Ticaret Bakanı Bolat, G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı kapsamında temaslarını sürdürüyor

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Ticaret Bakanı Ömer BOLAT, Hindistan’ın Jaipur kentinde “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” temasıyla yapılan G20 toplantılarının, ticaret, büyüme ve refah ilişkisinin ele alındığı ilk gününde, katılımcı diğer 16 ülke bakanı ile birlikte önemli mesajlar verdi.
 
Bakan Bolat, özellikle günümüz global dünyasında, ticaret ve yatırımların, uzun zamandır tek taraflı korumacı uygulamalar, salgın ve jeopolitik gerginliklerin tehdidi altında olduğunu; bunun doğal sonucu olarak da gıda, enerji ve makro ekonomik alanda krizler ve dengesizliklerle mücadele etmek durumunda kalındığını vurguladı. Bu durumun gelişmekte olan ülkeleri daha fazla etkilediğini ifade eden Bolat, refahın ancak herkesi kapsayacak ortak çaba ile yükseltilebileceği mesajını verdi.
 
Ticaret Bakanı Bolat, konuşmasında Karadeniz Tahıl Koridoru girişimine, gıda güvenliğinin zor şartlarda da olsa sağlanmış olmasına vurgu yaptı.
 
Uzun süredir dünya ticareti ile ilgili tartışmaların odak noktası olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) reformuyla ilgili olarak Bakan Bolat, Türkiye’nin kurallara bağlı bir ticaret sisteminin daima destekçisi olduğunun altını çizerek, DTÖ hukuk sisteminin en önemli bileşenlerinden olan Temyiz Organı’ nın bir an evvel işlevselliğini yeniden kazanması gerektiğini, bu konunun Türkiye için öncelikli olduğunu ifade etti.
 
Ticaret Bakanı Bolat, ilk oturuma dair konuşmasını, Gelişmekte Olan Ülkelere, kurallara uyum açısından bazı esneklikler tanıyan Özel ve Lehte Muamele hükümlerinin sistemin esasını oluşturduğunu hatırlatarak, 2024 yılında yapılacak Bakanlar Konferansından güçlendirilmiş, adil ve kurallara dayalı bir ticaret sistemi beklentisini vurgulayarak bitirdi.
 
Toplantının tematik ikinci oturumunda, Ticaret ve Küresel Değer Zincirleri ilişkisi ile Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Dünya ticaretine entegrasyonu üzerinde tartışmalar yapıldı.
 
 Bu kapsamda Ticaret Bakanı Bolat, kriz ortamlarında küresel değer zincirlerinin dayanıklılığının sağlanması için ülke bazından ziyade kolektif politika uygulamalarına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, küresel değer zincirlerinde gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerin daha fazla yer alması gerektiği, adil refah paylaşımının ancak bu şekilde gerçekleşebileceği ifadelerinde bulundu.
 
Gerekli politikaların şekillendirilmesinde önemli bir platform olan G20’nin rolünü vurgulayan Bolat, hayata geçirilmesi planlanan politikaların mutlaka kamu-özel sektör işbirliğini de kapsaması gerektiğini hatırlattı.
 
Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin entegrasyonuyla ilgili olarak Bolat, bilgiye, bilişim teknolojileri ve dijital araçlara erişim temel sorunlar olarak ifade edildi. Bakan Bolat’ın altını çizdiği bir diğer husus ise, uluslararası ticaret gündeminin merkezinde yer alan yeşil dönüşümün, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler için fazladan maliyet teşkil ettiği; bu işletmeler için bilgiye ve teknolojiye erişimin bu nedenle ayrı bir önem taşıması oldu.
 
            Ticaret Bakanı Bolat’ın katılım sağladığı G20 Ticaret Ve Yatırım Bakanları Toplantıları kapsamında yapılması planlanan üçüncü ve son oturumunda kağıtsız ticaret için teknoloji, ticaret için lojistik konularının ele alınması bekleniyor.



Diğer Haberler
Yurt içi yerleşiklerin mevduat bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 18 Ağustos itibarıyla haftalık %1.17 artış ile 157.47 milyar dolar
Şimşek: Kararlıyız, fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz
Yurt içi yerleşiklerin katılım bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 18 Ağustos itibarıyla haftalık %1.14 azalış ile 16.40 milyar dolar
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat ve fonları (mevduat+katılım bankaları) 18 Ağustos itibarıyla 173.87 milyar dolar (Önceki hafta:172.23 milyar dolar)
Mevduat bankaları kurumsal ve bireysel kredi kartı kullanımı, 18 Ağustos itibarıyla haftalık %0.38 düşüş ile 1 trilyon 178 milyar milyon TL
Para arzı (M3), 18 Ağustos itibarıyla haftalık %0.99 artış ile 12 trilyon 189.38 milyar TL
Mevduat bankaları tasfiye olacak tüketici kredileri, 18 Ağustos itibarıyla haftalık %1.01 artış ile 25 milyar 930 milyon TL
Bankacılık sektörü yabancı para mevduatları, 18 Ağustos itibarıyla haftalık %1.11 artış ile 5 trilyon 642.28 milyar TL
Mevduat bankaları tasfiye olacak kredi Kartları, 18 Ağustos itibarıyla haftalık %1.21 artış ile 13 milyar 896 milyon TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında haftalık stok farkı değişimi +1.64 milyar dolar
Bankacılık sektörü TL mevduatları, 18 Ağustos itibarıyla haftalık %1.26 artış ile 7 trilyon 467 milyar TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış haftalık değişim +2.57 milyar dolar
Yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS (kesin alım) stoku piyasa değeri, 18 Ağustos itibarıyla 861,9 milyon USD (Önceki hafta: 878.3 milyon USD)
TCMB döviz varlıkları, 18 Ağustos itibarıyla 68.77 milyar dolar (Önceki: 67.53 milyar dolar)
Facebookta Paylaş