Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan şirket açıklaması aşağıda bulunuyor:
2023 YILINA İLİŞKİN ÖNEMLİ GELİŞMELER
• Güçlü finansal performans:
o Grup gelirleri, temel olarak hızlanan ARPU büyümesi ve güçlü mobil faturalı net abone kazanımı performansının katkısıyla %14,6 artış gösterdi. Dijital servislerimiz ve techfin işimiz de gelir büyümesini destekledi.
o FAVÖK %19,9 artarken, FAVÖK marjı %41,0 olarak gerçekleşti; FVÖK %213,5 büyürken, FVÖK marjı %11,7 oldu
o Net kâr %82,5 artarak 12,6 milyar TL oldu
o 7,3 milyar TL'lik güçlü serbest nakit akışı3 yarattık; net borçluluk oranı4 0,5x seviyesinde gerçekleşti; dönem sonu itibarıyla net 22 milyon ABD Doları tutarında uzun döviz pozisyonu bulunmaktadır
• Sağlam operasyonel performans:
o Turkcell Türkiye abone bazı5 net 799 bin abone kazanımı ile genişledi
o 1,6 milyon mobil faturalı net abone kazanımı gerçekleşti
o Net 173 bin sabit abone kazanımı gerçekleşti; net 169 bin fiber abone kazanımı elde edildi
o Fiber hane erişimi toplamda 5,8 milyon oldu; 386 bin yeni haneye fiber erişimi sağlandı
o Mobil ARPU6 büyümesi %18,4; bireysel fiber ARPU büyümesi %0,7 olarak gerçekleşti
• 2024 beklentilerimiz7; gelir büyümesi hedefimiz yüksek tek haneli seviyede, FAVÖK marjı hedefimiz yaklaşık %42 ve operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranı8 hedefimiz ise yaklaşık %23 şeklindedir
(1) FAVÖK Genel Kabul Görmüş Muhasebe Standartları’nda olmayan bir finansal değerdir. Düzeltilmiş FAVÖK’ün net kâr ile mutabakatına dair açıklama için sayfa 16’ya bakınız.
(2) FVÖK Genel Kabul Görmüş Muhasebe Standartları’nda olmayan bir finansal değerdir. FAVÖK’den itfa ve tükenme payları ile amortismanın düşürülmesi ile hesaplanmıştır.
(3) Serbest nakit akışı hesaplaması UFRS raporlarındaki FAVÖK ve UFRS raporlarındaki nakit akış tablosundaki belirtilen kalemleri içermektedir: maddi ve maddi olmayan duran varlık alımlarından kaynaklanan nakit çıkışları, işletme varlık ve yükümlülüklerinde gerçekleşen değişimler, kira sözleşmesinden kaynaklanan ödemelere ilişkin nakit çıkışları ve vergi ödemesi. (4) 4Ç21 itibarıyla, net borç hesaplamamızın tanımını, dönen ve duran varlıklar altında raporlanan “finansal varlıklar”ı içerecek şekilde revize ettik. TCMB’de tutulan zorunlu karşılıklar da net borç hesaplamasına dahil edilmektedir. Bu varlıkların oldukça likit ve değerinde önemli bir değişiklik olmaksızın kolayca nakde çevrilebilir olduğuna inanıyoruz.
(5) Mobil, sabit genişbant, IPTV ve toptan (MVNO&FVNO) aboneleri dahil
(6) M2M hariç
(7) 2024 yılına ilişkin beklentiler, UMS 29 kapsamında enflasyon muhasebesi uygulanmasının etkilerini içermektedir. 2024 beklentilerimiz, öngörülen enflasyon seviyeleri gibi makroekonomik göstergelerle ilgili olanlar da dahil olmak üzere, kontrolümüz dışındaki faktörlere ilişkin bazı varsayımlar kullanılarak oluşturulmuştur. Özellikle, 2024 beklentilerimiz aylık bazda uygulanan %37'lik varsayılan yıllık enflasyon oranına dayanmaktadır. Bu paragraf tüm işlerimiz için pazar koşulları hakkında mevcut tahmin ve beklentilerimizi içeren ileriye yönelik beyan içermektedir. İleriye dönük beklentilerin gerçekleşeceği yönünde teminat verilememektedir. Bu tür ileriye yönelik beyanların sonucunu etkileyebilecek çeşitli faktörlerin tartışılması için, 2022 yılı için 20-F formunda SEC’e (U.S. Securities and Exchange Commission) sunduğumuz yıllık faaliyet raporumuza ve bu rapor içindeki risk faktörleri bölümüne bakınız.
(8) Lisans ödemeleri hariç
GENEL MÜDÜR DR. ALİ TAHA KOÇ’UN MESAJI
2023 yılında Türkiye, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan deprem, genel seçim atmosferi ve makroekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı. Aynı dönemde, dünya genelinde, merkez bankalarının sıkılaştırma politikalarını sürdürmesi, savaşlar nedeniyle yaşanan insani dramlar ve iklim değişikliğinin artan etkileri ön plana çıktı. Bu zorluklara rağmen, Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğundaki öncü konumumuzu daha da güçlendirme noktasında kararlılıkla ilerlediğimizi sizlerle paylaşmanın gururunu yaşıyorum.
