TPF Başkanı/Altunbilek: Ramazan'da Yerel Zincir Marketlerde Zam Yok

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, Ramazan ayında sebze, meyve, bakliyat ve et fiyatlarını değerlendirdi. Bir önceki aya kıyasla sebze-meyvede turfanda döneminden bolluk dönemine geçildiğini; Ramazan ayı süresince sepetlerin daha ucuza dolacağını belirten Altunbilek; "Bu Ramazan da spekülatif gıda artışı söylemlerine geçit vermeyeceğiz. Vatandaşlarımız rahat olsun. Türkiye genelinde 3 bin 500'e yakın yerel zincir marketlerde Ramazan ayı boyunca gıda ürünlerinde artış yaşanmayacak" dedi.

"SEBZE-MEYVEDE YÜZDE 10 İNDİRİM BEKLİYORUZ"
Gıda ürünlerindeki mevcut fiyatları, bir önceki aya göre değerlendiren Altunbilek, "Her sene olduğu gibi 11 ayın sultanı Ramazan yine bereketiyle geldi. Sebze ve meyve grubunda geçen haftalara kıyasla fiyatlar düşmeye başladı. Mevsimsel etkilerin ötesinde bir önceki aya kıyasla vatandaşlarımız sebze-meyve reyonunda Ramazan ayı süresince sepetlerini yüzde 10 daha ucuza doldurabilecek. Son dönemin en çok konuşulanları arasında yer alan domates fiyatı 3 liranın altına düştü. Mevsimlik ürünlerde fiyatlar standarda oturdu. Ramazan ayı süresince patlıcan, salatalık, biber ve fasulyede fiyatların düşmesini bekliyoruz. Bugün kilosu 1,5 TL olan İran karpuzu, önümüzdeki günlerde yerini Adana mahsulüne bırakacak. Fiyatı 1 TL'nin altına düşecek" açıklamasını yaptı.

Bakliyat ve et ürünlerini de değerlendiren TPF Başkanı Mustafa Altunbilek şöyle konuştu;
"Bakliyat fiyatları geçen sene ile hemen hemen aynı. Pirinç ve bulgur fiyatını koruyor. Bugünlerde kuru fasulye ve nohutta fiyatlar yüksek. Ramazan ayı tüketim trendlerine baktığımızda her iki ürünün de tüketimi düşük seyrediyor. Mahsullerin bollaşmasıyla birlikte bakliyatta fiyat artışı değil, düşüş yaşanmasını bekliyoruz. Bu ay en çok satanlar listesinde kırmızı mercimek ve pirinç yer alacak. Et tarafında ise Bakanlığımızın da desteği ile kırmızı et sabit fiyata kavuştu. Ramazan ayı süresince kırmmızı etin mevcut fiyatını koruyacağı kanaatindeyiz. Tavukta ise hızlı bir rekabet var. Üreticilerimiz çok güçlü. Ramazan süresince fiyat artışı yaşanmayacağını düşünüyoruz."

"EN ÇOK HEDİYE ÇEKİ TERCİH EDİLİYOR"
Bu hafta ve önümüzdeki hafta hediye çeki ile kumanya satışlarında önemli bir artış yaşanmasının beklendiğini açıklayan Altunbilek; "Hediye çeki ve kumanyalar Ramazan ayında hayırseverler için önemli bir yardımlaşma aracı. Türkiye genelindeki yerel zincirlerimizde hediye çekleri kumanya paketlerine göre daha çok tercih ediliyor. Çünkü kumanyanın içindeki ürünler kişilerin gerçek ihtiyacı olamayabiliyor. Hediye çekleri ise kişiyi rencide etmediği gibi gerçek ihtiyacı ne ise onu almasını sağlıyor. Çorba, hurma, zeytin, bulgur, pirinç, yağ, un, şeker, çay gibi temel gıdaların yer aldığı kumanyalarda tercih 50, 75 ve 100 TL bareminde gerçekleşiyor. Hediye çeklerinde ise ortalama 50-100 TL arası tercih ediliyor" dedi.

Perakende sektörü için Ramazan ayının yine canlanma ile başladığınna da değinen Altunbilek, satışlarla ilgili şunları kaydetti: "Bir önceki aya kıyasla 11 ayın sultanı Ramazan'da yerel zincirlerimizde satışlarımız bölgelere göre değişse de satışlarımızda yüzde 10-15 artış yaşanıyor. Hediye çeki ve kumanya satışlarıyla Ramazan ayının ilk 10 günü ciromuzun yüzde 30 artacağını öngörüyoruz. Önceki yıllara paralel olarak satışların yüzde 10'unun Ramazan ayı hazırlığı, yüzde 5'inin kumanya, yüzde 15'inin ise hediye çeki yönünde olacağını tahmin ediyoruz. Ramazan'ın ilk 10 gününden sonra satışlarda düşüş yaşanmasını bekliyoruz. Ayı yüzde 5 ila 10 seviyelerinde artışla tamamlamayı hedefliyoruz."



Diğer Haberler
RUSYA ENERJİ BAKANI, SUUDİ FALİH İLE MOSKOVA'DA GÖRÜŞÜYOR, DETAYLAR VERİLMEDİ -ENERJİ BAKANLIĞI
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 24719,3 milyon TL
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 1,000 olarak açıklandı
MAVİ JEANS HALKA ARZININ 14 HAZİRAN'DA TAMAMLANMASI BEKLENİYOR- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş