Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur: Çin dış yatırımından %10 pay almayı hedefliyoruz

Ortak Gelecek İçin Hilal ve Ejder İşbirliğinde ‘Yeni Dönem, Ortak Gelecek’ temasıyla 5-10 Kasım 2018 tarihleri arasında ilk kez düzenlenen "Çin Uluslararası İthalat Fuarı" kapsamında toplam ciroları yaklaşık 1 trilyon ABD Doları olan 35 Çinli şirketin temsilcileri, DEİK organizasyonuyla Şanhay’da T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ile bir araya geldi.



DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi tarafından düzenlenen Çin-Türkiye CEO Yuvarlak Masa Toplantısı T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, T.C. Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, T.C. Şanhay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı ve 35 Çinli şirketin 54 temsilcisinin katılımları ile Şanhay’da gerçekleştirildi.



Toplantıda Çinli yatırımcılara hitap eden T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in "Çin Uluslararası İthalat Fuarı" açılışında Çin’in önümüzdeki 5 yılda 8 trilyon dolarlık ithalat yapacağını bir kez daha vurguladığını ve Türk şirketlerinin de bu potansiyeli değerlendirmek için hazır olduğunu belirtti. Batur, iki ülke arasında dengesiz ticaret hacminin, adil bir şekilde dengeli olarak artmasına ek olarak asıl amacın 2017 yılında 124 milyar dolar yatırım yapan Çin’den Türkiye’ye daha fazla yatırım çekmek olması gerektiğini söyledi.



Çin Devlet Başkanı Cinping’in fuar açılışında Çinli şirketleri Kuşak ve Yol Girişimi üzerindeki ülkelere yatırım yapmaya davet ettiğini belirten Batur, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen Çinli şirketlerin projelerine destek vermeye hazır olduklarını söyledi.



Çin dış yatırımından yüzde 10 pay almayı hedefliyoruz

AB ile Gümrük Birliği anlaşması olan Türkiye’nin Kuşak ve Yol Girişimi üzerindeki konumu ile Çin şirketleri için en uygun yatırım ortamını sunduğunu ifade eden Batur, bugüne kadar Türkiye’ye 920 milyon dolar yatırım yapan Çin’in toplam dış yatırımından % 10’dan fazla pay almayı hedeflediklerini vurguladı.




Çin-Türkiye ilişkilerinde altın yıl 2018

T.C. Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, 2018 yılının Çin’de Türkiye Turizm yılı ilan edilmesi ve artan karşılıklı ziyaretler ile 1971 yılında başlayan diplomatik ilişkilerin altın yılı olduğunu söyledi. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in son 3 yılda 5 defa görüşmesine ilaveten 2018 yılında Türkiye’den 11 bakanın Çin’i, 3 Çinli bakan ve 3 bakan yardımcısının Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Önen, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın 2018 yılı sonuna kadar Çin’i ziyaret etmesinin beklendiğini ifade etti.



Çinli yatırımcılara Çince sunum

Toplantıda ayrıca T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Direktörü Ahmet Sami Yavuz, Türkiye’deki yatırım ortamı ve fırsatları hakkında Çince bir sunum yaptı.

Çinli Yatırımcının Türkiye’ye Güveni Tam

Çinli yatırımcıların Türkiye’de son haftalardaki dengelenmeden oldukça memnun oldukları, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan Gümrük Birliği Anlaşması, Kuşak vee Yol Girişimi üzerindeki stratejik konumu, insan kaynağı ve kurulu imalat sanayii gücünün Türkiye’ye olan ilgiyi arttırdığı gözlemlendi.



Dünyanın en büyük 500 firmasının 200 tanesi Çin Fuarında

Toplantı sonrasında değerlendirme yapan DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı,1’inci Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın önemine işaret ederek, "Bu fuarı uzun süredir heyecanla bekliyoruz. Fuara, 130 ülkeden 3 binden fazla firmanın katılımı var. 12 ülke stratejik önemli ülke seçilmiş durumda; Endonezya, Vietnam, Pakistan, Güney Afrika, Mısır, Rusya, İngiltere, Macaristan, Almanya, Kanada, Brezilya ve Meksika. Dünyanın en büyük 500 firmasının 200 tanesinin de standı var” dedi.

Fuarda hizmet, otomotiv, yüksek teknoloji, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya, oyun teknolojileri, medikal, gıda gibi sektörlerin var olduğunu belirten Kolbaşı, düzenlenen fuarın, sadece dev Çin pazarı değil, bütün Asya Pasifik pazarına açılma yolunda dev bir kapı olduğunu, Çin'in 33 eyaletinin fuara heyett göndereceğini ve alım gerçekleştireceğini söyledi.



DEİK Genel Sekreteri Caner Çolakdeğerlendirmesinde, “Uluslararası İthalat Fuarı’nı, ülkemizin Çin’le arasındaki dış ticaret açığını dengelemek adına çok büyük bir fırsat olarak görüyor ve önemsiyoruz. Çin ve Türkiye tarihte iki eski komşu, farklılıklarındaki benzerliklerle beslenen iki ülkenin vatandaşları olarak bu fuarı, ilişkimizi bir küresel ortaklığa dönüştürmek için fırsat olarak görüyoruz” dedi.



Türkiye-Çin ilişkilerinin tekrar ısınmaya başladığı 2003 yılından beri, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 28 milyar ABD dolarına ulaştığını belirten Çolak sözlerine şöyle devam etti: “Çin 2017'de 23.3 milyar ABD doları ile Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ülke oldu ve böylece Çin, Türkiye’nin Uzakdoğu'daki en büyük ticaret ortağı haline geldi. Bizler bu yaklaşımla karşılıklı ticaretimizi Türkiye lehine dengelemeyi de göz ardı etmeden, yeni dönemde ortak bir gelecek inşa edebilir, Çin’in “İki Yüzyıllık Hedefleri” ve Türkiye’nin 22023 Hedefleri’ni gerçekleştirmek için birlikte çalışabilir, birlikte mücadele edebiliriz. DEİK olarak bu ve benzeri toplantılar vesilesiyle ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi canlı ve sürdürülebilir kıldığımıza inanıyorum. Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonuyla fuarda düzenlediğimiz bu toplantı kapsamında iki ülkenin iş insanları; ülkelerimiz arasında yerel para birimiyle ticaret ve yatırım yapılması, Büyükelçiliğimizin yoğun çalışmaları sayesinde daha yoğun turizm faaliyetleri ve tüm coğrafya için çok büyük fırsatlar barındıran Tek Kuşak Tek Yol Projesi’nde birlikte çalışma imkanlarını değerlendirme fırsatı buldular.” şeklinde konuştu



Facebookta Paylaş