Bu süreçte, teknolojik altyapımızı, bilgi birikimimizi ve yetkinliklerimizi; müşterilerimize kesintisiz ve kaliteli bir iletişim deneyimi sunmak için geliştirmeye devam ettik. Türkiye’nin dijital erişimini artırmak ve teknolojiyi daha kapsayıcı hale getirmek amacıyla yeni stratejiler geliştirmeyi hedefliyoruz. Eğitimden sağlığa, iş dünyasından sosyal hayata kadar birçok alanda dijital dönüşümü destekleyen projelerimizle, Türkiye'nin Turkcell’i olarak ülkemizde teknoloji sektörünün gelişimine ve geleceğe yatırım yapmaya devam ediyoruz.
Başarıların öne çıktığı bir yıl daha…
2023 yılını beklentilerimizi aşan bir performansla tamamladık. 2023 yılında enflasyon muhasebesine* geçiş ile beraber, konsolide gelirler, genişleyen abone bazı, istikrarlı fiyat artışları, techfin işimiz ve dijital servislerimizin de katkısıyla yıllık bazda %14,6 artarak 107,1 milyar TL’ye ulaştı. Konsolide FAVÖK1 %19,9 artışla 43,9 milyar TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı %41,0 olarak gerçekleşti. Net kârımız ise yıllık bazda %82,5 artarak, 12,6 milyar TL’ye ulaştı.
2023 yılında da mobil segmentte liderliğimizi sürdürürken, rakip oyuncuların kısa dönemli rekabetçi kampanyalarına rağmen yıl boyunca rasyonel fiyatlama stratejimize devam ettik. Bu yaklaşımımız, sektördeki dinamik pozisyonumuzu sürdürmemizi sağladı. Diğer yandan, müşteri odaklı stratejimiz, yenilikçi ve kapsamlı tekliflerimiz, dijital kanallarla güçlenen geniş satış ağımız ve güçlü altyapımız sayesinde 799 bin net abone kazandık. Bu yıl da mobil tarafta yüksek gelir katkısı sağlayan faturalı abone odağımızı sürdürmeye devam ettik ve 1,6 milyon faturalı net abone kazandık. Sabit tarafta ise fiber ürünümüzle penetrasyona odaklanırken, gelir artırma odağımızı da devam ettirdik. 2023 yılında toplam 386 bin haneye daha uçtan uca fiber hizmetimizi götürerek, ulaştığımız hane sayısını 5,8 milyona çıkarttık. Fiber abonelerimiz ise 2,3 milyona ulaştı.
Stratejik odak alanlarımız büyümeyi desteklemeye devam ediyor
BiP, TV+, lifebox, fizy, GAME+ ve dijital reklamcılık dahil olmak üzere önemli markalardan oluşan dijital servis portföyümüzdeki faaliyetlerimize devam ettik. 2023 yılında, dijital servislerimizi kullanan tekil ücretli kullanıcı2 sayısı yıllık bazda %9 artarak 5,6 milyona yükseldi.
Dijital İş Servisleri, kurumsal müşterilerin dijital dönüşüm süreçlerindeki ana destekçisi olmaya 2023 yılında da devam etti. Uçtan uca yönetilen dijital dönüşüm projeleri ile birlikte, veri merkezi ve bulut hizmetlerinden elde edilen gelirler, büyümeye katkı sağlayan ana faktörler oldu. Bugüne kadar sistem entegrasyon ve yönetilen hizmetlerde 3.500’ü aşkın proje sayısına ulaşılırken, 2023 yılından sonra gelire dönüşecek olan projelerin kontrat değeri (backlog) 3,1 milyar TL oldu. Dijital veri çağında, endüstriyel dönüşümün hammaddesi olan verinin sahipliğinin ülkemizde kalmasını önemli bir inisiyatif olarak değerlendiriyoruz. Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutmak amacıyla veri merkezleri pazarındaki lider konumumuzu devam ettiriyor, başlangıcından bu yana 330 milyon Avro yatırım yaptığımız veri merkezlerimizdeki yatırım odağımızı artırmayı hedefliyoruz.
Techfin odaklı hizmetler sunan Financell3 ve Paycell şirketlerimiz 2023 yılında da faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürdü. Bireysel ve kurumsal müşterilerimizin finansman ihtiyaçlarına göre ürün portföyünü çeşitlendirmeye devam eden Financell’in kredi portföyü 2023 yıl sonu itibarıyla 6,2 milyar TL oldu. Hızlı ve güvenli ödeme çözümleri sunan Paycell geniş ürün portföyüyle 2023 yıl sonunda 8,0 milyon kullanıcıya ulaştı. Paycell gelirlerinin büyük bir
kısmını oluşturan mobil ödeme hizmeti, finansal hizmetlerdeki büyümenin ana dikeyi olmaya devam ederken geçen yılın son çeyreğinden bu yana yayılımını hızla artıran POS çözümleri de Paycell’in büyümesini destekledi.
