Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Türkiye ve Afrika iş dünyası, Türkiye-Afrika İhracatçılar İş Birliği Lansmanı'nda bir araya geldi. TURCAF tarafından UTEP iş birliği ile düzenlenen etkinlik Türk ve Afrikalı iş dünyasının yoğun katılımı ile gerçekleşti. Toplantıda, kıtalararası ticarete yönelen firmalar için günümüz teknolojisinin imkanlarını kullanarak daha kolay biçimde Afrika ülkeleri ile ticari etkinliği arttırabilme teknikleri ve geliştirilen yeni nesil ihracat sistemi de ele alındı. Afrika'ya geçen yıl 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini, hedefin ise gelecekte 50 milyar dolar olduğunu dile getiren TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak o bölgeye daha fazla B2B, daha fazla fuar, daha fazla profesyonel VIP alım heyetleri yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
2022 YILINDA AFRİKA'YA 30 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Böyle bir oluşumun, birlikteliğin arkasından oluşacak ticaret, dostluklar, yatırımlar ve Türkiye ekonomisine gelecek olan katkılardan ötürü Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bunun sonuna kadar arkasında olacaklarını dile getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, "Afrika'nın sorunlarını, Afrika'nın çözümleriyle çözmemiz gerekiyor. Bölgeler ve lokasyonlar kendi sıkıntıları, kendi beklentileri, kendi çözümleriyle kendi içinde gizlidir. İhracat ailesi olarak bu bölgeden beklentimiz çok büyük. Sayın Cumhurbaşkanımızın koymuş olduğu hedefte başta Türk Hava Yolları, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve DEİK gibi kurumların oraya yönlendirilmeleriyle çok ciddi bir hikâye yazdık. Geçen yıl itibariyle mal ve hizmetlerin toplamında 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik." dedi.
"TİCARET HIZLI BİR ŞEKİLDE ARTACAK"
Kıta ithalatından alınan payın yüzde 3 olduğu bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, "Gönül coğrafyası deyip birlikte olduğumuz, lojistik olarak yakın olduğumuz, baktığımız zaman kıta coğrafyasından almamız gereken pay yüzde 10. Bu yüzde 10'a varmak için daha çok çalışmamız gerekiyor. 2012'deki 13,3 milyar dolarlık ihracattan bugün 30 milyar dolarlara varan bir ihracat hikayesi yazmışız. 2003 yılında Afrika ile ticaret ve ekonomi ilişkileri geliştirme stratejisi adı altında başlayan bir ilişki, 2008 yılında Türkiye-Afrika ortaklık zirveleri ve sürdürülebilir zirveler ile devam etti ve ihracat artışına destek oldu. 2016 yılında başlayan Türkiye-Afrika Ekonomik İş Forumu düzenlemeleri ve sivil toplum örgütlerinin oluşması bu ticareti hızlı bir şekilde daha da arttırdı. Tüm siyasi düzenlemeler, ekonomik düzenlemeler, banka, merkez bankası ve birçok adımda sizlerle beraber hareket etmeye, işi kolaylaştırmaya varız ve sizlerle beraber bu çalışmaları da hep birlikte yapmaktan mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
2 HEYETTEN BİR TANESİ AFRİKA'YA
2023 yılı ihracat hedefleri kapsamında Afrika pazarında belirlenen hedef ülkelerin arasında Etiyopya, Güney Afrika, Nijerya, Libya ve Mısır'ın öne çıktığını belirten Tecdelioğlu, "Afrika coğrafyasının tamamı bizim için çok önemli. TİM ve İhracatçılar Birliği olarak bu yıl sonuna kadar Kenya, Tanzanya, Nijerya, Benin, Kamerun, Mısır, Mozambik, Moritanya ve Senegal'e heyetlerimiz var. Eylül ayından itibaren bu ülkelerin tamamına Ekonomi ve Ticaret Bakanlığımızın himayesinde heyetlerimiz olacak. Yıl sonuna kadar her iki heyetten bir tanesi Afrika olmaya devam edecek." dedi.
50 bin Afrikalı öğrencinin Türkiye'de eğitim gördüğünü ifade eden Tecdelioğlu, "Bu çocuklarımızla ilgili Hizmet İhracatçılar Birliği'yle beraber başlatmış olduğumuz ihracatın elçileri programıyla bu gençlerimizi Türkiye aşığı, Türkiye ticaretini bilen, Türkiye'deki ticaret düzenini öğrenen ihracat elçileri haline getirmek üzere yapmış olduğumuz bir proje var. Bu projeye bu gençlerimizi yönlendirmenizi, bu gençlerimize şirketleriniz içinde staj imkanı tanımanızı, master yapmalarını ve bu şekilde öğrendikleri şirketlerin temsilcileri olarak da döndüklerinde ülkelerinde o firmanın malını pazarladığı, sattığı, inandığı, dağıttığı elçiler haline getirmeyle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
HEDEF 50 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Afrika'ya 50 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu belirten Tecdelioğlu, "Ürettiğimiz katma değerli ihracatla 50 milyar dolar ihracatı Afrika kıtasında yapmak gerçekten çok zor değil. Türkiye 2023 Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 artışla 21 milyar 619 milyon liralık ihracat gerçekleştirdi. 6 Şubat'ta ülkemizde yaşanan deprem felaketi ihracatımızı çok ciddi anlamda yaraladı. Türk Hava Yolları'nın vermiş olduğu destek, ticari ataşelerimizin oradaki çalışmaları, sizin o bölgedeki organizasyonlarınız ve buluşturmalarınızla devam edeceğiz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak o bölgeye daha fazla B2B, daha fazla fuar, daha fazla profesyonel VIP alım heyetleri yapmaya hazırız." dedi.