Aylık Bazda 17 Ay Sonra En Yüksek Artış
Temmuz ayında TÜFE, %9,1 olan üstünde %9,49 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Haziran ayındaki %38,21 seviyesinden Temmuz ayında %47,83 seviyesine yükseldi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %53,92 seviyesinden %60,72 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %47,33 seviyesinden %56,09 seviyesine yükseldi. Açıklanan enflasyon verisi aylık bazda 17 ay sonra en yüksek artışla işaret etti. (Ocak 2022 %11,10)
ÜFE ise aylık bazda %8,23 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %40,72 seviyesinden Temmuz ayında %44,50 seviyesine yükselmiş oldu.
TÜFE tarafında aylık bazda ulaştırma %17,75, sağlık %13,61, eğitim lokanta ve oteller %11,92 artış gösterirken, Temmuz ayında düşüş gösteren grup olmadı.
ÜFE tarafında ise en fazla artış %20,24 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %16,19 ile ham petrol ve doğal gaz, %12,69 ile metal cevherleri olurken, Temmuz ayında düşüş gösteren tek grup %5,05 elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme oldu.
Fiyat artışları ve kurdaki yükseliş enflasyonu yukarı yönlü tetiklerken, enflasyonun yüksek seviyesindeki en önemli etken Temmuz’da gerçekleşen akaryakıtta ÖTV’ye gelen zamlar oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre akaryakıtta ÖTV tutarları arttı. Buna göre 95 oktan kurşunsuz benzinde litre başına 2,53 lira olan ÖTV miktarı 7,523 liraya, 98 oktan kurşunsuz benzinde litre başına 2,65 lira olan ÖTV miktarı 7,89 liraya çıktı. Motorinde ise litre başına ÖTV miktarı 2,06 liradan 7,06 liraya, LPG’de 1,78 liradan 5,78 liraya yükseldi. Bu durumun sebebi olarak depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisinin azaltılması amaçlanıyor. Enflasyon tarafındaki yıl sonu beklentimizi %60 - 65 aralığına güncelliyoruz. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankacı III. Enflasyon Raporu Toplantısı’nda yıl sonu enflasyon beklentisini %22,3’ten %58’e revize etti. BİST’teki ilk tepki ise olumlu olarak gözlemleniyor. Fiyatlar gelen düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısı ve risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması durumunun fiyatlamalar içine tekrar dahil olduğunu düşünmekteyiz.
Seçim sonrasında ve yeni başkan gerçekleşen ikinci toplantıda da TCMB Toplantısında faiz artırımına gidildi. Piyasa beklentisinin altında 250 baz puan faiz artırımı gerçekleşirken, kademeli parasal sıkılaşma vurgusu devam etti. Yeni ekonomi yönetimi ile birlikte Ortodoks politikaya geçiş süreci sonrasında 24 Ağustos’ta 250 baz puan faiz artışı, yıl sonuna kadar ise faizin %25 olmasını beklemekteyiz. Rasyonalite çerçevesinde atılan adımlar ile piyasaların Eylül’de gelecek OVP’ye de odaklandığını hatırlatalım.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.