bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Kalyon Enerji CEO'su, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı ve Deik Enerji Konseyi Başkanı Hakan Yıldırım "Üst Düzey" programında Arzu Maliki'ye konuk oldu. Yıldırım, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) bir an önce açıklanması gerektiğini belirtti.
Kalyon Enerji olarak 2019 sizin için nasıl geçiyor, yatırım planları neler?
Hakan Yıldırım: Artık dünyada yenilenebilir enerji bir hobi olmaktan çıktı. Elektrik tarafında müşterilerin talep ettiği 3 şey var; enerji ucuz olmalı, güvenilir olmalı ve çevreye duyarlı olmalı. Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda Avrupa ile son derece entegre.
Kalyon Enerji olarak benim ayrıcalık tanıdığım 2 projemiz var; biri rüzgar, biri de güneş projemiz. Bu iki projemiz de mega proje sınıfına giriyor. Güneşte 1000 bin megavat bir santrali kendi imal ettiğimiz panellerle kurma taahhüdüyle alınmış bir proje. 500 megavat kapasiteli bir tesis kuracağız entegre bir tesis olacak. Dünya'daki sayılı entegre tesislerden biri olacak bu. 1300 megavat civarında kapasitesi olan bir santral 20 bin hektar alanı kapsayacak.
Rüzgarda ise yerli imalat taahhüdü ile alınmış bir ihaleydi. Burada konsorsiyum ortağımız fabrika inşaatını bitirmek üzere, biz de finans bulunmasında son aşamaya geldik. Ümit ediyoruz ki 2020 Mayıs ayı gibi ilk modüllerimizi fabrikadan alacağız ve aynı dönemde rüzgar santralimizin de inşasında epey bir yol almış olacağız.
"ALIM GARANTİSİNİN DOLAR YERİNE EURO OLMASI GEREK"
Siz, EPDK Başkanı ve Bankaların üst düzey yöneticileriyle bir araya geldiniz. Bu toplantıda neler konuşuldu?
Hakan Yıldırım: Bir ivme düşüşü yaşanıyor, bu uçağın burnunu muhakkak yukarı kaldırmamız lazım. Neden biz bu düşüşü yaşıyoruz ve bunu tekrar ayağa kaldırmak için neler yapmalıyız bunları konuştuk. YEKDEM mekanizması Türkiye'de yenilenebilir enerjileri büyüten bir mekanizma. Muhakkak burada bir çıpa fiyatının olması lazım, 2020 Aralık'ta YEKDEM sona eriyor ve biz bundan sonra yeni YEKDEM mekanizmasının hemen açıklanmasını istiyoruz. Biz 5.22 Dolar yani 52 dolar megavat saat başına fiyat öngörüyoruz. Bankalar da bunu teyit ediyor. İkincisi; bu çıpanın verileceği süre olarak 15 sene verilmesini istiyoruz. Üçüncü olarak da alım garantisinin Dolar yerine Euro olması çünkü bunun yüzde 2 avantajı var.
Bir de ihalelerde tavan fiyatı açıklansın ve bu verilen fiyatın altına düşme hevesi varsa artık kilovat saatinden düşüş olmasın ama alacakları megavat üzerinden bir artış konsun. Son olarak da yan sanayinin desteklenmesini istiyoruz ve yerli katma değerin oluşturulması önemli.
YEKA ihaleleri devam eder mi, önümüzdeki dönemde de yatırımcılar ne kadar hevesli?
Hakan Yıldırım: Yerlisi olsun yabancısı olsun yatırımcı koşmaya hazır.. Bankalar para vermeye hazır, özellikle yenilenebilir enerjiye. 2. güneş YEKA'sını bekliyoruz..
Sorunlu krediler sektörde oldukça fazla..Borçluluk oranı da yüksek, ne yapılmalı? Sizin sektör temsilcilerine mesajlarınız neler olur?
Hakan Yıldırım: Problem yenilenebilir enerji projeleriyle ilgili değil, bunlar emek verilmiş projeler ve bunların muhakkak ekonomiye kazandırılması lazım. Projeleri kurtaracağı ve tekrar bu projeleri ekonomiye kazandırılacağı için destekliyorum.
Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.bloomberght.com/turebyildirim-yeni-yekdem-mekanizmasi-bir-an-once-hazirlanmali-2233885