Ticimax/Çiğdemli:“İhracatçılar 2023 hedefi için e-ihracat ağlarına dahil olmalı”

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

2021 yılında 8 milyarlık dünya nüfusunun 2 milyardan fazlasının online alışveriş yapacağının öngörüldüğünü belirten TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, "Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda İhracat Ana Planı'nın işaret ettiği e-ticaret atılımları sayesinde, ihracatta 200 milyar dolar sınırını kısa sürede aşabiliriz" dedi.

2023 HEDEFİNE DOĞRU

Dijital dönüşüm, Endüstri 4.0, devlet teşvikleri, Türkiye'nin lojistik konumu ve hava yolu ağı gibi ihracatımıza çarpan etkisi yaratan unsurların e-ihracat kanallarını da zenginleştirdiğini ifade eden Çiğdemli, "Her yıl yükselişe geçen ihracat rakamlarında online kanaların da katkısı büyük. 2023 hedeflerimiz için tüm ihracatçılarımızın en kısa sürede e-ihracat ağlarına da dahil olması elzemdir" şeklinde konuştu.

İHRACAT LİDERİ SEKTÖRLER

TİM'in son ihracat verilerine göre ülkemizde ihracatını en çok artıran sektör, yüzde 46,5 artışla Savunma ve Havacılık oldu. Onu yüzde 30 artışla Süs Bitkileri, yüzde 29 artışla Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri takip etti. Rakamsal bazda ihracat lideri sektörler ise sırasıyla Otomotiv, Kimyevi Maddeler ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon. Sadece Ağustos ayında 1219 yeni firma ihracata başladı. Türk ihracatçılar 223 ülke ve bölgeye ulaşırken, bu ülkelerin 56'sına yapılan ihracat yüzde 50'nin üzerinde artırıldı. En çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise sırasıyla Almanya, İngiltere ve Irak. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın toplamdaki payı yüzde 48. İllerin bazında ihracat rakamlarına bakıldığında, 45 ilin ihracatını artırdığı görülüyor. En dikkat çekici artışlar, ihracatını 17 katına çıkaran Yalova,yüzde 37 artışla Muğla ve yüzde 34 artışla Malatya'da yaşandı. Yalova'nın ihracat artışında Gemi ve Yat sektörü etkili olurken, Muğla ve Malatya'da Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller başı çekiyor. En çok sayıda ülkeye ihracat yapan sektör ise 54 ülke ile çelik sektörü oldu. Onu 45 ülke ise Kimyevi Maddeler sektörü ve 35 ülke ile Hububat takip etti.



Diğer Haberler
KREMLİN : SUUDİ ARABİSTAN'IN ENERJİ BAKANINI DEĞİŞTİRMESİNİN OPEC+ ANLAŞMASINA BİR ETKİSİ OLMASINI BEKLEMİYORUZ
PORTEKİZ'DE DIŞ TİCARET DENGESİ TEMMUZ'DA -1.75 MYR EURO
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 99.08 (HAZİRAN: 98.53)
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ DEĞİŞİMİ TEMMUZ AYINDA AYLIK % +0.56
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ DEĞİŞİMİ TEMMUZ AYINDA YILLIK % +0.44
OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 99.02 (HAZİRAN: 99.09)
EURO BÖLGESİ'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 98.97 (HAZİRAN: 99.10)
Facebookta Paylaş