Türk Reasürans’ın 2024’ün ilk yarısında konsolide olarak ürettiği brüt primler 8,3 milyar TL, net primleri ise 7,1 milyar TL seviyesini aştı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye'deki yerli reasürans kapasitesini artırmak ve kaynak verimliliğini sağlamak hedefleriyle, sermayesinin tamamı T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanarak, 2019 yılında kurulan Türk Reasürans, bugün 5. yaşını gururla kutluyor.

 

Geride bıraktığımız 5 yıl süresince Türk Reasürans yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası arenada da “güvence ihraç eden güvenilir” bir aktör olarak öne çıkmayı başardı.

 

Türk sigorta sektörünün teknolojik altyapı, yetkin insan kaynağı, kurumsallık ve mali güç yönlerinden olgunlaşmasına katkıda bulunma hedefleriyle ilerlediği yolda başarılarına her geçen gün yenisini ekleyen Türk Reasürans, gücünü istikrarlı büyümesinden ve sektöre yön veren vizyonundan alıyor. Türk Reasürans attığı her adımda Türk sigorta sektöründe başarı çıtasını daha yükseğe taşıyor.

 

Etkileyici Performans ve Büyüme

 

Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, "Türk Reasürans ailesinin başarısı; birlikte verdiğimiz emeğin, inancın ve ortak hedeflerimize olan sarsılmaz bağlılığımızın bir sonucudur." diyerek başladığı sözlerine şu şekilde devam etti; “Kuruluş öz kaynağımız olan 600 milyon TL’yi, 5. yılımızda 4,3 Milyar TL seviyesine taşıyarak, aktif büyüklüğümüzü ise 23,6 milyar TL’ye çıkardık. Türk Reasürans kuruluşunda yurt içinde 16 sigorta şirketi ve 3 kuruma teminat verirken, bugün geldiği noktada 29 sigorta şirketi ve 5 kuruma güvence sağlıyor. Aynı zamanda 5 kıtada 57 farklı ülkeye güvence ihraç ediyor olmanın gururunu yaşıyoruz.”

 

Türk Reasürans’ın 2024’ün ilk yarısında konsolide olarak ürettiği brüt primler 8,3 milyar TL, net primleri ise 7,1 milyar TL seviyesini aştı. Brüt ödenen tazminat miktarı ise Türk Reasürans’ın kuruluşundan itibaren 10,1 milyar TL’nin üzerinde kaydedildi. Türk Reasürans 2024’ün ilk çeyreği itibarıyla, Türkiye Reasürans pazarındaki payını %57 seviyesine ulaştırdı.

Şirketin, 2024 yılı ilk yarısı itibarıyla net dönem kârı 1,4 milyar TL seviyesine ulaşmış olup, cari oranı 2,1’e yükseldi. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında Türk Reasürans net dönem kârını ise %96 oranında artırma başarısını gösterdi. Şirket, %31 oranında teknik karlılığın yanı sıra %33 oranında öz sermaye karlılığına ulaştı.

 

İştirakler ve Yenilikçi Yaklaşımlar

 

Türk Reasürans kendi faaliyet alanlarına ve varoluş amaçlarına uygun şekilde %100 kendi sermayesi ile kurduğu iştirakleri sayesinde sektöre değer katıyor.

 

Finans sisteminde katılım sigortacılığına atfedilen önem göz önünde bulundurularak, katılım sigorta şirketlerinin kurulması öncesinde, vizyoner bir bakış açısı ile bu alanda reasürans kapasitesi sağlamak amacıyla Türk Katılım Reasürans Şirketi’ni 2021 Eylül ayında kurdu.

 

Türk Reasürans, 2022 Aralık ayında ise sigorta, reasürans ve katastrofik modelleme alanlarında sektöre teknik ve teknolojik yenilikler sunarak T-Rupt Teknoloji isimli teknopark şirketini kurdu. T-Rupt bünyesinde geliştirilen katastrofik modelleme ürünü CATMOD, Türkiye’deki ilk dünyada ise az sayıda örneği olan çözümlerden biri olma özelliğini taşıyor. CATMOD, ülkemiz inşaat konvansiyonellerine uygun geliştirilmiş hasar görebilirlik fonksiyonları ile diğer modellerden ayrışıyor. Sigorta sektörüne ise afetler karşısında mali kayıp modellemesi hizmeti sunuyor.

 

DASK’ın Başarı Yolculuğu

 

Türk Reasürans, 2020 yılında teknik işleticiliğini üstlendiği Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) 25 milyar TL olan ödeme gücünü 280 milyar TL’ye yükseltti.

 

24 senelik Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarihinde ödenen toplam tazminat tutarı 40 milyar TL iken, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında Türk Reasürans yönetimindeki DASK, etkili süreç yönetimi sayesinde, 6 ay gibi rekor bir sürede 37,7 Milyar TL tutara varan ödemeyi sigortalılara ulaştırmayı başardı. Türk Reasürans’ın DASK’ın teknik işleticiliğini devraldığı tarihten itibaren, teknolojik alt yapısı yenilenerek ve iş süreçleri optimize edilerek vatandaşlara sorunsuz ve etkin hizmet sunma imkânı sağlandı.

 

Vatandaşlara sunulan güvencenin kapsamının artırılması amacıyla Zorunlu Deprem Sigortası’nın Zorunlu Afet Sigortası’na (ZAS) dönüştürülmesi projesi tamamlandı.

 

Özel Risklere Özel Çözümler

 

Türk Reasürans’ın teknik işleticiliğini üstlendiği Özel Riskler Yönetim Merkezi ile sigorta veya reasürans teminatı bulunamayan, özellik arz eden ve sigorta edilmesinde kamu yararı olan riskler için teminat sağlanarak, ülke ekonomisi için yüksek katma değer yaratıldı. ÖRYM tarafından aynı zamanda Devlet Destekli Alacak Sigortası, Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası ve Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Mali Sorumluluk Sigortası Havuzları yönetilmektedir. Rusya -Ukrayna krizinin yarattığı teminat sorunlarının çözümünde kilit rol üstlenen ÖRYM, ülkemizin menfaatleri doğrultusunda, havacılık tüm riskler, emtia nakliyat sigortası (tarımsal), emtia nakliyat sigortası (diğer emtialar) ve tekne harp sigortası alanlarında teminat sağlama görevini başarıyla sürdürmektedir.

 

 

Gelecek Hedefleri

 

Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, kuruluşun ilk gününden itibaren vizyonları ve misyonları doğrultusunda ülkeye hizmet ettiklerini ve daha büyük başarıları hedeflediklerini belirtti: “Türk Reasürans ailesi olarak, her adımda gösterdiğimiz gayret ve birlikte çalışma anlayışımız bizi daha büyük başarılara taşıyor. Elde ettiğimiz sonuçlar ve ürettiklerimiz ile ülkemizin güvence ihraç edecek finansal güce ve istikrara muktedir olduğu mesajını vermek bizler için çok kıymetli. Türk Reasürans olarak 5 yıllık serüvenimiz boyunca ulaştığımız hedefler, bizleri daha büyük başarılara ulaştıracak olan basamaklardır. Birlikte yürüdüğümüz bu yolda azim ve kararlıkla tüm hedeflerimize ulaşacağımıza inancım tamdır."



Facebookta Paylaş