Sürdürülebilirlik vizyonumuz ile geleceği şekillendiriyoruz
Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda, tüm çalışmalarımızda çevremize, topluma, işimize ve dünyamıza olumlu iz bırakmayı amaçlıyoruz. Teknoloji ve telekomünikasyon sektöründe lider bir şirket olarak sürdürülebilirliği iş stratejimiz ve operasyonlarımıza entegre ediyoruz. Bu kapsamda, yenilenebilir enerjiye olan yatırımımızı sadece çevre dostu bir adım olarak düşünmüyor, aynı zamanda enerji ihtiyacımızı yönetebilmenin vazgeçilmez bir unsuru olarak görüyoruz. Rüzgar enerjisi santralimizin yanı sıra, 300 MW kurulu güce sahip olacak güneş enerjisi santrali projelerimiz, yeşil saha ve çatı üstü güneş enerjisi kurulumlarımızla, 2026 yılına kadar enerjimizin %65'ini kendi yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan karşılamayı öngördüğümüz bir geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bu bizi 2050 yılına kadar net sıfır emisyon düzeyine ulaşma hedefimize bir adım daha yaklaştırıyor. Bu yatırımlar, çevresel sürdürülebilirliğimizi artırmanın yanı sıra, iş modelimizi de daha rekabetçi ve sürdürülebilir hale getiriyor.
Bu çabalarımızın yanı sıra, Turkcell olarak dijitalleşmenin kapsayıcı gücünü kullanarak toplumumuzun her kesiminde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik toplumsal yatırım projelerine büyük önem veriyoruz. Çocuklardan gençlere, yaşlılardan engelli bireylere kadar birçok kesim için hayatın içinde olmalarını sağlayan, dijital okuryazarlığı artıran, teknolojinin bilinçli kullanılması konusunda farkındalık oluşturan ve sosyal faydayı önceliklendiren projeler gerçekleştiriyoruz.
Yenilenebilir enerji yatırımlarımızla çevresel sürdürülebilirliği desteklerken, dijital dönüşümün iş dünyasına ve tüm topluma değer katmasını hedefliyoruz. Bu çifte yaklaşım, bizi net sıfır şirket olma hedefimize yakınlaştırırken aynı zamanda teknolojinin toplumsal entegrasyonunu ve kapsayıcılığını da güçlendiriyor. İlerleyen dönemlerde hem çevresel hem de sosyal sürdürülebilirlik adına atacağımız adımlarla, lider telekomünikasyon ve teknoloji şirketi Turkcell olarak, Türkiye'nin Dijital Yüzyılı'nı şekillendireceğimize inanıyoruz.
Turkcell demek teknoloji demek
Diğer yandan, yapay zeka teknolojilerine olan yaklaşımımız ile, inovasyonu teşvik etmek ve toplumsal faydayı önceliklendirmek arasında titiz bir denge kurmayı amaçlıyoruz. Bu strateji doğrultusunda, geleceğin şekillendirilmesinde kritik bir rol üstleneceğimize olan inancımız tam. Turkcell olarak, yapay zeka çözümlerini şirket operasyonlarımızın her alanına etkin bir şekilde entegre ederken yapay zekanın etik kullanımını gözeterek aksiyonlarımızı alıyoruz. Geliştirdiğimiz chatbot, günde yaklaşık 200 bin müşterimize destek sunarak bu teknolojilerin nasıl hayata geçirildiğine dair somut bir örnek oluşturmaktadır. Ayrıca, fizy ve TV+ platformlarımızda, kullanıcıların beğenilerine yönelik içerikleri sunma kapasitemizi artıran yapay zeka destekli öneri sistemlerimiz bulunuyor. Öte yandan, Turkcell yapay zeka ekibi, Türkiye'nin yerli ve milli gururu Togg için 'Araç İçi Yüz Algılama, Tanıma ve Analiz Sistemi' geliştirme projesinde önemli bir görev üstlenmiştir. Bu projeler, teknolojinin iş süreçlerimizi nasıl dönüştürdüğünü ve toplumsal faydaya katkısını gözler önüne sermektedir.
Turkcell’in en güçlü ve önemli kabiliyetlerinden olan mobil ve sabit şebeke altyapısını, önümüzdeki dönemde artıracağımız FTTS (Fiber to the Site) odağımız ve GPON (Gigabit Passive Optical Network) modernizasyonu ile bir üst seviyeye yükseltmeyi hedefliyoruz. 5G ve ötesi teknolojilerde en iyi olma yolunda kararlı adımlar atmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda şebeke hazırlıklarımızın yanı sıra, AR-GE odağında iş ortaklarımız ile çalışmalarımızı artırarak sürdürüyoruz.
2024’te beklentilerimiz4, Grup gelirlerimizin yüksek tek haneli büyümesi, konsolide FAVÖK marjının yaklaşık %42 olması ve yatırım harcamalarının satışlara oranının5 ise %23 civarında gerçekleşmesi şeklindedir.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1260786