Temmuz 2021 Enflasyon Raporu (İş Yatırım)

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncelledi

Merkez Bankası yılın üçüncü enflasyon raporunda 2021 yılı enflasyon tahminini 1,9yp artırarak %14,1’e, 2022 tahminini 0,3yp artırarak %7,8’e yükseltti.

Yılın ilk yarısında bu güncelleme yapılsaydı, Merkez Bankası’nı gerçekçi ve temkinli bulduğumuzu yazardık. Ancak enflasyon gerçekleşmelerinin tahmin aralığının üst bandına yaklaştığı ve fiyatlama alışkanlıklarının bozulduğu mevcut dönemde yapılan güncellemenin piyasanın gerisinde kaldığını düşünüyoruz.

Büyüme cephesindeki pozitif sürpriz ve maliyet yönlü baskılar nedeniyle geçtiğimiz ay 2021 sonu enflasyon tahminimizi %16’ya çektik. Piyasa beklentileri de maalesef yukarı yönlü güncelleniyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın attığı adımı piyasa beklentileriyle Merkez Bankası tahmin hedefi arasındaki makası kapatmak için yeterli bulmuyoruz.

Merkez Bankası 2021 yılı enflasyon tahminindeki artışın, 0,8 puanı Türk lirası ithal fiyatlarındaki güncellemeden, 0,5 puanı gıda fiyatlarındaki yükselişten, 0,1 puanı çıktı açığındaki güncellemeden, 0,3 puanı yönlendirilen fiyat ayarlamalarından, 0,2 puanı enflasyon ana eğiliminden kaynaklanıyor.

Merkez Bankası ithal fiyatlarındaki artışın enflasyona 0,8 puanlık etkisini hesaplarken yaşanan kur şokunun geçici olduğunu ve üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına yansımayacağını varsayıyor.

Büyük dış ticaret ortağımız Avrupa ekonomisindeki canlanma ve turizmin canlanmasının cari dengeyi düzelteceğini ve kur üzerindeki baskıyı azaltacağı varsayılıyor.

Dış borç ödemelerimizin azaldığı yaz döneminde, cari denge cephesinden gelecek pozitif sürprizlerin Türk lirasını destekleyeceği görüşüne katılıyoruz.

Ancak yurtiçi tasarruflarda dolarizasyonun artması, şirketlerin yüksek döviz yükümlükleri ve portföy girişinin arzu edilen düzeyde olmaması nedeniyle sene sonu dolar tahminimizi 9 TL düzeyinde tutmaya devam ediyoruz.

Maalesef, üretici fiyatlarında ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisi 2021 enflasyonu ile sınırlı kalmayacak. Gıda fiyatlarındaki yükseliş, düşük gelirliler için ölçülen enflasyonu ve gelirler politikasını etkiliyor. Üretici fiyatlarındaki artış büyümenin güçlü olduğu bir ortamda yeni maliyetlerin tüketici fiyatlarına %30 civarında yansımasına neden olacak.

Dolayısıyla gıda enflasyonunun yüksek gelmesi asgari ücreti yukarı çekerek, üretici fiyatlarındaki artış maliyet enflasyonu yoluyla 2022 enflasyon tahmin hedefinin tutturulmasını zorlaştıracak.

Toparlayacak olursak hızlı büyüme, emtia fiyatlarındaki artış, gıda enflasyonundaki yükseliş ve bozulan fiyatlama alışkanlıkları nedeniyle Merkez Bankası’nın %14,1’lik enflasyon tahmin güncellemesine rağmen enflasyon tahminimizi %16,0 ile Merkez Bankası’nın tahmin aralığının üst bandında tutuyoruz.

Bu yılın gerçekçi bulmadığımız tahminlerine göre belirlenecek bir para politikası ister istemez 2022 enflasyonunun %7,8 tahmininin üzerinde gelmesine neden olacak. Bu nedenle 2022 için %11,5’lik enflasyon tahminimizi koruyoruz.

Öbür taraftan, Merkez Bankası para politikasını 2021 enflasyon tahmin aralığının üst bandı olan %16,0 seviyesine göre sürdürürse 2022 enflasyonu %11,5’lik tahminimizin altında, TCMB beklentisine daha yakın bir seviyede oluşabilir.

Beklentilerimize oldukça yakın olan bu üst bandı baz aldığımızda yaz aylarında faiz indirim alanı olmadığı, 2021 son çeyreğinde 100 baz puanlık sınırlı ve kademeli bir indirim yapılabileceği görülüyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimi için aceleci davranmadığı ve enflasyonun gerilemeye devam ettiği senaryoda 2022 yılında 300-400bp ilave faiz indirimi yapılabilir



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İTALYA'DA ÜFE HAZİRAN'DA AYLIK %+1.4 (ÖNCEKİ: % +1.0)
G. AFRİKA'DA ÜFE HAZİRAN'DA AYLIK % +0.8, YILLIK %+7.7
JAPON HÜKÜMETİ OSAKA'DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETMEYİ GÖRÜŞÜYOR - KYODO
İTALYA'DA ÜFE HAZİRAN'DA YILLIK %+9.1 (ÖNCEKİ: % +8.0)
PORTEKİZ'DE TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ TEMMUZ'DA:-14.1 (ÖNCEKİ:-14.20)
PORTEKİZ'DE İŞ DÜNYASI GÜVEN ENDEKSİ TEMMUZ'DA:1.8 (ÖNCEKİ:1.60)
TCMB/KAVCIOĞLU: SWAP ANLAŞMALARIYLA İLGİLİ TARİH VEYA TUTAR SÖZ KONUSU DEĞİL
TCMB/KAVCIOĞLU: REZERVLERİMİZİN ARTIRILMASI NOKTASINDA HEM SWAP ANLAŞMALARI HEM REESKONT KREDİLERİNİN KULLANILMASI NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMZ VAR
TCMB/KAVCIOĞLU: DİJİTAL PARALARLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR HIZLA DEVAM EDİYOR, EYLÜL AYI GİBİ PİLOT UYGULAMAYA BAŞLAYACAĞIZ
TCMB/KAVCIOĞLU: STOPAJIN UZATILMASI ELİMİZİ RAHATLATIR PİYASAYA DAHA OLUMLU YANSIR
TCMB/KAVCIOĞLU: BİZ PPK ÖNCESİ OLUŞAN VERİ SETİNİ DEĞERLENDİREREK KARAR ALIYORUZ
JAPONYA'DA GÜNLÜK COVİD-19 VAKALARI İLK KEZ 10 BİNİN ÜZERİNE ÇIKTI - NİPPON TV
TCMB/KAVCIOĞLU: (MEVDUAT STOPAJ) HAZİNE VE MALİYE BAKANI İLE GÖRÜŞTÜK, OLUMLU BİR ŞEY BEKLİYORUZ
Facebookta Paylaş