artışı özellikle yılın ilk 7 ayı açısından etkisini sürdürmekle birlikte, dış talep koşullarındaki iyileşme ve geçen yılın kötü etkilerinin hafiflemesinin bu konuda avantaj sağladığını söyleyebiliriz. Buna karşılık; altın ithalatı büyük oranda elemine olmasına rağmen hammadde ihtiyacından ve enerji ithalatından süregelen etki halen sürmektedir. Buradaki fiyat etkilerinin ise ithalat artışında etken olmasını bekleriz. Türkiye açısından; tedarik zincirlerindeki sıkıntılar ve değişik alternatifler çerçevesinde pazar arayışları ithalat tarafında maliyet açısından dezavantaj yaratırken, pazar çeşitlendirmesi stratejisi kaynaklı olarak belli iş kollarında da avantajına olmaktadır. Özellikle Türkiye’nin emek yoğun kalemlerdeki uzmanlığına, sermaye yoğun üretim kalemlerindeki uzmanlığı da eklemesi gerekliliği küresel pazarlarda rekabet ve sürdürülebilir cari fazla veren bir ekonomiye dönüşmesi açısından önem arz etmektedir.
İç talebin sınırlanması için alınan makro ihtiyati tedbirlere ek olarak, ilerleyen dönemde ihtiyaç kredilerinde de sınırlama kriterlerinin uygulanabilecek olması tüketim mallarındaki ithalatı sınırlayabilir. Ancak üretim ve kullanım ihtiyacından dolayı ara malı ve enerji ithalatının artış eğiliminde olmasını bekleriz. İhracat partnerlerimizdeki ekonomik büyüme, Covid varyantları yeni kısıtlamalara neden olmazsa devam edip dış talebe destek olabilir. Aynı zamanda TRY’nin ucuzluğu itibariyle de Türk mallarının uluslararası pazarlardaki cazibesi ihracatımızı hacim olarak destekleyebilir.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.