Türk Telekom/Önal: Gelir hedefimizle büyük ölçüde örtüşen bir performans elde ederken ilk yarı için FAVÖK marjı hedefimizin önüne geçtik

Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan şirket açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın 2Ç’24 ve 1Y’24’e ilişkin yorumları:

Güvenle kapadığımız ilk yarı önümüzde daha güçlü bir döneme işaret ediyor
Finansal piyasalar büyük merkez bankalarından gelen açıklamaları, ekonomik verileri, geride kalan ya da yaklaşmakta olan seçimleri yakından izledi. Piyasalar gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde sert iniş olasılığını hesaplamakta zorlanırken değişen makroekonomik veriler zaman zaman risk alma iştahını, zaman zaman ise riskten kaçınma eğilimlerini tetikledi. Yurt içinde TCMB, Mart ayındaki son faiz artışından bu yana politika faizini %50'de tutarken, yıl sonu enflasyon tahminini de %38 olarak korudu. Ancak TCMB’nin yayınladığı son ankette yıl sonu enflasyon beklentisi %43,1 oldu. Öte yandan, TÜFE’nin Mayıs'ta %75,4 ile zirve yapması sonrasında uzun zamandır beklenen dezenflasyon süreci başladı ve enflasyon Haziran'da %71,6, Temmuz'da %61,8 ve Ağustos'ta %52'ye geriledi. Önümüzdeki bir iki aylık sürede düşüş hızı, 2024 ve 2025 enflasyon beklentilerinin yeniden şekillenmesinde muhtemelen kritik öneme sahip olacak.
Son gelişmeler önümüzdeki dönem görünümü açısından cesaret verici olsa da enflasyon ortamı ikinci çeyrekte zorlayıcı seyrini sürdürdü. Yine de gelir hedefimizle büyük ölçüde örtüşen bir performans elde ederken ilk yarı için FAVÖK marjı hedefimizin önüne geçtik. Operasyonel gelir artışı şu ana kadar tüm yıl için paylaştığımız öngörümüzün gerisinde kalmış olsa da bu durum, hem TMS29 muhasebesinin etkilerini hem de hayata geçirdiğimiz fiyat revizyonlarının zamanlamasını dikkate alan yarıyıl tahminlerimizle birebir uyumludur. Nitekim, yıllık enflasyonda anlamlı bir iyileşmenin gözlendiği ilk ay olan Temmuz ayından itibaren gelir büyümesi performansında önemli artış görmeyi bekliyoruz.
Haziran sonu/Temmuz başına kadar herhangi bir fiyat revizyonunun olmadığı mobil sektorde abone kazanımı operatörlerin odağında olmaya devam etti. Yüksek sezona giren sektörde abone kazanma motivasyonu, zengin tarife çeşitliliği ve yaz etkinlikleriyle daha da güçlendi. Rekabete yönelik adımlarımızı taktiksel olarak tasarlayarak ve churn’ü dikkatli yöneterek mobilde her anlamda öne çıkan bir çeyrek geçirdik. Mobilin ilk yarı performansının yalnızca güçlü rakamlardan ibaret olmadığını, aynı zamanda gerek işimizi yönetmek gerekse sektörü şekillendirmek adına bize esnek bir yapı ve oyun alanı sunan yetkinlik, dayanıklılık ve müşteri etkileşimi konularında güven veren pek çok niteliksel özellik barındırdığını düşünüyoruz. Uzun yıllardır yapmakta olduğumuz yatırımların ve elde ettiğimiz bilgi birikiminin bir sonucu olan bu kıymetli kazanımlarla mobil işimizi daha da büyütmeye devam edeceğiz.
Sabit genişbantta planladığımız üzere perakende fiyatlarımızı Haziran ortasında, toptan fiyatlarımızı ise Temmuz ayı başında revize ettik. İkinci çeyrekte perakende tarafta aktivasyon ve churn dinamiklerimiz üzerinde genişleyen fiyat paritelerinin etkisini hissetmeye devam ettik. Düzenleyici kuruluşun onayı sonrasında toptan fiyatlamada aldığımız aksiyona karşı diğer İSS'lerin perakende pazarda kısmen uyumlandığını görsek de fiyat pariteleri halen 2023 ortasındaki seviyelerden uzak görünüyor. Yine de sezonsallığın önümüzdeki aylarda net abone kazanımı performansına daha fazla destek sağlayacağına inanıyoruz.

