Türkiye 2023 Yılında Dünyadaki Uluslararası Doğrudan Yatırımlardan %0,8 Pay Aldı-UNCTAD

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Uluslararası Yatırımcılar Derneği - YASED tarafından yapılan yazılı açıklamada, UNCTAD tarafından bugün yayımlanan Dünya Yatırım Raporu'nun 2024 yılındaki ana temasının "yatırımları kolaylaştırma ve dijital devlet" olduğu ifade edildi. Küresel uluslararası doğrudan yatırım (UDY) trendleri ile dünya, bölge ve ülke düzeyindeki yatırım gerçekleşmelerini ele alan Dünya Yatırım Raporu, özelikle gelişmekte olan ülkelerdeki UDY'nin artırılması için politika ve strateji önerileri de içeriyor.
 
Rapor, 2023 yılındaki küresel UDY hacminin 1,36 trilyon dolardan yüzde 2'lik bir düşüşle 1,33 trilyon dolara gerilediğine işaret ediyor. Yatırımların diğer ülkelere aktarımına aracılık eden Avrupa ülkelerindeki UDY akışları dışarıda bırakıldığında, küresel UDY akışındaki gerilemenin %10'un üzerinde gerçekleştiğine vurgu yapan rapor, proje finansmanında gerçekleşen gerilemenin özellikle sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasının üzerinde de önemli bir risk oluşturduğunu vurguluyor. 2024 yılının zor bir yıl olacağını ifade eden rapor, finansman olanaklarının gelişmesi ve yatırımları kolaylaştırmaya yönelik çalışmaların olumlu sonuçlar vermesi halinde yılın geri kalanında sınırlı bir iyileşme gözlemlenebileceğini işaret ediyor.
 
Rapor verilerine göre Türkiye'nin 2023 yılındaki UDY akışlarından aldığı pay bir önceki yıla göre yüzde 1'den yüzde 0,8 düzeyine gerilemiş durumda. Türkiye'nin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'la birlikte bölgesinde geçen yıla oranla daha fazla UDY projesi çektiğini ifade eden rapor Türkiye'nin Batı ve Orta Asya'da en fazla sayıda imalat sanayii projesi çeken ülke olduğunu işaret ediyor.
 
Raporun bu seneki ana temasına yönelik ilk bilgilendirme YASED'in 5 Haziran tarihinde Ankara'da düzenlediği Küresel Yatırım Günleri etkinliğinde UNCTAD Yatırım Araştırmaları Birim Başkanı Dr. Amelia Santos-Paulino tarafından gerçekleştirilmişti. Yatırım süreçlerinin basitleştirilmesi, yatırımcıların bilgiye erişiminin kolaylaştırılması, şeffaflığın artırılması ve idari süreçlerin birbirleri ile uyumunun artırılmasında dijital devlet çözümlerinin önemli katkı sağlama imkanı olduğunu ifade eden rapor buna yönelik inisiyatiflerin her geçen gün arttığını da gösteriyor.
 
YASED Küresel Yatırım Günleri 2024 programı, önümüzdeki günlerde; UNCTAD, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve YASED başkanları ve temsilcileri ile birlikte gerçekleştirilecek ve Türkiye'nin UDY stratejilerinin ve performansının değerlendirileceği programlarla sona erecek.



Diğer Haberler
BoE: Enflasyonun kalıcılığına ilişkin temel göstergeler ılımlı seyrini sürdürüyor ancak yüksek kalmaya devam ediyor
BoE: Faizleri düşürmek için ne kadar daha kanıt olması konusunda tut kararı veren PPK üyeleri arasında çeşitli görüşler vardı
BoE: İstihdam piyasası gevşemeye devam ediyor fakat tarihi standartlarca göreceli olarak sıkı
BoE: Personelin 2.çeyrek GSYH tahmini %+0.5 (Mayıs tahmini: %+0.2)
BoE: Enflasyonun %2'ye geri dönmesi iyi haber, faizleri düşürmeden önce enflasyonun düşük kaldığından emin olmamız gerekli
BoE: Bazı PPK üyeleri için Haziran kararı, orta vadeli enflasyonu ileri taşımayacak faktörleri yansıtan beklenenden yüksek hizmet enflasyonunedeniyle oldukça iyi dengeliydi
BoE: Geçmişteki düşüşler ve enerji fiyatlarındaki düşüşlerin azalmasıyla birlikte TÜFE 2024'ün ikinci yarısında hafifçe yükselerek %2,5 civarına çıkacak (Mayıs tahmini: %2.5)
BoE politika yapıcılardan Ramsden ve Dhingra faiz 25 baz puan indirilmesi yönünde oy kullandı
İngiltere Merkez Bankası politika faiz oranını %5.25 olarak belirledi (Beklenti: %5.25, önceki: %5.25)
İngiltere Merkez Bankası'nda faiz artışı yönünde 0 üye oy kullandı (Beklenti: 0, önceki: 0)
İngiltere Merkez Bankası'nda faizin değişmemesi yönünde 7 üye oy kullandı (Beklenti: 7, önceki: 7)
İngiltere Merkez Bankası'nda faiz indirilmesi yönünde 2 üye oy kullandı (Beklenti: 2, önceki: 2)
Facebookta Paylaş