Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Bulgaristan ve Romanya'ya yönelik gerçekleştirilen Sanal Ticaret Heyeti programında yaptığı konuşmada iki ülkedeki Türk sermayeli şirketlerin yatırımlarına ve bu ülkelere olan ihracat artışına dikkat çekti. Bölgedeki soydaşların iki ülkeyle ilişkilerde köprü vazifesi gördüğüne ve aradaki gönül birliğini daha da güçlendirdiğini vurgulayan Gülle "Ülkemiz iş insanlarının Bulgaristan'da, 65 büyük yatırımı mevcut. 3 bini aşkın Türk sermayeli şirket, ülkede faaliyet gösteriyor. Romanya'da ise 18 bine yakın Türk sermayeli firma bulunuyor ve bu firmaların 9'u, Romanya'nın en büyük 1000 firması içerisinde yer alıyor. 9 firmanın yıllık cirosu ise 1 milyar doların üzerinde. Her iki ülke de firmalarımız için bir 'bölgesel üs' konumunda. Bulgaristan'a ihracatımız, 2015'te 1,8 milyar dolarken 2020 yılında yüzde 49 artışla 2,6 milyar dolara ulaştı. Romanya'ya 2015'te 2,9 milyar dolar olan ihracatımız, 2020'de 3,9 milyar dolara yükseldi" dedi.
Türk ihracatçı, koronavirüs pandemesine rağmen her ay üst üste rekorlar kırarak tarihî başarılara imza atarken, Bulgaristan ve Romanya'ya yönelik ihracatta da son yıllarda artışlar yaşanıyor. 61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Bulgaristan ve Romanya'ya yönelik katılımcı firmalara yeni iş birlikleri ve satışlar için fırsatlar doğuracak; ihracat rakamlarını iki ülkede artıracak Sanal Ticaret Heyeti programı düzenledi. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda TİM organizasyonuyla gerçekleşen programın açılışını; TİM Başkanı İsmail Gülle ile Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz, Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürü Mehmet Tan yaptı.
"İki ülke, firmalarımız için bölgesel üs konumunda"
Açılışta konuşan Gülle, kazandıkları tecrübe, atılan yenilikçi adımlarla bu yıl 184 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacaklarına dile getirerek "Komşularımız Bulgaristan ve Romanya'nın toplam nüfusu 25 milyon seviyesinde olsa da bu ülkelerin geniş bir pazara erişim imkanı sağladığını biliyoruz" dedi.
Romanya ve Bulgaristan'daki Türk yatırımlarıyla ilgili bilgiler veren Gülle, şunları kaydetti: Her iki ülkenin de birçok şehri, İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli ve Bursa gibi ülkemizin üretim merkezlerine Anadolu şehirlerinden daha yakın. Bölgedeki soydaşlarımız da bu ülkelerle ilişkilerimizde bir köprü vazifesi görüyor; aramızdaki gönül birliğini güçlendiriyor. Ülkemiz iş insanlarının Bulgaristan'da 65 büyük yatırımı mevcut. 3 bini aşkın Türk sermayeli şirket, ülkede faaliyet gösteriyor. Romanya'da ise 18 bine yakın Türk sermayeli firma bulunuyor ve bu firmaların 9'u, Romanya'nın en büyük 1000 firması içerisinde... 9 firmanın yıllık cirosu, 1 milyar doların üzerinde. Her iki ülke de firmalarımız için bir "bölgesel üs" konumunda. Bu ülkede üretim yapan şirketler, Avrupa Birliği pazarına kotasız ihracat şansı yakalıyor. Önümüzdeki dönemde, her iki ülkeyle kurulan iş birliğinin güçlenerek devam edeceğine yürekten inanıyorum.
"İki ülkeye ihracatımız da önemli artışlar var"
Romanya ve Bulgaristan'a yapılan ihracatın ve son yıllarda önemli oranda arttığına dikkat çeken İsmail Gülle, şöyle devam etti: Bulgaristan'a ihracatımız, 2015'te 1,8 milyar dolarken 2020 yılında yüzde 49 artışla 2,6 milyar dolara ulaştı. Romanya'ya ise 2015'te ihracatımız 2,9 milyar dolarken, 2020'de 3,9 milyar dolar şeklinde gerçekleşti. Her iki ülkenin ithalatında madencilik ürünleri, kimyevi maddeler ve otomotiv sektörlerinin öne çıktığını görüyoruz. Bulgaristan'a ihracatımızda, 2020'de 321 milyon dolarla tekstil, 287 milyon dolarla kimyevi maddeler, 282 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller sektörleri başı çekiyor. 2020'de, Bulgaristan'a ihracatımızın en çok yükseliş gösterdiği sektörler ise; 23,8 milyon dolarla (yüzde 64 artış) mücevher, 186,6 milyon dolarla (yüzde 63 artış) madencilik, 16,9 milyon dolar (yüzde 56 artış) ile meyve sebze mamulleri ve 80,8 milyon dolarla (yüzde 18 artış) yaş meyve ve sebze oldu. Bulgaristan'a ihracatımızda hazır giyim, işlenmiş gıdalar ve kimyasallarda ihracat potansiyelimiz çok daha yüksek.
"Romanya'ya en çok otomotiv ihracatı yapıyoruz"
TİM Başkanı Gülle, Romanya'ya yapılan ihracatta, 696 milyon dolarla otomotiv, 572 milyon dolarla çelik, 484 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörlerinin ilk üç sırada yer aldığını söyledi. Gülle "Romanya'ya ihracatta en çok artış olan sektörlerimiz; 23,7 milyon dolarla (23 kat yükseliş) Savunma ve Havacılık, 19,4 milyon dolar (yüzde 74 artış) ile tütün, 97,7 milyon dolarla (yüzde 42 artış) madencilik ve 168,7 milyon dolarla (yüzde 35 artış) yaş meyve ve sebze oldu. Hazır giyim, işlenmiş gıdalar ve kağıt ürünlerinde de ihracat potansiyelimiz oldukça fazla" ifadelerini kullandı.