Türkiye: Büyüme muhtemelen 1Ç22’den sonra yavaşlayacak (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Türkiye: Büyüme muhtemelen 1Ç22’den sonra yavaşlayacak…

Büyüme açısından, ilk çeyrek beklentileri konusunda nispeten olumluyuz. Öncü göstergeler, 1Ç22'de %6-7 bandında bir ekonomik büyümenin açıklanacağını gösteriyor. Bu kapsamda biz de Reel GSYİH'nın önceki çeyrekte %9,1 genişledikten sonra 1Ç22'de yıllık %6,2 büyümesini bekliyoruz. Öncü büyüme göstergeleriyle resmi çekilen 1Ç22 GSYH büyüme performansı çerçevesinde; sanayi tedarik zinciri, enflasyonist baskılar ve büyüyen global ekonomik büyüme risklerine rağmen sektörel performansların ortalama olarak olumlu gerçekleştiğini gördük.

İktisadi faaliyetin göreli olarak olumlu seyrini izlediğimiz bu dönemden sonra ise, ilerleyen çeyreklerde aşağı yönlü risk dengeleri ortaya çıkmıştır. İç ve dış talepte artan belirsizlikler ve enflasyonun aşındırdığı satın alma gücü gibi faktörlerin ilerleyen dönem için büyüme açısından altını çiziyoruz. Sürdürülebilir büyüme etkisi açısından hala yatırım etkisini önemsiyoruz. Bu nedenle, makro ortamın firmaların üretim kapasitesi ve istihdam eğilimlerinde istikrarlı ve öngörülebilir kalması gerekmektedir.

 
Reel GSYH büyüme hızı ve sanayi üretimi karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg, TÜİK

İmalat sektöründeki jeopolitik risk ve tedarik zinciri aksamaları gibi faktörlerin yanı sıra önümüzdeki aylarda yavaşlama eğilimi ön plana çıkacak. İhracat ve iç talep tarafında ise mevcut faktörler nedeniyle kırılgan ve sürekli değişken bir talep var. Avrupa'ya ihracat kalemleri üreten firmaların hammadde talepleri, küresel arzın durumu ile yakından ilgilidir. Tedarik zincirindeki kırılmalar nedeniyle özellikle Avrupa daha fazla bölgesel tedarik fırsatları ve alternatif tedarik kanalları arıyor. Dış talep, küresel durgunluk tehditlerine karşı savunmasızdır. Öte yandan, iç talep açısından yüksek enflasyonun etkisini, şirketlerin yatırım eğilimleri açısından ise maliyet faktörlerini olumsuz değerlendiriyoruz.

Lira, Eylül ayından bu yana dolar karşısında değerinin neredeyse yarısı kadar değer kaybetti. Gıda ve enerji maliyetlerinin artmasıyla da enflasyon kontrolden çıktı. Faiz indirimlerinin etkisi, TL'nin negatif reel faizler karşısında değer kaybetmesine neden olarak tüketici fiyatlarındaki yükselişi hızlandırdı. Hükümet ise ekonomik büyümeyi desteklemek için düşük faiz oranlarını tercih ediyor. Daha zayıf lira görünümü ve daha pahalı emtiaların enflasyonun tüketici talebini aşındırıcı gücü, üretim maliyetleri ve tedarik süreçlerini zorlayıcı etkisi ve aşırı belirsiz jeopolitik koşullar gibi etkilerinin ekonomi üzerinde de yavaşlamaya neden olmasını ve bu yıl büyüme üzerinde baskı oluşturmasını öngörüyoruz.

Güncel dış ve iç talep faktörlerinin üretim ve ihracat etkilerini gözlemleyeceğiz. Geleceğe baktığımızda, 2022 büyümesinin geçen yılki %11'e kıyasla %3,7'ye yavaşlamasını bekliyoruz. Türkiye’nin uzun vadeli ortalama büyüme hızı ile kıyas edildiğinde bu rakamın nispeten durgun bir ekonomik görünüme işaret edeceği görülmektedir. Küresel tedarik ağı, jeopolitik riskler ve makroekonomik gelişmeler çerçevesinde daha temkinliyiz. Büyüme üzerindeki genel risk dengesini aşağı yönlü olarak görmeyi sürdürüyoruz.

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/300520220955

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çin, ton başına benzin fiyatını 400 yuan, dizel fiyatını 390 yuan artıracak - NDRC
İngiltere'de 5-10 yıllık enflasyon beklentisi % 5.1 - Cıtı/Yougov
İngiltere'de 5-10 yıllık enflasyon beklentisi % 4.2- Cıtı/Yougov
Kremlin: Rusya'nın dış borçlarını ödemek için nakti ve isteği var
HİNDİSTAN MALİYE BAKANI YETKİLİSİ: HİNDİSTAN, KRİPTO PARA BİRİMİ KONUSUNDA GLOBAL DÜZENLEMELERİ İZLİYOR
HİNDİSTAN MALİYE BAKANI YETKİLİSİ: KRİPTO PARA BİRİMİ KONUSUNDA DANIŞMA BELGESİ HAZIR
HİNDİSTAN MALİYE BAKANI YETKİLİSİ: HİNDİSTAN, MEVCUT ZORLUKLARA RAĞMEN EN HIZLI ŞEKİLDE BÜYÜMEYE HAZIR
HİNDİSTAN MALİYE BAKANI YETKİLİSİ: KRİPTO PARA BİRİMİ KOPNUSUNDA GLOBAL GÖRÜŞ BİRLİĞİ GEREK
Facebookta Paylaş