ABD'de 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak 60. Başkanlık seçimlerine giderek yaklaşılırken, Haziran ayına kadar yarış büyük ölçüde başa baş gidiyordu. Ancak 27 Haziran'daki Biden-Trump müzakeresinde Biden'ın kötü performansı sonrasında Trump arayı açarken, suikast girişimi sonrasında halktan ve önemli iş insanlarından Trump'a desteğin artmasıyla fark daha da açıldı. Predictit rakamlarına göre Trump'ın kazanma olasılığı %65'lere çıkarken, bu gelişmelerin hızla finansal piyasalarda fiyatlandığını görüyoruz.
Trump politikalarının finansal varlıklara etkilerine baktığımızda:
- Uzun vadeli tahviller Trump politikalarının enflasyonist etkisi ile baskılanacaktır. Gümrük vergilerinin artması, korumacı politikalar, şahin göçmen politikası, genişlemeci maliye politikaları enflasyonu körükleyerek uzun vadeli faizlerin yükselmesine neden olacaktır. Kısa vadede Powell'a yönelik faiz indirim baskısı kısa vadeli faizlerin geride kalmasına ve getiri eğrisinin dikleşmesine neden olurken(bear steepening), 2-30 yıllık tahvil getiri farkının uzun zaman sonra artıya geçtiğini görüyoruz.
- Altın fiyatları, uzun vadede yüksek enflasyon beklentisinin canlı kalması ve kısa vadede faiz indirimlerine yönelik baskının olumlu etkisi ve Trump'ın ilk etapta global politik arenada yaratacağı çalkantıların ve belirsizliğin güvenli liman varlıklarına alım getirmesi ile Trump Başkanlığından olumlu etkilenebilir.
- Petrol fiyatlarında bir baskı görebiliriz. Trump'ın başkanlık dönemindeki müdahaleleri dönem dönem petrolde aşağı yönlü hareketlere neden olmuştu. Politik adımlarını kestirmek güç olsa da, Trump'ın Suudilere yönelik daha sert ve yaptırımcı tutumu ve Rusya-Ukrayna savaşını bitirmeye yönelik uzlaşma baskısının sonuç verme olasılığı, petrol, alüminyum, buğday gibi emtia fiyatlamalarına önemli etki edebilir.
- Dolar ilk etapta korumacı politikaların cari açığa etkisi ve global bazda politik gerginliklerin tırmanmasının güvenli limanlara yaratacağı fon akımlarından olumlu etkilenebilir. Ancak uzun vadeli enflasyonist etkiler, bütçe açıkları ve kur savaşlarının sürekli gündemde kalması yükselişi sınırlayabilir. Kriptopara evreni ve Bitcoin, Trump'ın sektöre yönelik olumlu bakış açısından faydalanacaktır.
- Hisse senedi endekslerinde güçlü performans görebiliriz. Genişlemeci maliye politikaları, büyüme yanlısı adımlar ve vergi indirimleri şirket karlarını arttırarak hisselere destek olabilir. Russell 2000 gibi ilk yarıda oldukça geride kalan endeksler, ikinci yarıda Trump etkisi ile güçlü performans gösterebilirler. Büyüme odaklı politikalar ve korumacı adımları, ülke içerisinde faaliyet gösteren ufak ölçekli şirketlere olumlu yansıyacaktır. Faiz indirim beklentileri de yüksek değişken faizli borçları olan bu şirketler için olumlu.
- Regülasyonların azalması banka ve sigorta şirketlerine, yani finansallara ve bazı sağlık sektörü şirketlerine olumlu yansıyacaktır. Sanayi ve altyapı şirketleri Trump'ın inşaat ve ülke içi imalatın artmasına yönelik adımlarından olumlu etkileneceklerdir. ABD'de eskiyen ulaşım ve telekom altyapısının yenilenmesi, Trump'ın ilk döneminde önceliklerinden bir tanesi idi. ABD'de üretim yapan sanayi ve teknoloji şirketleri artan gümrük vergileri ve muhtemel sübvansiyonlarla daha rekabetçi hale geleceklerdir.
- Fosil yakıtlara yönelik ılımlı bakış açışı; ABD'de kömür, petrol ve doğal gaz üretiminin artmasını teşvik edecek ve federal topraklarda arama izinlerini kolaylaştıracaktır. Üreticilere servis veren saha geliştirme/altyapı ve boru hatları şirketleri olumlu etkileneceklerdir. Trump'ın yenilebilir enerjiye karşı olumsuz tavrı, Biden'ın getirdiği sübvansiyon ve destekleri(IRA) tersine çevirerek solar, rüzgar ve hidro gibi alanlara ve elektrikli araçlara yatırımları yavaşlatacaktır
- Defans harcamalarındaki artış, ABD hükümeti ile iş yapan defans şirketleri için olumlu olacaktır. Trump'ın jeopolitik gerginliklerin yüksek olduğu bir dönemde tekrar başa gelmesi, Kuzey Kore, Rusya, İran, Çin gibi ülkelerle ilk etapta gerilimlerin ve karşılıklı tehditlerin daha da tırmanmasına yol açabilir. Trump'ın Nato üyelerine yönelik savunma harcamalarını arttırmaları baskısı, Avrupa'da da savunma sanayi şirketlerine olan ilgiyi arttırabilir.
- Çin politikalarında şahin duruşun devamı ilişkilerde gerginliğin tırmanmasına neden olacaktır. Gümrük vergilerindeki artış Çin ürünlerini ABD tüketicisi için pahalı hale getirecek ve ithalat yolu ile maliyet avantajı sağlayan bir çok şirkete ve dev perakendecilere olumsuz yansıyacaktır. Aynı zamanda ABD'de işlem gören dev Çin teknoloji şirketlerine yönelik olumsuz algı oluşabilir ancak mevcut depresif değerlemeler, Trump etkisinin bu hisselerde zaten fiyatlandığını düşündürüyor. Çin ve Taiwan'a üretim konusunda bağımlı çip şirketleri ve diğer donanım şirketleri olumsuz etkileneceklerdir.
- Dev teknoloji şirketleri arasında regülasyondan olumsuz etkilenen ve anti-tröst davaları gündemde olan Meta, Google, Amazon gibi şirketler için bu riskler azalacaktır. Ek olarak Trump'ın Başkan Yardımcısı adayı olarak seçtiği JD Vance'in Silikon Vadisindeki geçmişi, risk sermayesi yatırımları konusunda çok önemli bir isim olan Peter Thiel ile daha önce çalışmış olması ve bu taraftan gelen büyük kampanya yardımları, olası bir yeni Trump hükümetinin teknoloji şirketlerine ılımlı bakabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla net net dev teknoloji tarafında daha nötr bir etki görebiliriz.
Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.