Trump icraatlere hızlı başladı (KapitalFX)

Trump icraatlere hızlı başladı...

Trump ve kabinesinden notlar aktarmakla başlayalım:

Trump, üretimi ülke dışına taşıyan şirketlere büyük gümrük vergisi uygulayacaklarını ifade etti. Ayrıca Çin ve Japonya, ABD mallarının oralarda satılmasını zorlaştırdığını, ABD'de üretim yapan şirketlere avantajlar sağlanacağını belirtti. Orta sınıf ve işletmeler için vergi indirimi yapmayı planladığını açıkladı. Regülasyonların ise %75 oranında azaltılabileceğini ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump, ayrıca Amerika'nın Trans-Pasifik İşbirliği Anlaşması'ndan (TPP) çekilmesi için kararnameye imza attı. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) da yeniden müzakere edeceğini de duyurdu.

Hazine Bakanlığı'na aday gösterilen Steven Mnuchin, güçlü USD'nin ABD ekonomisine zarar verebileceğini, Çin'in dış ticaret ve kur politikalarına ilişkin endişelerini dile getirerek yönetimin altyapı harcamalarına odaklanacağını belirtti.

Donald Trump'ın ofisteki ilk günlerinde USD'nin ve tahvil getirilerinin hızla gerilediği görülüyor. Trump'ın politikalarının yatırım çevrelerini endişeye sürüklediği aşikar. Ancak bir yandan da, geniş resimde korumacılık, yani "önce Amerika" USD için pozitif görüntü çiziyor. Yani daha geniş vadede USD yeniden yükselişe geçebilir. Başkan Trump, sanayi yöneticileri ile yaptığı toplantıda "vergileri önemli oranda düşüreceği" ve üretimi ABD'ye geri getireceği vaatlerini tekrarladı. ABD şirketlerinin üretimi ABD'ye geri getirmesi, aynı zamanda önemli bir istihdam kaynağı olacaktır; ki zamanında ABD'li şirketlerin üretimlerini Meksika, Çin ve diğer işçi maliyetlerinin düşük olduğu ülkelere kaydırması ABD'de önemli ölçüde sanayi istihdamı kaybına sebep olmuştu. Dikkatli takipçiler hatırlayacaktır; 2013'te ABD'nin en büyük sanayi başkentlerinden Detroit iflas etmişti, bu sürecin uzantısı. Trump, bu istihdamı geri getirmeyi vaat ediyor. Tabii ABD'deki işgücü, ucuz değil nitelikli olduğundan dolayı istihdam maliyetlerinde artış olarak bir geri dönüşü olacaktır.

Trrump'ın uygulamayı düşündüğü "yüksek oranda sınır vergisi" Çin ve Meksika'nın ABD'nin dış ticaretinde oynadığı rolü küçültecektir. Korumacılık Trump'ın seçim kampanyasının en önemli maddesiydi. Kötü br anlaşma olduğunu düşündüğü TPP'den ABD'yi çekmesi bunun ilk adımıydı. TPP; Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur ve Vietnam'ı içeriyor. Görüldüğü gibi içinde Çin yok, ama Meksika ve Kanada var. NAFTA'nın nasıl şekillendirileceği de önemli. Trump, NAFTA'nın şu anki haliyle Meksika'ya önemli bir üretim avantajı sağladığını düşünüyor ve yeniden müzakerelerde gümrük tarifelerini uygulama gibi bir dizi ABD'nin avantajına düzenleme isteyecek. NAFTA sayesinde, bu 3 ülke arasında herhangi bir gümrük tarifesi uygulaması söz konusu değil.

Meksika'nın toplam ihracatının %80'i ABD'ye yapılıyor, ABD ihracatı GSYH içerisinde de %29'luk paya sahip. Trump, seçim kampanyasında Meksika ve Çin'den yapılacak ithalata sırasıyla %35 ve %45 gümrük vergisi uyygulayacağını söylemişti. Söz konusu önlemler Meksika'ya önemli bir darbe vurabilir. Trump, ilk adımı TPP'de atarak NAFTA ve sınır vergisi konusunda da ciddi olduğunu gösterdi. Ticarete getirilecek ek vergiler, şirketleri iç üretime zorlama gibi aksiyonlar vergi kesintileri, harcamalar, büyüme ve işgücü artışının bir bedeli olarak ortaya konuyor.

Çin konusunda ise; ABD'nin elinin biraz daha zayıf olduğunu söylemek lazım. İki ülkenin birbirine olan ticareti GSYH'lerinin %4'ünü oluşturuyor. Çin'in ihracatlarına olan talebin inelastik olması da Çin'in elini güçlendiriyor. Çin'in elindeki ABD tahvillerini satması, CNY'yi devalüe etmesi veya tamamen dalgalanmaya bırakması ABD'nin elini kolunu bağlar. Bu yüzden sanırsam Çin konusunda daha dikkatli adımlar atmak durumundalar.

S&P 500'de yer alan şirketlerin önemli bir kısmı dışarıda üretim yapıyor. Bu bakımdan Trump'ın uygulamayı düşündüğü sınır vergisi şirketlere ek vergi gideri getireceğinden endeksler açısından negatif. Vergi gelirleri bböylece artacak; kamu yatırımları ve altyapı harcamalarının federal bütçeye yük getireceği düşünülürse, böyle bir vergi gelirine de ekonomik paketin ihtiyacı var. Diğer yandan enflasyon da artacak. İthalat azalırken, ihracat artacak. USD, sınır vergisinin uygulanması konusunda somut uygulamalar ortaya çıktıkça daha güçlenecektir. Şu anda ise belirsizlik ve endişeden dolayı düşmektedir. Cuma'ya kadar GSYh dışında majör bir ekonomik rapor açıklanmayacak, haliyle Trump'ın ilk günlerindeki icraatleri mercekte olmaya devam edecek.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı





Yazal Kurgut
Araştırma Uzman Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bbankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BKM/CANKO: İNTERNETTEN YAPILAN KARTLI ÖDEME TUTARI 2016 YILINDA %23 ARTIŞLA 68,4 MİLYAR TL- BLOOMBERG HT
KURTULMUŞ:EL BAB OPERASYONUNDA KOALİSYON HİÇBİR DESTEK VERMEMİŞTİR, HALA DA ALMIYORUZ
BKM/CANKO: KARTLI ÖDEMELERİN HANEHALKI HARCAMALARINA ORANI %40 OLDU, 2014 VE 2015'TE %37- BLOOMBERG HT
BKM/CANKO: 2016'DA KARTLI ÖDEMELER %12 ARTIŞLA 587 MİLYAR TL OLDU- BLOOMBERG HT
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 24865,4 milyon TL
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 0,750 olarak açıklandı
Facebookta Paylaş