Trump'un Çin Mallarına Tarife Koyma Planı Çinli Üreticileri Tedirgin Ediyor

Çinli ihracatçılar, Çin’den ithal edilecek ürünlere 60 milyar ABD dolarına kadar gümrük vergisi uygulanmasını öngören ABD planını irrasyonel ve yıkıcı olarak görüyorlar. ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günü, ABD piyasalarında satışları tetikleyen, Çin'e yönelik birtakım ticari tedbirler getirilmesini içeren kararı imzaladı. Trump, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'ı, 15 gün içinde tarifelere tabi olabilecek Çin mallarının bir listesini hazırlamak üzere görevlendirdi. ABD Hazine Bakanlığı da, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Çin yatırımına yönelik kısıtlamalar konusunda öneriler getirmek için 60 günlük bir süreye sahip.

Çinli şirketlerin bazı yöneticileri, Xinhua'ya verdikleri demeçte, konulan tarifelerin ABD’nin siparişlerini Çin’den başka bir yere yönlendirmeyi başaramayabileceğini ancak dünyanın en büyük ekonomisinin her şeyi üretemediği düşünüldüğünde, ABD pazarındaki belirli malların geçici bir kıtlığına neden olabileceğini söylediler.

Önde gelen bir Çinli TV seti üreticisi bir firmanın başkan yardımcısı “Bu inanılmaz bir şey. ABD'ye iyi gelmeyecek” dedi. Güney Çin'in Guangdong Eyaleti'nde bulunan şirket, 2017 yılında ABD pazarında 4 milyondan fazla TV seti sattı. Firmanın başkan yardımcısı “ABD, televizyonlar için eksiksiz bir üretim zincirinden yoksun bulunuyor ve ABD markaları ürünlerinin çoğunu Asya'da üretiyor. Tarifeler, muhtemelen ABD'li tüketiciler tarafından ödenecek olan artan maliyetlere yol açacaktır. Konulan tarifeler, ithalatçıya fayda sağlamazken ihracatçıya zarar verecek” dedi.

Ev aletleri üreticisi olan Changhong şirketinin yöneticisi ise, bu uygulamanın bazı küçük ve orta ölçekli Çinli şirketlerin ABD'deki satışlarını durdurmaya zorlayacağını söyledi. Yönetici “Ancak bazı niş endüstrilerinde çok fazla tedarikçi bulunmuyor. Amerika Birleşik Devletleri kısa sürede ideal alternatifleri kolayca bulamaz” dedi.

Doğu Çin'in Zhejiang Eyaleti'nde bulunan yüksek teknolojili ekipman üreticisi olan Qirun’nun başkanı Qi Tonggang ise, şirketin potansiyel tarifelerin ağırlığını taşıyacağından emin değil. Qi “Ticaret anlaşmazlığı, yurtdışı pazarında tutunmaya çalışan ancak iç piyasada sağlam bir yer edinememiş olan Çinli yüksek teknoloji şirketlerine darbe vurabilir” dedi.
ABD’nin tedbir kararı, Trump yönetimi tarafından Ağustos 2017'de başlatılan Çin fikri mülkiyet hakları ve teknoloji transferi uygulamalarına ilişkin 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301 numaralı bölümü kapsamında yürütülen soruşturmaya dayanmaktadır.

ABD’nin uygulayacağı tarifeler küresel ticaretin daralmasına ve refahın azalmasında neden olacak bir ticaret savaşını başlatabilir. Çinli şirket yöneticileri ise böyle bir savaşın kazananının olmayacağı konusunda hem fikirler.

-Çin Uluslararası Radyosu -



Facebookta Paylaş