TELKODER:Telekomünikasyonda İnternet Zamları Rekabeti Bozmamalı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türk Telekom'un BTK'nın 5 Haziran tarihli onayıyla toptan internet ücretlerinde %69'lar seviyesinde yaptığı artışa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
1 Temmuz itibarı ile uygulamaya alınacak yeni zamlı tarifelerin internet servisi hizmeti sunan çok sayıda alternatif şirketi olumsuz etkileyebileceğine ve rekabeti bozabileceğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
TELKODER olarak telekomünikasyon sektöründe rekabetin tam olarak sağlanması adına 22 yıldan beri çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Sektörümüzde alınan bir çok önemli kararda olumlu katkımız olurken bazı kararların sorgulanması adına da kendimizi sorumlu hissederek ilgili kurumlarla görüşlerimizi paylaşmaya özen gösteriyoruz. 5 Haziran'da alınan BTK kararıyla onaylanan %69'lara varan Türk Telekom toptan port transmisyon internet ücret artışlarının uygulanmasına ilişkin süreçlerin de net olarak sektörümüz adına tartışılması gerekiyor. Zira, sektörde rekabete zarar verebilecek bir süreci ne karar vericiler ne de biz sektör oyuncuları istemeyiz.
Enflasyondan kaynaklanan ücret artışlarının uygulanmasında rekabetin tam tesisi için 3 kritik nokta var
TELKODER olarak, öncelikli dikkat edilmesi gereken ilk noktanın Türk Telekom toptan port transmisyon internet ücretlerinde olası yıllık enflasyon zamlarının yılın hangi döneminde yapılacağının net bir takvime bağlanması ve karar öncesi sektörle istişare edilerek belirli bir alt ve üst sınır arasında gerçekleştirilmesi olduğuna inanıyoruz.
 
İkinci kritik nokta ise şöyle; Sektördeki internet aboneliklerinin büyük bir çoğunluğunu taahhütlü abonelikler oluşturuyor. Bu abonelere BTK'nın düzenlemiş olduğu haller dışında taahhüt süresince herhangi bir ücret artışı yapılamıyor. Tüketicinin korunması ve desteklenmesi her koşulda önceliğimizdir ancak zorlu rekabet koşullarında işletmecilerin varlıklarını sağlıklı sürdürürebilmesi, vatandaşlara kesintisiz ve kaliteli hizmet verebilmesi adına da ücret artışlarının adaletli biçimde uygulanması önem taşıyor. BTK tarafından önlem alınmadığı takdirde, alternatif işletmeciler taahhütlü abonelikler kapsamında eski tarife ve yeni tarife arasında oluşacak maliyet artışını üstlenmek zorunda bırakılıyor.
 
Öte yandan, Pazarda oluşacak rekabet ihlallerinin engellenmesi için, Türk Telekom'un ekonomik bütünlüğü içinde bulunan TTNET'in perakende ücretlerinin eş zamanlı olarak arttırmasının sağlanması da çok kritik bir noktayı temsil ediyor. TTNET'in zamları yansıtma tarihi mutlaka tüm sektör oyuncularıyla aynı olmalı ve bunun takibinin düzenleyiciler tarafından yakından yapılması gerekiyor. Özetle, tüm sektör oyucularının aynı tarihte yeni ücret tarfilerine geçmemesi rekabet açısından ciddi sıkıntı oluşturur. BTK'dan beklentimizi ise toptan internet ücret artışlarında rekabet ihlallerine zemin hazırlayan durumların yaşanmaması adına bu süreçleri tekrar gözden geçirerek yeni yaklaşımlar ortaya koyulması olarak özetleyebiliriz.
 



Diğer Haberler
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Mayıs ayında 52.8 (Nisan: 52.6)
Cari işlemler dengesi Ocak-Nisan döneminde -16.13 milyar dolar (Ocak-Mart: -10.86 milyar dolar)-TCMB
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı Nisan ayında %54.2 - TÜİK
Ödemeler dengesinde net hata ve noksan Nisan ayında -0.3 milyar dolar
Ödemeler dengesinde net hata ve noksan Ocak-Nisan döneminde -14.99 milyar dolar
Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı Nisan ayında %27.2 oldu - TÜİK
TCMB, Mart ayı cari işlemler dengesi rakamını -4 milyar 427 milyon dolar olarak revize etti (önceki: -4 milyar 544 milyon dolar)
Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı Nisan ayında 3 milyon 42 bin kisi - TÜİK
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 1120880,4 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 1126121,1 milyon TL
Cari işlemler dengesi Nisan ayında -5.29 milyar dolar (beklenti: -5.60 milyar dolar) -TCMB
Facebookta Paylaş