Temmuz Ayı Enflasyon Değerlendirmesi (İnfo Yatırım)


   
 

 

 

      
Dezenflasyon Süreci Başladı
Haziran ayında TÜFE, yaklaşık %2,2 olan konsensüs beklentilerin altında 1,64 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Mayıs ayındaki %75,45 seviyesinden Haziran ayında %71,60 seviyesine geriledi. Bizim beklentimiz aylık bazda %2,5, yıllık bazda ise %73 artış yönündeydi. Açıklanan enflasyon ile birlikte memur ve emeklilerin zam oranı da belli oldu. Açıklanan veriye göre işçi emeklisinin zam oranı Haziran ayı itibariyle %24,73, memur ve memur emeklisi zam oranı %19,30 zam oldu. Haziran ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre Haziran ayında konutlarda ve işyerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı da %65,1 olarak gerçekleşti.
Gıda enflasyonu yıllık bazda %70,14 seviyesinden %68,08 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %74,98 seviyesinden %71,41 seviyesine geriledi. Haziran ayı enflasyonu ile ekonomi yönetiminin de beklediği gibi dezenflasyon süreci başlamış oldu. Sıkılaşma adımlarının etkileri ve özellikle geçen yılın Temmuz ve Ağustos aylarında gelen %9’un üstünde aylık bazda enflasyon artış verilerinin etkileri ile baz etkisi kaynaklı enflasyonda sert geri çekilme bekliyoruz.
TÜFE tarafında aylık konut %3,79, eğitim %3,47, lokanta ve oteller %3,09 artış gösterirken, Haziran ayında ulaştırma %0,13, giyim ve ayakkabı %0,58 düşüş gösterdi.
ÜFE ise aylık bazda %1,38 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %57,68 seviyesinden Haziran %50,09 seviyesine yükseldi.
ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %11,97 ile kömür ve linyit, %4,44 ile içecekler, %4,20 ile su ve suyun arıtılması ve dağıtılması olurken, Haziran ayında en çok düşüş gösteren grup %0,81 ile ana metaller ve %0,71 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu.
EPDK tarafından, enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için %38, tarımsal faaliyetler abone grubu için %30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için %38 ve yüksek kademesi için %20 oranında artış yapıldığı belirtildi. Ortalama %38 elektrik zammı baz alınıp alt kırılımlara bakıldığında zamların enflasyona etkisini 1,3 puan olarak hesaplıyoruz. Enflasyon hedefinin yıl sonu %38 olduğu ortamda gelen zamlar beklentilerde sapma oluşturabilir.
Beklentilerin altında kalan enflasyon sonrası BİST’in verdiği ilk tepki olumlu oldu. Hafta başında Borsa’da kazanç vergisi çalışmalarının olacağına dair verilen mesajlar endeksi baskılasa da Türkiye’nin gri listeden çıkması ile yabancı kaynak girişinin artmasını bekliyoruz.
TCMB’nin döviz piyasasında alıcı olması, döviz rezervlerindeki iyileşmenin ve iyileşmenin devam etmesi beklentileri ile swap hariç rezervlerdeki pozitif görünümün ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının takvim dışı değerlendirme yaparak not artışı yapabileceğini düşünüyoruz. Yılın ikinci yarısında Moody’s’in 19 Temmuz’da, Fitch’in 6 Eylül’de, S&P’nin 1 Kasım’da değerlendirme yapması bekleniyor.
TCMB, geçtiğimiz ay faizde değişikliğe gitmedi. Veri odaklı olunsa da beklenti kaynaklı olarak %50 olan politika faizinin zirve olduğunu ve bu kapsamda Merkez Bankası’ndan Temmuz ayında faiz değişikliği ön görmüyoruz. KKM’nin hayatımızdan yavaş yavaş çıktığı ve TL’yi özendirme paketleri çerçevesinde TL’ye talebin artarak mevduatların da yükselmesi alternatif getiri arayışlarında mevduat faizini de öne çıkardı. Alternatif getirilerde TL’ye geçiş hızlanırken, dolara olan talep de azaldı. TCMB’nin dolar tarafında alıcılı olması da rezervler tarafını düzeltti. Politika faizi ile birlikte mevduat faizlerinde de yükseliş yaşandı. Likitide bolluğu kaynaklı mevduat faizlerinde geri çekilme olasılığı ve enflasyon beklentileri kapsamında yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim sinyallerini konuşabiliriz. 25 Temmuz 2024 ve 22 Ağustos 2024 olarak ilan edilen PPK toplantılarının tarihleri, TCMB Başkanı Karahan'ın ilgili tarihlerde G20 Maliye Bakanları - Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ve Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılacak olması nedeniyle, sırasıyla 23 Temmuz 2024 ve 20 Ağustos 2024’te gerçekleşecek.



 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi %1.2 artışla 17978,57 puandan kapandı
Dış ticaret açığı Ocak-Haziran döneminde yıllık % 29.5 düşüşle 43.24 milyar dolar - Ticaret Bakanlığı
Haziran ayında ihracat 18.6 milyar dolar
Haziran ayında ihracat %10,6 oranında azalışla 18 milyar 569 milyon dolar, ithalat %4,1 oranında azalışla 25 milyar 4 milyon dolar oldu - Ticaret Bakanlığı
Ocak-Haziran döneminde, ihracat %2,0 oranında artışla 125 milyar 446 milyon dolar, ithalat %8,5 oranında azalışla 168 milyar 686 milyon dolar olarak gerçekleşti - Ticaret Bakanlığı
Haziran ayında dış ticaret açığı -6.44 mmilyar dolar - Ticaret Bakanlığı
TCMB miktar yöntemiyle 8 Temmuz vadeli 60 milyar TL, 10 Temmuz vadeli 10 milyar TL tutarında 2 repo ihalesi açtı
Euro Bölgesi bileşik PMI Haziran'da: 50.9 (Beklenti:50.8 Önceki:50.8)
Euro Bölgesi hizmet sektörü PMI Haziran'da:52.8 (Beklenti:52.6 Önceki:52.6)
Almanya'da bileşik PMI Haziran'da: 50.4 (Önceki: 50.6)
Almanya'da hizmet sektörü PMI Haziran'da:53.1 (Beklenti:53.5 Önceki:53.5)
Facebookta Paylaş