Türkiye; Cari denge, enerji fiyatları artarken dördüncü ay üst üste açık verdi (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/110420221034

Türkiye: Cari denge, enerji fiyatları artarken dördüncü ay üst üste açık verdi…

Türkiye’de Şubat ayında cari işlemler dengesi, artan enerji fiyatları nedeniyle üst üste dördüncü ay açık verdi. Aylık bazda 5,15 milyar dolar olarak açıklanan cari açık rakamı57,3 milyar dolar açık olan piyasa beklentisine ve 5,6 milyar dolar olan bizim beklentimize paralel gerçekleşmiştir. Cari denge açığı, aylık dönemde ise geçen yılın Şubat ayındaki 2,45 milyar USD olan açığa kıyasla artmıştır. 12 aylık bazda ise cari açık 19,1 milyar dolardan 21,8 milyar dolara genişledi.

Cari işlemler hesabında en belirleyici unsurlara baktığımız zaman; Enerji ithalat maliyetlerindeki artışın etkisiyle mal ticaretindeki açık, bir önceki yıla göre 2,1 milyar dolardan 6 milyar dolara yükseldi. Hizmetler, turizm gelirinde 1,24 milyar dolara ulaşan artışın etkisiyle 1,61 milyar dolar fazla verdi. Enerji maliyetlerindeki artışın son dönemdeki belirleyici etkilerini görüyoruz. Brent petrol fiyatına dair cari denge ile alakalı yaptığımız hesaplamalarda, her 10 dolarlık değişimin cari denge üzerinde 4,4 milyar dolarlık, cari denge / GSYH oranında ise yarım puanlık bir etkide bulunduğu sonucuna varmaktayız. Bu seneki ani fiyat değişimlerinde ise, enerji fiyatlarında doğalgaz fiyatlarındaki Brent petrol fiyatının çok üzerinde bir oranda katlanmanın bu etkiyi çok daha öteye taşıması söz konusudur. Nitekim, geçen yılın ilk 3 aylık döneminde 8,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiş enerji ithalatının, öncü dış ticaret veriler ekseninde de baktığımızda ilk çeyrekte 25 milyar dolarlık bir tutara ulaşarak neredeyse 3 kat arttığını gözlemliyoruz.

Finansman tarafında doğrudan yatırım kaynaklı net girişler Şubat ayında 4 milyon dolar olarak gerçekleşirken, portföy tarafında risk iştahındaki önemli bozulma çerçevesinde 765 milyon dolar net çıkış olduğu görülmektedir. Hisse senetlerinde net satış 228 milyon dolar olurken, borçlanma araçlarında ise 573 milyon dolarlık net satış yapılmıştır. Özel sektörün dış borç geri dönüş oranı görece düşük performans gösterirken, finans sektöründe borç çevirme oranlarının daha güçlü olduğunu gözlemliyoruz. Resmi rezervler yüksek cari açığın getirdiği zayıf finansman kabiliyeti nedeniyle 2,22 milyar dolar azaldı. Yılın ilk iki ayında rezervlerdeki düşüş böylece 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Net hata ve noksan veya kaynağı bilinmeyen sermaye hareketleri, aylık 511 milyon dolarlık sınırlı bir çıkış gösterd


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KREMLİN: RUSYA'NIN BİR BORÇ TEMERRÜDÜNE DÜŞMESİ İÇİN OBJEKTİF ZEMİN YOK
BOFA: PETROL PİYASASI YAZA GİRERKEN KARIŞIKLIK İÇİNDE KALMAYA DEVAM EDECEK
UKRAYNA'NIN 2021/22 MISIR İHRACATI TOPLAM 20 MİLYON TON OLABİLİR
UKRAYNA'NIN 2021/22 BUĞDAY İHRACATI TOPLAM 10 MİLYON TON OLABİLİR- SENDİKA
İTALYA BANKALARININ MALİ OLMAYAN FİRMALARA VERDİĞİ KREDİLER ŞUBAT'TA YILLIK %+1.2 (OCAK:%+0.9)
İTALYA BANKALARINDAKİ BRÜT SORUNLU KREDİLER ŞUBAT'TA: 41.91 MYR EURO (ÖNCEKİ:41.45 MYR)
UKRAYNA CUMHURBAŞKANI : RUSYA, DURMAYA ZORLANMADIKÇA DURMAYACAK
Facebookta Paylaş