Türkiye, Dış ticaret açığı Ekim ayında 1,44 milyar USD oldu (Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/291120210919

Türkiye: Dış ticaret açığı Ekim ayında 1,44 milyar USD oldu

TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Ekim ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,1 artarak 20,79 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %12,8 artarak 22,23 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Ekim 2020 - Ekim 2021 dönemleri arasında %40,1 azalmış ve 1,44 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %87,8’den %93,5’e yükselmiştir.

Ekim ayı içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve Irak takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %18,7 artarak 8,57 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %41,7’den %41,2’ye gerilediği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Ekim 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Ekim ayında ara malların (hammadde) toplam ithalat içindeki payı artarken, sermaye ve tüketim mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %2,7 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %11,8 olmuştur.

ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,7 artarak 19,83 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %15,3 artarak 21,60 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %91,8 olmuştur.

 
İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Ekim 2021… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Güçlü seyreden ihracat görünümü çerçevesinde gerileyen dış ticaret açığı ile beraber cari işlemler dengesindeki iyileşme trendi de sürmektedir. Salgının ticari faaliyet üzerindeki etkilerinin azalması, iyileşen dış talep ve seyahat kısıtlarındaki gevşeme yılın özellikle ikinci yarısında mal ve hizmet ihracatında olumlu bir eğilim sağladı. Bu kapsamda ihracat ve turizm gelirlerinin cari denge üzerindeki olumlu etkilerini ve dönemsel olarak bilançoda fazla yaratmasını gözlemliyoruz. Ekim ayında da bu iyileşme etkilerini cari denge verilerinde görmeyi bekliyoruz. Ekim ayına dair olarak 1,8 milyar USD dönemsel cari fazla verilmesini bekliyor, yılın genelinde ise 14 milyar USD cari açık öngörüyoruz. Bu kapsamda %9,7 olan yıllık reel GSYH büyümesi beklentimiz çerçevesinde cari açık / GSYH oranını da %2,1 olarak bekliyoruz. Lirada son dönemde yaşanan sert değer kaybı neticesinde tüketim bazlı ithalat hacminin düşebilecek olması, altın ithalatının ortalama seviyelerin altında seyretmesi ve turizm sektörünün olumlu katkısı çerçevesinde cari açık seviyesine dair risklerin aşağı yönlü olduğunu belirtmek isteriz.

Bununla beraber, cari denge üzerindeki ters yönlü risklerin de özellikle son Omicron varyantı ile alakalı gelişmeler eşiğinde takip edilmesi gerektiğini düşünürüz. Covid 19 salgınının küresel ticaret hacmi üzerinde yaratmış olduğu sıkıntıların artçısı olarak ortaya çıkan tedarik zinciri krizine ek olarak, olası kapanmalara karşı talep şoku, seyahat kısıtları gibi etmenler ödemeler dengesi senaryosu açısından stres testine konu olmalıdır. Diğer taraftan; sanayideki ivmenin hem ara malı tedariki, hem de artan üretim maliyetleri çerçevesinde ivme kaybetmesi de olası risklerden biridir. Çarşamba günü Kasım güncellemesi gelecek olan imalat PMI tarafında eşik değer korunmakla beraber, Ekim ayında 51,2’ye doğru bir yavaşlama görülmekte. Bu da yaz aylarındaki 54 seviyelerinden süregelen bir yavaşlama anlamına gelmektedir. 4Ç21 büyüme ivmesi de bu nedenle dönemsel olarak önceki çeyreklerin gerisinde kalabilir. 2022 GSYH büyümesi ise küresel Covid ve tedarik kaynaklı risklerin yanı sıra; portföy çıkışlarına ve dolarizasyona bağlı olarak sürekli değer kaybeden lira, buna bağlı olarak yükselen enflasyonun talep dengesizliği etkisi gibi faktörler çerçevesinde aşağı yönlü risk taşıyor. Tahvil faizlerindeki ve CDS’deki artışın faiz indirimleriyle amaçlanan gevşemeyi sağlamadığını düşünecek olursak, makroekonomik dengelerin sürdürülebilirliğine yönelik finansal piyasa baskısının ciddi bir politika sıkılaşmasına zorlayıcı etkisini halen bir çekince unsuru olarak belirtmek isteriz. Dolayısıyla, artan risk primi finansal koşulların gevşemesi yönünde bir handikap olarak belirmektedir. Bu kapsamda 2021 GSYH büyümesine yönelik beklentimizi halen %9,7 olarak belirlemekle beraber, 2022 GSYH büyümesine yönelik %4,1 olan beklentimiz aşağı yönlü riskler içermektedir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
GÜNEY AFRİKA'LI SALGIN UZMANI: MEVCUT TEDAVİLER OMICRON'A KARŞI ETKİLİ OLABİLİR
GÜNEY AFRİKA'LI SALGIN UZMANI: OMICRON'UN KLİNİK SUNUMUNUN ÖNCEKİ VARYANTLARDAN DAHA KÖTÜ OLUP OLMADIĞINI SÖYLEMEK İÇİN HENÜZ YETERLİ VERİ YOK
ECB/DE GUİNDOS: TÜM SEÇENEKLERİ AÇIK TUTMAK PARA POLİTİKASI İÇİN ÖNEMLİ
BOJ/KURODA: EKONOMİ BİRKAÇ AY İÇİNDE TOPARLANMA VE BÜYÜME AŞAMASINA GEÇECEK
BOJ/KURODA: JAPON EKONOMİSİNİN KOVİD 19 ETKİSİNİ AŞACAĞINA EMİNİM
ECB/DE GUINDOS: EURO BÖLGESİNDEKİ ŞİRKETLER İÇİN DESTEK ÖNLEMLERİNİN ÇEKİLMESİ OLASILIĞININ ÇOK DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE ALINMASI GEREKİYOR
ECB/DE GUİNDOS: YENİ CORONAVRIUS VARYANTLARININ VE KOVİD-19 VAKALARININ YAYILMASI BELİRSİZLİĞİ ARTIRACAK
ECB/DE GUINDOS: ENFLASYONUN ALTINDA YATAN FAKTÖRLER GEÇİCİ NİTELİKLİ, BU NEDENLE ENFLASYONUN GELECEK YIL DÜŞMEYE BAŞLAMASINI BEKLİYORUM
ECB / VILLEROY: FAİZ ARTIŞI İÇİN ŞARTLAR 2022'DE MUHTEMELEN KARŞILANMAZ - BLOOMBERG HT
BOJ/KURODA: İKLİMLE ALAKALI MALİ RİSKLERİ YÖNETMEK VE DÜZENLİ OLARAK BELİRLEMEK BİR GEREKLİLİK
BOJ/KURODA: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ ELE ALMAK, EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDE BİR MALİYET VEYA KISITLAMA OLARAK GÖRÜLMEMELİ
Facebookta Paylaş