Ticaret savaşları yeniden başlıyor (AK Yatırım)

Merkez Bankaları haftası ve bayram tatili sonrasında piyasalarda hareketlilik artıyor. Eylül’e ilave olarak Aralık ayında da faiz artırabileceğine işaret eden Fed, varlık alımlarını Aralık ayında bitireceğini (vadesi gelenler devam edecek) ECB kararları nedeniyle global hisse senedi endeksleri ve ons altın negatif, dolar pozitif bir haftayı geride bıraktık. Bu haftadan itibaren ay sonuna kadar geçecek dönemde ise yurtdışında ticaret savaşları, yurtiçinde ise seçim gündemi takip edilecek.
Ticaret savaşları konusu ABD Hükümetinin resmi açıklaması ile yeniden revaçta. 15 Haziran tarihinde devreye giren Çin malı ithalatına karşı ABD tarafından konulan %25 gümrük vergisi paketi 6 Temmuz tarihinden itibaren geçerli oluyor. Çin Hükümetinden de bu uygulamaya eşdeğer bir karşılık geldi. 34 milyar dolarlık ABD ithal ürün gamına vergi gelirken, Trump’ın daha önceki açıklamaları referans alınır ise, Çin’in karşılık vermesi nedeniyle ABD’den yeni bir paket (100 milyar dolar) daha açıklanabilir. Burada son gelişmeler özetlenir ise;


- İlk etapta karşılıklı olarak 34 milyar dolarlık ithalat %25’lik verginin kapsamı altında olacak.
- 16 milyar dolarlık ithal ürüne de vergi konulması üzerinde çalışmalar yürütülecek.
- Daha önce açıklanan paketlere göre bir takım farklı uygulamalar görülüyor. ABD, Çin’den yaptığı elektronik eşya, makina, demir-çelik, yarı iletkenler ve motor ithalatına odaklanmış görülüyor. Ancak TV, projektör, printer, klima gibi ürünler paketten çıkarılmış. Böylece fiyat artışlarının ABD tüketicisine doğrudan yansıması engellenmiş.
- ABD paketinin Çin ekonomisine doğrudan etkisi oldukça sınırlı. Yeni vergilerin maliyeti toplam ihracatın %0,5’i, milli hasılanın %0,1’civarında. Çin’in ABD’den yaptığı ithalatın toplam ithalat içerisindeki payının %8-9 olduğu düşünüldüğünde Çin enflasyonuna etkisi en fazla %0,5 civarında olabilir. Diğer bir deyişle bu paketler iki ülke ekonomisini de sarsacak boyutta değil.
- Çin ekonnomisinde gölge bankacılık sisteminin etkisinin azaltılmasıyla görülen yavaşlamanın önüne geçilmek üzere çeşitli önlemler alınabilir. Burada Renminbi’yi Dolar karşısında değersiz tutmak, gösterge faiz oranlarını değiştirmeme (Fed artırırken Çin sabit kalabilir), özel bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşürerek kredi hacimlerini artırma, altyapı harcamalarına destek verme ve konut fiyatları üzerindeki kontrolü azaltma politikaları izlenebilir.
- Esas tehlike, Trump’ın söylemlerine arka çıkar şekilde, ilave vergiler getirmeye devam etmesi durumunda ticaret savaşlarının hızlanması ile yaşanacaktır. Bu tip belirsizlik/kaos ortamı global borsalar ve dolar negatif, ons altın pozitif etki yapabilir.
- Bu noktadan itibaren takip edilecek tarih 30 Haziran olacak. Bu tarihte ABD yetkilileri, ABD’de satın alma yapması yasaklanabilecek Çin şirket ve kişilerini açıklayacak. Buna ilaveten bazı stratejik sektörlerde Çin alımları da engellenebilir.

Bu hafta, ticaret savaşlarıı haricinde İngiltere Merkez Bankası kararı (faiz oranlarının sabit kalmasını bekliyoruz), Avrupa bölgesi aktivitesini gösteren öncü PMI verileri (Cuma) takip edilecek. Türkiye’de ise veri gündemi sakin. Bugün Mart ayı işsizlik rakamı ve Maliye Bakanlığı bütçe dengesi açıklanıyor. Buna ilaveten bugün 5 ve 10 yıl vadeli Hazine ihaleleri yapılacak. Hazine borçlanma stratejisine göre Haziran ayında 14,3 milyar TL itfaya karşı 15.7 milyar TL borçlanma öngörülmüştü. Geçen hafta yapılan ve 1,8 milyar TL borçlanılan ihaleyi takiben bugün ve yarın yapılacak yüklü borçlanma yakından takip edilecek.


AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesindde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.