Temmuz’da bütçe 926 milyon TRY fazla verdi (Reel Kapital Menkul)

Temmuz'da bütçe 926 milyon TRY fazla verdi...

Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı Temmuz ayı bütçe verilerine göre; Haziran 2017'de 13,7 milyar TRY açık vermiş olan bütçe dengesi Temmuz 2017'de 926 milyon TRY açık vermiştir. Bütçe geçtiğimiz senenin aynı döneminde ise 129 milyon TRY fazla vermiştir. Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu'nda belirtildiği üzre, Temmuz 2016'da 4,3 milyar TRY olan faiz dışı fazla, Temmuz 2017'de 6,7 milyar TRY faiz dışı fazlaya yükselmiştir. Bütçe gelirleri Temmuz 2016 - Temmuz 2017 arasında %23,3 oranında artarak 52,5 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %21,5 artarak 51,5 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirlerindeki artış %27,6 olarak gerçekleşerek 46,1 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %19,8 oranında artışla 45,8 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.

2017 kümülatif verilerine baktığımızda ise; yılın ilk 7 aylık periyodu olan Ocak - Temmuz 2017'de bütçenin 24,3 milyar TRY açık verdiği görülmüştür. Geçen yılın ilk 7 aylık döneminde 1,3 milyar TRY fazla vermiş olan bütçenin geçen yıla göre daha olumsuz bir görüntü sergilediği görülmektedir. Ocak - Temmuz 2016'da 31,9 milyar TRY olan faiz dışı fazla, bu yıl 8,4 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir. Bütçe gelirleri Ocak - Temmuz 2016 ile Ocak - Temmuz 2017 arasında %10,7 artarak 351,7 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %18,9 artarak 376 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirlerindeki artış %15,6 olarak gerçekleşerek 292,1 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %20,1 oranında artışla 343,2 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.

 

Vergi gelirlerine en büyük katkı %30 civarında yıllık bazda artan gelir vergisi ve ÖTV gelirlerinden kaynaklanmıştır. Döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle de ithal mallardaki KDV gelirleri artış göstererek vergi gelirlerine pozitif yönde etki yapmıştır. Ekonomideki toparlanma vergi gelirlerine olumlu yansımaktadır. Bu yıl yapılan yeniden yapılandırmalar ve vergi affı ile beraber vergi gelirrlerindeki artışın pozitif etkilendiğini söylemek mümkün olacaktır. Diğer taraftan, ekonomik büyüme için sağlanan teşviklerin bütçeye yükü devam etmektedir. B,z bu etkiden dolayı bütçe açığı / GSYH oranının %2'lerin üzerinde seyretmeye devam etmesini bekliyorduk. Kamu mali disiplini, yapısal olarak ekonomimizin en güçlü yanlarından biri olmakla beraber; yakın zamanda Hazine'nin artan bütçe açığının etkisiyle borçlanma limitini artırdığını biliyoruz.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı





KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeleer, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş