Tüketici Fiyat Endeksi - Nisan 2022 (Bizim Menkul)

Tüketici Fiyat Endeksi
TÜFE, Nisan ayında beklentilerin üzerinde aylık %7,25 artarken, 2022 yılı Mart ayında %61,14 olan yıllık enflasyon, Nisan ayında serinin yeni rekoru olan %69,97'ye yükseldi.

Ana harcama grupları incelendiğinde, gıda ve alkolsüz içecekler, aylık %13,38 ile en çok artan grup olurken, 347 baz puanlık katkıyla aylık enflasyona en yüksek katkıyı veren grup da oldu. Konut grubu ise, kira artışları, doğalgaz elektrik ve su fiyatlarındaki zamların etkisiyle %7,43 ile en çok artan ikinci grup olurken, aylık enflasyona 105 baz puanlık katkı verdi. Nisan ayında da düşüş yaşanan harcama grubu olmadı.

Yıllık bazda bakıldığında da 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşandı. Ulaştırma grubu yıllık %105,86 artışla en çok yükselen grup olurken yıllık enflasyona 1.572 baz puan katkı sağladı. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içecekler yıllık %89,10 ile en çok artan ikinci grup olurken 2.264 baz puanla yıllık enflasyona en yüksek katkıyı verdi.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), Mart ayında, aylık %9,19 artarken, Nisan ayında %7,67 artış gösterdi. Yıllık bazda ise %121,82 ile Mart 1995'den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde su temini aylık %14,95 ile en çok artan sektör olurken aylık Yİ-ÜFE'ye 10 baz puan katkı verdi. En yüksek ağırlığa sahip imalat aylık %7,35 artarken 630 baz puanla aylık Yİ-ÜFE'ye en çok katkıyı veren sektör oldu.

Elektrik, gaz, buhar yıllık %247,50 ile en çok artan ana sektör oldu. İmalat %112,08 artış gösterirken yıllık Yİ-ÜFE'ye 9.936 baz puan ile en çok katkıyı verdi.

TCMB, Nisan ayı toplantısında politika faizini %14 seviyesinde sabit bırakırken, 2022 yılı ikinci Enflasyon Raporu'nda 2022 yıl sonu enflasyon tahminini %23,2'den %42,8'e yükseltti. Nisan ayında başlayan KDV indirimlerine rağmen ÜFE-TÜFE makasının hala yüksek seviyelerde oluşu, Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi, petrol fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve sigara zamlarının etkisiyle enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam etmesini beklemekteyiz.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/5523/tuketici-fiyat-endeksi---nisan-2022.htm


 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BoE/Bailey: İyi tanımlanmış olmadığı için stagflasyon kelimesini kullanmıyorum
BoE/Bailey: İkinci tur etkiler konusunda endişeliyiz
BİST: Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem gören O_TUPRSE0722C300.00 sözleşmesinin üst fiyat limiti bugün için 9'dan 15,75'e çıkarılmıştır
BoE/Bailey: Faizleri çok daha fazla artırmamız gerektiğini düşünenlerle aynı fikirde değiliz
BoE/Bailey: Devletin maliye politikasının nasıl olması gerektiği konusunda hiçbir öneride bulunmuyoruz
BoE/Broadbent: Yükselen faizlerden kaynaklanan mortgage maliyetlerindeki artış, daha yüksek enerji maliyetlerinden kaynaklanan darbenin çok küçük bir kısmı
Facebookta Paylaş