Rusya-Ukrayna arası gerginliğin varlık sınıfları üzerinde etkisinin öne çıktığı haftada, piyasalar bu taraftan gelen haber akışına istinaden, risk algısının zayıfladığı bir hafta geçirdi. ABD hazine tahvil getirileri kısa dönem zirvelerini tazelerken, Fed toplantı tutanaklarında Mart ayı faiz artışına dair öne çıkan bir açıklama olmaması, Mart ayında Fed'in daha şahin bir yaklaşımda olacağı beklentilerini bir nebze hafifletti. Türk hazine eurotahvilleri, TL'nin yatay seyri ve MB'nin faizi sabit bırakması gibi pozitif sayılabilecek etkenlere rağmen, jeopolitik risklerin yarattığı tedirginlik sonucu satıcılı işlem gördü. Ülke risk primi geçtiğimiz haftaya göre yaklaşık 20 baz puan yükselerek 530 oldu.
Jeopolitik gelişmelerin iniş çıkışlı seyri, lokal alımların desteğine rağmen, hazine eurotahvillerinde satış yarattı. Getiri eğrisi genelinde haftalık bazda 12-18 baz puan genişleme olurken, satışlar daha çok uzun tarafta yoğunlaşarak bu kısmın tekrar 8% üzerine genişlemesinde etkili oldu. Ekonomi heyetinin Londra ziyareti sonrası yabancı bankalara yetki verilen yeni USD Sukuk ihracı bu hafta ortasında gerçekleştirilirken, beş yıl vadede 7,25% seviyesinden $3 milyar borçlanma sağlandı. İhraca yaklaşık 3.5 kat talep gelirken, ihracın büyük kısmı Orta Doğu bölgesindeki yatırımcılar tarafından alındı. İkinci piyasada güçlü açılış yapan kıymetler, kırk baz puanın üzerinde daralma gösterdikten sonra 7% seviyesinde yataya yakın işlem görmeyi sürdürdü. Şirket tarafında lokal ilgisi daha çok 2025 vadeye kadar olan Senior kıymetlere yoğunlaşırken, yüksek getirili kıymetlere olan bireysel ilgisi ise, daha çok Akbank ve Yapı Kredi 2031 kıymetleri üzerinde yoğunlaştı. Akbank, daha önce bilanço açıklamasında belirttiği 2027 vadeli kıymetlerde geri alım hakkını kullanmak için gerekli izni alarak, kıymetleri geri çağırdı.
ABD hazine tahvilleri Fed üyelerinin açıklamaları veya piyasanın faiz artış beklentilerinden çok, Rusya-Ukrayna tarafındaki gelişmeler ve açıklamalar ile fiyatlandı. On yıl vadeli tahvil getirisi hafta başında 1,90% seviyesine kadar daraldıktan sonra, yeni satışlar ile hafta ortasında 2,06% seviyesine kadar genişledi, risk algısının azalması sonucu ise tekrar 1,95% bölgesine daralma yaşandı. Fed tutanaklarında faiz artış politikası veya bilanço küçültülmesine dair net bilginin olmaması ise tahvil getirilerinde yükselişin sınırlı olmasını sağladı. Hafta başında 39 baz puana kadar gerileyen 2-10 yıl getiri farkı, faiz politikasına dair belirsizlik ve jeopolitik risklerin etkisiyle tekrar 50 baz puana yükseldi
Detaylı bilgi almak için raporu inceleyebilirsiniz:
http://rapor.isyatirim.com.tr/3_20220218162147335_1.pdf
Sermaye piyasalarının öncü kuruluşu İş Yatırım’ın deneyimli araştırma uzmanlarınca hazırlanan güncel raporlara ulaşmak için İş Yatırım Araştırma internet sitesini ziyaret edin, Üye/Müşteri girişi yaparak tüm güncel raporlarımızı tek bir platformdan düzenli takip edin.
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.