Data kullanımı rutin mevsimsel faktörlerle birlikte hareket ederken abone kullanımlarındaki güçlü trendin devamına işaret etti. Mobil LTE abonesi başına kullanım5 yıllık bazda %22 artarken, sabit internette6 kullanım hafif daraldı. Sabit internet tarafındaki değişimde iki uzun bayram tatilinin olduğu çeyrek boyunca yaşanan yüksek mobilitenin etkili olduğunu düşünüyoruz. Data kullanımı geçen çeyreğe göre yaz aylarının tipik seyri ile uyumlu şekilde mobilde %8 artarken, sabit internette %7 oranında düştü.
İkinci çeyrekte, yıllık hedeflerimize ulaşma konusunda bizi destekleyen güçlü finansal sonuçlar elde ettik. Belirli KPI'lardaki (temel performans göstergeleri) seyir yalnızca bu dönem için öne çıkmakla kalmayıp önümüzdeki çeyreklerin daha güçlü geçeceğine dair sinyaller veriyor. FAVÖK marjında 530 baz puanlık iyileşme ve FAVÖK'te yıllık %22,2'lik reel büyüme ile birlikte geçen yılın ilk yarısındaki 0,5 milyar TL seviyesinden 5,2 milyar TL'ye yükselen serbest nakit akışı, faaliyetlerimizde kaydettiğimiz muazzam ilerlemeyi özetliyor.
Çeyreklik bazda iyileşen sabit genişbant 2Y’da gerçek potansiyelini ortaya koyacak
Sabit internet abone hareketliliği iki uzun bayram tatilinin etkisini daha da artırdığı düşük sezonsallık nedeniyle ikinci çeyrekte sakin seyretti. Hem perakende hem de toptan segmentte aktivasyonlar beklentilerimizin altında kaldı. Churn oranı yıllık ve çeyreklik bazda düştü. Churn eden abone sayısındaki yıllık düşüş büyük ölçüde geçen yılki depremlerle açıklanabilirken, çeyreklik düşüş ise mevsimselliğe ve Ocak ayından bu yana mevcut müşteri tarifelerinde yeni fiyat revizyonu yapılmamış olmasına dayandırılabilir.
Planladığımız gibi perakende fiyatlarımızı Haziran ortasında, toptan fiyatlarımızı ise Temmuz başında revize ettik. Aralık 2023'te uygulamaya koyduğumuz perakende taraftaki 9+9 taahhüt yapısını yeni müşteriler için 3+12 olarak değiştirerek daha da kısalttık. Diğer İSS'lerin fiyatlarını Temmuz ve Ağustos aylarında güncellediklerini, ancak 2023 ortasından bu yana süregelen önemli fiyat farklarının genel olarak devam ettiğini gözlemledik. Yine de sektör okula dönüş dönemi öncesinde fiyat güncellemelerini az çok tamamladı. İlk yarıda beklenenden düşük gerçekleşen net abone kazanımı performansını yüksek sezonun avantajını kullanarak telafi etmeyi hedefliyoruz.
Taahhüt yenileme ve upsell (üst pakete geçirme) performansları beklentilerimizle uyumluydu. Güçlü churn yönetimi sayesinde, taahhüt yenileme performansı hem yıllık hem de çeyreklik bazda daha yüksek gerçekleşti. Toptan net abone kazanımı performansının perakendeyi bir kez daha geride bıraktığı dönemde 20 bin net abone kazanımıyla toplam baz 15,2 milyon oldu.
Birinci çeyrekte %54 olan 50 Mbps ve üstü paketlerin yeni satışlar içindeki payı ikinci çeyrekte %60'ı7 geçerken, birinci çeyrekte taahhüt yenilemelerin %64’ünü oluşturan 35 Mbps ve üstü paketler bu çeyrekte %66’sını oluşturdu. Böylece, her iki seyir yüksek hızlı paketlere olan güçlü talebin devamını doğrulamış oldu. Abone bazımızın ortalama paket hızı8 2Ç'24 itibarıyla yıllık

