TÜFE Verisi Değerlendirme (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Enflasyonda Mevsimsellik Etkisi
Nisan ayında TÜFE verisi %1.31 artış gösterdi. Beklentiler %1.02 artış olacağı yönündeydi. Açıklanan bu veri ile birlikte yıllık enflasyon %11.29'dan %11.87 seviyesine yükseldi. Yıllık artışta baz etkisi olduğu gibi mal grubundaki mevsimsel artışında etkisi olduğu görülüyor. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %9.46'dan %9.42 seviyesine hafif bir gerileme gösterdi. Gıda enflasyonu ise %1.23 artış ile sertliğini korurken buradaki yıllık artış %15.63 seviyesine ulaştı. Ancak nisan ayındaki veride gıda'nın yanında mevsimselliğin etkisi büyük. Giyim ve ayakkabı grubundaki %9.31'lik yükseliş aylık artışta etkili olmuş görünüyor. Nisan ayındaki %1.31'lik artışın 0.67 puanı giyim ve ayakkabıdan gelirken, 0.27 puanı ise gıda grubundan gelmekte.
Enerji Grubundaki düşüş sürüyor
Özel kapsamlı verilerde net ayrımlar mevcut. Mevsimlik ürünler hariç TÜFE %0.82 seviyesine geriliyor. Buradan mevsimselliğin enflasyon üzerindeki etkisini görebiliriz. Enerji grubundaki gerileme nisan ayında da devam etmiş. Enerji fiyatlarında %0.64 düşüş oluşmuş. Çekirdek verinin aylık bazda manşetin üzerine çıkarak %1.89'a fırlamasında enerjinin hariç tutulmasının etkisi büyük. Başka deyişle enerji fiyatlarındaki düşüş olmasaydı manşet veri çok daha yüksek çıkabilirdi.
İşlenmemiş Gıdada yumuşama görünmüyor
İşlenmemiş gıdanın enflasyon üzerindeki tahribatı devam ediyor. Nisan ayında işlenmemiş gıda fiyatları %1.49 artarken, buradaki yıllık artış %24.61 seviyesine ulaştı. Bu grupta halen yumuşama oluşmuş değil. Geçmiş aylarda oluşan kur geçişkenliğinin sınırlı da olsa halen devam ettiği söylenebilir.
Yılsonu hedefin %67'sine şimdiden ulaşıldı
Son verilerle birlikte yılbaşından bu yana oluşan TÜFE %5.71 seviyesine geldi. TCMB'nin yılsonu enflasyon beklentisi %8.50 seviyesinde. Hedefin %67'lik kısmı yılın ilk dört ayında gerçekleşti. Önümüzdeki aylarda özellikle gıda grubundaki seyir enflasyonu belirleyecek görünüyor.
Yaz ayları kritik
Geçen yıl mayıs ve haziran aylarıında oluşan enflasyon sırasıyla %0.58 ve %047 seviyesinde oluşmuştu. Bu yıl oluşan serilere göre bu rakamlar oldukça düşük kalıyor. Önümüzdeki iki ayda aylık enflasyon bu seviyenin altında oluşmazsa yıllık verideki yükseliş devam edecek. Matematik örnek yaparsak, yılı sonuna kadar oluşan enflasyon verilerinin geçen yılkilerle aynı olacağını varsaydığımızda yılı %11.87 ile bitirebiliyoruz. Yaz aylarında oluşacak rakamlar yılsonu olan %8.50 hedefine ulaşılıp ulaşılmayacağını belirleyecek görünüyor.
TCMB Sıkı Duruşu Koruyacak
Bu veriler Merkez Bankasının sıkı duruşunu koruyacağını söylüyor. TCMB'nin faiz toplantılarına ait karar metinlerinde enflasyonda belirgin bir düzelme görülene kadar sıkı duruş devam edecektir ifadesi metnin değişmez bir parçası olmuş durumda. Ortalama fonlama maliyeti %11.80 seviyesine ulaştı. Aralık ayı sonlarında enflasyondaki bozulma ortaya ilk çıktığında fonlama maliyeti %8.20 seviyelerindeydi. O günden bugüne kademeli olarak 400 baz puana kadar faizde yükselişş oluştu. Bu kurdaki oynaklığı bitirdi ve en azından enflasyonda önümüzdeki aylarda yeni bir kur geçişkenliğinin oluşmasını önleyecek duruyor. Ancak TCMB'nin sıkı duruşu yapısal reformlar olmadan bir yere kadar etkili. Daha fazlası ve kalıcı bir düşüş için yapısal reformlara ihtiyaç belirgin bir şekilde görülüyor. Yarın açıklanacak aylık enflasyon değerlendirmesi raporunda kur geçişkenliğinin ne kadar etkili olduğu daha net biçimde anlaşılabilir.


İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve taavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN DÖVİZ PİYASASI OTORİTESİ : DÖVİZ REZERVLERİNİN, ÇİN'İN YAPISAL HEDEFLERİNE HİZMET ETMESİ İÇİN FARKLILAŞMASINI OPTİMİZE EDECEĞİZ
ÇİN DÖVİZ PİYASASI OTORİTESİ : YURTDIŞI SERMAYE AKIŞI DAHA DENGELİ HALE GELDİ
GLOBAL HAVA KARGO KAPASİTESİ MART'TA YILLIK %4.2 YÜKSELDİ -İATA
GLOBAL HAVA KARGO TALEBİ MART'TA %14 ARTTI -İATA
AB /BARNİER : İNGİLTERE İLE MÜZAKERELERİMİZ, İNGİLTERE MASAYA OTURMAYA HAZIR OLUR OLMAZ BAŞLAYACAK
AB, AB BÜTÇESİ KONUSUNDA TEK BİR FİNANSAL UZLAŞMA VE TÜM AB KURUMLARI VE FONLARINDAKİ İNGİLTERE'NİN KATILIMINI SONLANDIRMAK İSTİYOR -AB MÜZAKERE YÖNETİMİ
Facebookta Paylaş