Tüketici Fiyat Endeksi (Bizim Menkul)

Tüketici Fiyat Endeksi
TÜFE, Ekim ayında aylık %3,54 artarken, 2022 yılı Eylül ayında %83,45 olan yıllık enflasyon, Ekim ayında serinin yeni rekoru olan %85,51’e yükseldi.

Ana harcama grupları incelendiğinde giyim ve ayakkabı, kış sezonu satışlarının başlamasının etkisiyle aylık %8,34 ile en çok artan grup olurken, aylık enflasyona 42 baz puan katkı verdi. Gıda ve alkolsüz içecekler, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra şekere gelen zamların etkisiyle aylık %5,09 artışla en çok yükselen ikinci grup olurken 133 baz puanla aylık enflasyona en yüksek katkıyı veren grup oldu. Aylık bazda düşüş görülen grup olmazken eğitim, %0,36 ile en az artış gösteren grup oldu.

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşandı. Ulaştırma grubu yıllık %117,15 artışla en çok yükselen grup olurken yıllık enflasyona 1.715 baz puan katkı sağladı. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içecekler yıllık %99,05 ile en çok artan ikinci grup olurken 2.488 baz puanla yıllık enflasyona en yüksek katkıyı verdi.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), Eylül ayında, aylık %4,78 artarken, Ekim %7,83 artış gösterdi. Eylül ayında yıllık bazda %151,50 artan Yİ-ÜFE, Ekim ayında ise %157,69 artarak rekor kırdı.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde Elektrik, gaz, buhar aylık %32,55 ile en çok artan sektör olurken, aylık Yİ-ÜFE’ye 514 baz puanla en yüksek katkıyı da verdi. En yüksek ağırlığa sahip imalat aylık %3,19 artarken, 253 baz puanla aylık Yİ-ÜFE’ye en çok katkıyı veren ikinci sektör oldu.

Elektrik, gaz, buhar yıllık %554,56 ile en çok artan ana sektör oldu. İmalat %122,97 artış gösterirken yıllık Yİ-ÜFE’ye 10.773 baz puan ile en çok katkıyı verdi.

TCMB, Ekim ayı toplantısında politika faizini 150 az puan indirerek %10,50 seviyesine çekerken, yılın son Enflasyon Raporu’nda 2022 yılsonu enflasyon tahminini %65,2 seviyesine yükseltti. ÜFE-TÜFE makasının rekor seviyede oluşu, çekirdek enflasyondaki yükselişin devam etmesi, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin etkisiyle enflasyondaki yükselişin Kasım ayında da devam etmesini beklemekteyiz.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/application/files/8716/6748/4308/Tuketici_Fiyat_Endeksi_-_Ekim_2022.pdf




 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
OPEC Genel Sekreteri: Son dönemde petrol piyasasındaki volatilite ve arz-talep dengesizliği yatırımlarda önemli bir düşüşe neden oldu
ABD'DE S&P GLOBAL HİZMET SEKTÖRÜ PMI EKİM'DE: 47.8 (ÖNCEKİ: 46.6)
ABD'de S&P Global bileşik PMI Ekim'de: 48.2 (Önceki:47.3)
Beyaz Saray/Klain: Veriler ABD ekonomisinin güçlü olduğunu gösteriyor
BM/Guterres: Varlıklı ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerji geçişlerini hızlandırmalarına destek olmaya yönelik mali ve teknik yardım sağlamalıdır
Beyaz Saray/Klain: ABD resesyonda değil
BM/Guterres: Kolektif sorumluluğumuz, Karadeniz tahıl anlaşmasının çalışmasının sürmesi yönünde
BM/Guterres: Ukrayna Karadeniz ihracat anlaşmasının imzalandığı Temmuz ayından bu yana 10 milyon ton tahıl ve diğer gıda maddeleri sevkiyatı yapıldı
Facebookta Paylaş