Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül 2021 değerlendirmesi (Ahlatcı Yatırım)

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,25 bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 19,58 artış kaydetti. On iki aylık ortalamalara göre enflasyon oranı ise yüzde 16,42 olarak gerçekleşti.

TÜFE’de yıllık olarak en çok artış gösteren ana harcama grubu yüzde 28,79 ile Gıda ve alkolsüz içecekler olurken en çok artış gösteren diğer ana harcama grupları yüzde 23,27 ile Ev Eşyası ve yüzde 23,27 ile Lokanta ve oteller artış gösterdi. En az artış gösteren ana gruplarda değişiklik olmadı ve en az artış gösteren ana harcama grupları sırasıyla yüzde 1,80 ile Alkollü İçecekler ve Tütün, yüzde 4,99 ile Haberleşme ve yüzde 7,32 ile Giyim ve Ayakkabı oldu.

Ana harcama grupları aylık olarak incelendiğinde 2021 yılı Eylül ayında yalnızca bir ana harcama grubu azalış gösterirken bu harcama grubu yüzde 0,16 ile Giyim ve ayakkabı oldu. En fazla artış gösteren ana harcama grupları ise, yüzde 5,15 ile Eğitim, yüzde 3,33 ile Ev eşyası ve yüzde 2,34 ile Konut oldu. Eylül 2021’de endeks kapsamına alınan 415 maddenin 318’inde ortalama fiyatlarda artış gerçekleşti. TÜFE’de aylık olarak en yüksek artış gösteren ürünler yüzde 33,72 ile Kömür Ücreti, yüzde 30,46 ile Kıvırcık ve yüzde 29,52 ile Servis Ücreti oldu. Aylık olarak en fazla düşüş gösteren ürünler ise yüzde 29,60 ile Limon, yüzde 26,08 ile Salatalık ve yüzde 25,63 ile Yurtiçi Bir Hafta ve Daha Fazla Süreli Turlar oldu.

Enflasyon Ağustos ayı itibariyle yüzde 19 seviyesinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Eylül ayında eğitim öğretim döneminin başlaması ve yurtiçi öğrenci dolaşımının hız kazanmasıyla birlikte konut fiyatlarında görülen yükseliş, enflasyon verisi üzerinde etkili oldu. Eylül ayı içerisinde konut ana harcama grubunda yaşanan artış sonrasında, harcama grubu ağırlıkları bakımından TÜFE’nin yüzde 50’den fazlasını oluşturan 3 ana harcama grubu olan Gıda ve Alkolsüz içecekler, Ulaştırma ve Konut’ta fiyat artışları yıllık bazda yüzde 20’nin üzerinde seyrediyor. Mevsimsel etkilerin enflasyon üzerindeki etkisinin devam etmesi bekleniyor. TCMB Eylül ayı PPK toplantısında çekirdek enflasyonun dikkate alınacağını belirtmişti. Çekirdek enflasyon, Haziran ayı itibariyle görülen aşağı yönlü trende rağmen Eylül ayında aylık bazda yüzde 1,51 artışla yıllık yüzde 16,76’dan yüzde 16,98’e yükseldi. Ekim - Kasım döneminde baz etkisi enflasyon verisi üzerinde hissedilebilir. Açıklanan enflasyon verisi sonrasında 21 Ekim’de gerçekleştirilecek olan TCMB PPK toplantısı yakından takip edilecek. Çekirdek enflasyonda görülen yükselişin Kurul tarafından nasıl değerlendirileceği piyasanın odağında olacak. Buna ek olarak, 28 Ekim’de TCMB tarafından IV. Enflasyon raporu yayınlanacak. Enflasyon raporunda geleceğe yönelik beklentilerin nasıl şekilleneceği ve yılsonuna ilişkin beklentilerini revize edip etmeyeceği uygulanacak olan para politikası için belirsizlikleri ortadan kaldırmakta yardımcı olabilir. 29 Temmuz’da yayınlanan III. Enflasyon raporunda yılsonu enflasyon beklentisi 1,9 puan artırılarak yüzde 14,1’e yükseltilmişti. Enerji fiyatlarındaki artış, döviz kurunda yaşanan son fiyatlamalar ve ÜFE - TÜFE makasındaki yüksek seyir enflasyon verisi üzerinde baskıyı artırıyor.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: İRAN, NÜKLEER MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI İÇİN BAŞKA BİR ŞART ÖNE SÜRMÜYOR
YUNANİSTAN KAMU AÇIĞININ GSYH'YE ORANININ 2021'DE %197.9, 2022'DE %190.4 OLMASINI BEKLİYOR - TASLAK BÜTÇE
YUNANİSTAN FAİZ DIŞI BÜTÇE AÇIĞININ GSYİH ORANININ GELECEK YIL %0.9 OLMASINI BEKLİYOR - 2022 BÜTÇE TASLAĞI
YUNANİSTAN'DA TEMEL SENARYO ALTINDA EKONOMİNİN 2021'DE % 6.1 VE 2022'DE % 4.5 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR - 2022-2022 TASLAK BÜTÇESİ
ABD'Lİ YETKİLİI : ABD, FAZ 1 ANLAŞMASINDA ÇÖZÜLMEYEN ÇİN'İN DEVLET MERKEZLİ VE PİYASA DIŞI TİCARET UYGULAMALARI KONUSUNDA CİDDİ ENDİŞELERE SAHİP VE PEKİN KONUSUNDA BU ENDİŞELER ARTACAK
ABD TİCARET TEMSİLCİSİ: HEDEFLİ TARİFE MUAFİYET SÜRECİNİ BAŞLATACAĞIZ
06.12.2023 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
06.12.2023 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 800.00 milyon TL rot satış yapıldı
06.12.2023 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 1.28 milyar TL
ABD'Lİ YETKİLİ: ÇİN MALLARINDA TARİFE MUAFİYET SÜRECİ YENİDEN BAŞLATILANA KADAR, TARİFELER ŞİMDİLİK YERİNDE KALACAK
ABD'Lİ YETKİLİ: BİDEN'IN YENİ ÇİN TİCARET PLANI TRUMP'IN PLANINI YANSITIYOR, ANCAK PEKİN'İN DEĞİŞMEYECEĞİNİ VARSAYIYOR
Facebookta Paylaş