bazda %43 artışla 55 Mbps'ye yükseldi. Abonelerimizin9 %59'u 35 Mbps ve üstü paketlerde bulunuyor. Bir önceki çeyrekte %55 olan bu oran geçen yılın aynı döneminde %44 seviyesinde gerçekleşmişti. Benzer bir karşılaştırmayla, abonelerimizin %41'i 50 Mbps ve üstü paketlerde bulunuyor. Bu oran geçen yılın aynı döneminde %28 seviyesindeydi.
Bir önceki çeyrekte %4,7 olan ARPU büyümesi, beklenen seyir doğrultusunda 2Ç'24'te %5,7'ye yükseldi. Haziran/Temmuz fiyat revizyonlarının ardından 3Ç’24 sabit internet ARPU büyümesinde gözle görülür bir artış bekliyoruz. Yeni fiyatların perakende abone bazında yeni ve taahhüt yenileyen müşteriler için, toptan bazda ise tamamı için hemen devreye girdiğini belirtmekte fayda var. 2Ç'24'te ortalama abone bazında yıllık %2,3'lük artış gelir büyümesini %8,2'ye taşıdı.
Mobil daha da güçleniyor
Mobil, yukarı yönlü kuvvetli trendini bu çeyrekte de sürdürdü. 2Ç'24, abone kazanımında, bu kez yüksek sezonun da etkisiyle ivmelenen yoğun rekabetin kesintisiz devam ettiği üçüncü çeyrek oldu. Tüm çeyrek boyunca kampanya faaliyetlerinin yürütüldüğü bir ortamda 1Ç’24’te yaptığımız gibi ARPU ile abone büyümesi arasında bir denge kurmaya çalıştık.
Ocak ayında 2024 yılının fiyat revizyonlarını başlatmamızın ardından mobil sektörün ilk fiyatlama turunu tamamlaması Şubat ortasını bulmuştu. Sektör genelinde ikinci fiyatlama turu ise Haziran sonu/Temmuz başında gerçekleşti. Bu kez tüm operatörler tarife revizyonlarını kısa süre içinde tamamladı. Büyük oranda bozulan fiyat pariteleri tam normalleşmese de 2023 sonundaki seviyelerine yakınsadı.
Hem müşterilerin tercihinin bu yönde olması hem de operatörlerin faturalı tarifelere daha fazla odaklanması nedeniyle faturalıya geçiş ana trend olmaya devam etti. Kampanyaların çoğu kısa süreli ve taktiksel olsa da çeyrek boyunca bölgesel, tematik ve sezonluk alternatiflerle kampanyalar birbirini takip etti. Daha az ilgi çekmesine rağmen, çeşitli faturasız tarifeler de mobilin yüksek sezonunda teklifleri daha da zenginleştirmek adina pazarda yerini aldı. Yıllık bazda yatay performans ve çeyreklik bazda yalnızca sezonsal hafif artış ile churn’ü başarılı bir şekilde yönetirken daha önemlisi ARPU'nun seyrelmesine izin vermedik.
MNT pazarı geçen yılın aynı dönemindeki yüksek baz nedeniyle yıllık bazda hafif daralsa da çeyreksel bazda yataya yakın seyretti. Fiyat paritelerinin daha anlamlı seviyelere gelmesiyle bir çeyreklik aranın ardından MNT pazarında liderliğimizi yeniden kazandık.
Önceki çeyreklere benzer faturalı ve faturasız segment dinamikleri içinde beklentimize paralel olarak 2Ç’24’te 125 bin net abone kazandık. Faturalı segment, beklenenden daha güçlü aktivasyon performansı sayesinde önceki çeyrekteki 398 binlik güçlü performansını geride bırakarak 438 bin net abone kazanımı kaydetti. Böylece, 1,9 milyonu aşan son 12 aylık faturalı net abone kazanımı yeni bir tarihi rekora ulaştı. Faturasız segment düşüş eğilimini sürdürse de bir önceki çeyrekte kaydedilen 414 bin abone kaybının altında fakat beklentilerimizin halen biraz üzerinde, toplam 313 bin net abone kaybetti. Sonuç olarak, 2Ç'23'te %68,2 ve 1Ç'24'te %72,3 olan mobil portföyümüz içinde faturalı abonelerin oranı %73,6’ya çıkarak en yüksek seviyesine ulaştı. 2Ç’23’te 14,3 GB olan LTE kullanıcısı başına ortalama aylık data kullanımı devam eden güçlü data talebiyle 2Ç'24'te %21,5 artarak 17,4 GB'a yükseldi.
Faturasız ve faturalı segmentlerde sırasıyla %8,7 ve %14,2 artışlarla %14,8’lik güçlü mobil karma ARPU büyümesi kaydettik. Bununla birlikte %2,4'lük ortalama abone büyümesi, mobil gelirlerde yıllık %20'lik bir artışa yol açtı.


https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1334584



Facebookta Paylaş