ABD'de hazine tahvillerinin yataya yakın seyri ve güçlü ekonomik veriler ile zayıflayan USD'nin piyasa pozitif etkisi küresel piyasalarda fiyatlamalarda etkili olurken, Türkiye tarafında negatif ayrışma hakim oldu. TL'nin haftalık bazda yaklaşık 2,5% değer kaybetmesi ile diğer EM para birimlerine göre zayıf performansı hazine kıymetleri ve risk primi üzerinde baskı yaratırken, şirket kıymetleri daha pozitif işlem gördü.
Türk hazine eurotahvillerinde geçtiğimiz haftaya göre zayıf performans hakim olurken, kısa tarafta lokal alıcıların talebi kıymetleri biraz daha ayakta tuttu. Beş yıl vadeli kıymetler 7-8 baz puan genişleyerek 5,60% bölgesine genişlerken, orta ve uzun vadede getiriler 10-20 baz puan aralığında genişleyerek sırasıyla 6,60% ve 7,15% bölgesinde işlem gördü. Geçtiğimiz hafta kapanışında gözlemlenen güçlü performansın hafta başında kısa süreli devam etmesi ile 400 baz puanın altına çekilen beş yıllık ülke risk primi burada kalıcı olamadı ve 425 baz puana tekrar yükseldi. Şirket kıymetlerinde bir süredir hakim olan düşük likidite koşulları nedeniyle, hazine kıymetlerine kıyasla, daha kuvvetli performans gözlemlendi. Yakın vade kıymetlerde likidite zayıf kalmaya devam ederken, hazine kıymetlerinde yaşanan düşüşün etkisiyle, daha uzun vade senior kıymetlerde satıcılar seviyelerini hafif aşağı çekti. 2027 ve sonraki vade sermaye benzeri kıymetler ise, daha çok lokal talebi ile primlenmeyi sürdürdü. Cari seviyelere bakıldığında, şirket kıymetlerinin hazine kıymetleri üzerine sunduğu ek getirinin oldukça düşük seviyelere gelmesi şirket kıymetlerinde pahalılığı biraz daha öne çıkarırken, zayıf likidite koşulları kaynaklı, yabancıların finans dışı ve lokal yatırımcının yüksek getirili kıymetlere talebi şirket tarafını güçlü tutmaya devam ediyor.
ABD hazine tahvilleri hafta başında 1,63% seviyesine kadar genişlerken, satışlar kısa sürede alıma dönerek ay başından bu yana tahvillere olan yaklaşımın değişmediğini gösterdi. Reel getirilerin tekrar düşüşe geçmesi USD üzerinde de baskı yaratırken, ABD'de güçlü ekonomik verilerin yarattığı büyüme beklentilerinin tahvillerde yarattığı satışta yerini yabancı alımları, pozisyon hedgeleri, vb... nedenlerle tekrar alımlara bıraktı. Vadeler arası farkta düşüşe devam ederken 2-30 yıl farkı 208 baz puana geriledi. Alman hazine tahvilleri de hızlanan aşılama ve normale dönüşün daha erken olacağına dair fiyatlama ile hafta başında satıcılı işlem görerek -0,22%'ye genişlerken, ECB öncesinde biraz daha alım görerek yedi baz puan genişledi.
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.