Tüketici Fiyat Endeksi (Bizim Menkul)

TÜFE, Eylül ayında beklentilerin hafif altında aylık %1,25 artarken, Ağustos ayında %19,25 olan yıllık enflasyon Eylül ayında %19,58’e yükseldi. Böylece yıllık enflasyon 2019 yılı Mart ayından bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.
Ana harcama grupları incelendiğinde, eğitim, okulların yüz yüze eğitime başlamasının etkisiyle aylık %5,15 ile en çok artan grup olurken, aylık enflasyona 12 baz puan katkı verdi. Konut grubu aylık %2,34 artış gösterirken 37 baz puanlık katkıyla aylık enflasyona en yüksek katkıyı veren grup oldu.
Eylül ayında sezon indirimlerinin etkisiyle sadece giyim ve ayakkabı grubunda %0,16 düşüş yaşanırken aylık enflasyonu 1 baz puan aşağı çekti.
Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşandı. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içecekler yıllık %28,79 artarak en çok yükselen grup olurken 699 baz puanla yıllık enflasyona en yüksek katkıyı da verdi. Ev eşyası %23,27 ile en çok yükselen ikinci grup olurken enflasyona 192 baz puan katkı sağladı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), Ağustosta aylık %2,77 artarken Eylül ayında %1,55 artış gösterdi. Yıllık bazda Ağustos ayındaki %45,52 artıştan %43,96’ya geriledi.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde su temini aylık %3,18 ile en çok artan sektör olurken en yüksek ağırlığa sahip imalat, %1,63 arttı ve 141 baz puanla aylık Yİ-ÜFE’ye en çok katkıyı veren sektör oldu.

Eylül ayında madencilik sektöründe %0,36 düşüş yaşandı.

Elektrik, gaz, buhar yıllık %50,10 ile en çok artan ana sektör oldu. İmalat %43,68 artış gösterirken yıllık Yİ-ÜFE’ye 3.823 baz puan ile en çok katkıyı verdi.

Alt sektörlerde ise %4,49 ile diğer ulaşım araçları, %4 ile kömür ve linyit aylık en fazla artışı gösterdi. Ham petrol ve doğal gaz -%4,82 ile aylık en çok düşüş görülen alt sektör oldu.

Yıllık bazda ise %102,01 ile kok ve rafine petrol ürünleri en çok artış yaşanan alt sektör olurken onu %91,73 ile ana metaller izledi. Yıllık düşüş gösteren alt sektör olmadı.

TCMB’nin 23 Eylül tarihli PPK toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek %18’e çekmesinin ardından TL’de yaşanan değer kaybı, küresel olarak petrol ve doğalgaz fiyatlarının yükselmesi ve BOTAŞ’ın Ekim ayında sanayi ve elektrik üretim santralleri tarifelerine yaptığı %15’lik zammın etkisiyle enflasyondaki yükseliş eğiliminin bir süre daha devam etmesini beklemekteyiz.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/5100/tuketici-fiyat-endeksi---eylul-2021.htm

 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ÇİN'İN ULUSAL EGEMENLİĞİ VE BÖLGE BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNMA KARARLIĞI VE İSTEĞİ SARSILMAZ NİTELİKTEDİR
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ÇİN, TAYVAN'IN HERHANGİ BİR BAĞIMSIZLIK KOMPLOSUNU BASTIRMAK İÇİN GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALMAYA KARARLI
OPEC+ TOPLANTISI SONA ERDİ -KAYNAKLAR
BREZİLYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: ENFLASYON EYLÜLDE ZİRVEYE ÇIKTI, ÇEKİRDEK ENFLASYONUN ARZU EDİLENİN ÜZERİNDE, KALICILIK UNSURU GÖRÜYORUZ
OPEC+, 4 KASIM'DA JMMC BAKANLIK PETROL İZLEME PANELİNİN GELECEK TOPLANTISINI YAPACAK -KAYNAKLAR
OPEC+, MEVCUT PETROL ÜRETİM POLİTİKASI BAĞLI KALMAYI KABUL ETTİ- KAYNAKLAR
ABD SAVUNMA BAKANLIĞI: ABD'NİN TAYVAN'A KARŞI TAAHHÜDÜ SAĞLAM
ABD SAVUNMA BAKANLIĞI: ÇİN'İN TAYVAN YAKINLARINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ASKERİ FAALİYETLERİ İSTİKRAR BOZUCU VE YANLIŞ HESAP RİSKİNİ ARTTIRIYOR
ARAMCO CEO'SU: PETROL ÜRETİM KAPASİTEMİZİ 2027 YILINDA 13 MİLYON VARİL/GÜNE YÜKSELTMEYİ HEDEFLİYORUZ
OPEC+ TÜM BAKANLAR TOPLANTISI BAŞLADI - KAYNAKLAR
FRANSA MALİYE BAKANI: ARTIK ELEKTRİK FİYATLARININ GAZ PİYASALARINA BAĞLI HALE GETİRİLMESİNİ KABUL EDEMEYİZ
Facebookta Paylaş