Tüketici Fiyat Endeksi analizi (Bizim Menkul)

Tüketici Fiyat Endeksi
TÜFE, nisan ayında beklentilerin üzerinde aylık %0,85 artarken yıllık enflasyon marttaki %11,86 seviyesinden %10,94'e geriledi.
 
Ana harcama grupları incelendiğinde %4,66 ile çeşitli mal ve hizmetler, %4,08 ile giyim ve ayakkabı en çok artış görülen gruplar oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler ise Ramazan ayının başlamasının da etkisiyle %2,53 artışla aylık enflasyona 61 baz puanla en yüksek katkıyı veren grup oldu.
 
Aylık enflasyonu aşağı çeken gruplar ise konut, eğlence ve kültür, ulaştırma ve haberleşme oldu. Koronavirüs salgını ile Rusya ve Suudi Arabistan arasında yaşanan anlaşmazlığın etkisiyle petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş nisan ayında da enflasyonu aşağı çeken unsur olmayı sürdürdü. Ulaştırma grubunda aylık %1,83 azalış görülürken -27 baz puan ile aylık enflasyonu en çok aşağı çeken grup oldu.
 
TCMB ikinci çeyrek Enflasyon Raporu'nda 2020 yılsonu enflasyon tahminini %8,2'den %7,4'e indirirdi. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve iç talepteki zayıflama enflasyondaki düşüşü desteklerken salgın nedeniyle devam eden belirsizlik ve son zamanlarda TL'de yaşanan sert değer kaybının etkisiyle enflasyonun bir süre daha çift hanede kalmayı sürdürmesini beklemekteyiz.
 
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), nisanda aylık %1,28 artarken, yıllık artış marttaki %8,50 seviyesinden %6,71'e geriledi.
 
Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde en yüksek ağırlığa sahip olan imalat aylık %1,41 artarken Yİ-ÜFE'ye 127 baz puan katkı verdi. Alt sektörlerde ise ana metaller ve tekstil ürünleri sırasıyla 53 ve 49 baz puanlık katkıyla Yİ-ÜFE'yi destekledi.
 
Metal cevherleri %8,03, kağıt ve kağıt ürünleri %6,71 ve diğer mamul eşyalar %5,28 ile aylık en fazla artış gösteren alt sektörler oldu. Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün etkileri üretici enflasyonunu baskıladı. Kok ve rafine petrol ürünlerinde %28,46 düşüş görülürken aylık Yİ-ÜFE'yi 157 baz puan ile en çok aşağı çeken alt sektör oldu. Aylık en fazla düşüş gösteren diğer bir alt sektör ise -%27,71 ile ham petrol ve doğalgaz oldu.
 
Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4107/tuketici-fiyat-endeksi-nisan-2020.htm



 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MEKSİKA MERKEZ BANKASI BEKLENTİ ANKETİNE GÖRE, EKONOMİNİN BU YIL %7.1 DARALMASI, GELECEK YIL %2.2 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR
BEYAZ SARAY DANIŞMANI: ÇİN'İN SALGINI KULLANMASI, TİCARET ANLAŞMASINDAN DAHA BÜYÜK BİR KONU
FED/BARKİN : ARTAN BORÇ YÜKLERİ, AZALAN BANKA KREDİ KAPASİTESİ VE AZALAN GÜVEN YATIRIMLAR ÜZERİNDE ETKİ YAPIYOR
FED/BARKİN : DAHA FAZLA DESTEK OLMAKSIZIN, PEK ÇOKÇALIŞANIN KORONAVİRÜS ETKİSİ NEDENİYLE ÇALIŞMA GÜCÜNDEN AYRILMA RİSKİ VAR
FED/BARKİN : ABD VERİMLİLİK SEVİYELERİ KONUSUNDA ENDİŞELİYİM
İSPANYA BAŞBAKANI : İSPANYA, GLOBAL KORONAVİRÜS CEVAP FONU İÇİN 125 MLN EURO KATKIDA BULUNACAK
NORVEÇ BAŞBAKANI : ABD'NİN, YENİ KORONAVİRÜS İLE SAVAŞMAYA YÖNELİK ÇABALARIN BİR PARÇASI OLMAMASINDAN DOLAYI ÜZGÜNÜZ
MERKEL: ALMANYA KORONAVİRÜSLE MÜCADELEYE 525 MİLYON EURO KATKIDA BULUNACAK
Facebookta Paylaş