TELKODER, Türkiye’nin GSYİH'sı içinde Elektronik Haberleşme Gelirlerinin payının her geçen yıl azalmakta olduğuna dikkat çekti

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Son günlerde internet fiyatlarındaki zam haberleri gündemi meşgul ederken, sektörde faaliyet gösteren işletmecilerin enflasyondan arındırılmış gelirlerinin son üç yıl içinde artış göstermediğini ortaya koyan Serbest Telekom İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türkiye’nin Gayri Safi Yurt İçi Hâsılası (GSYİH) içinde Elektronik Haberleşme Gelirlerinin (EHG) payının her geçen yıl azalmakta olduğuna dikkat çekiyor.
Türkiye telekomünikasyon sektöründe önemli adımlar atmaya devam ederken, fiber altyapının hızlı ve yaygın bir şekilde tüm ülke çapında tesis edilmesi büyük önem taşıyor. Telekomünikasyon hizmetlerinin daha erişilebilir, daha hızlı ve daha kaliteli bir hale gelmesi, hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunacaktır diyen Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), bu hedeflere ulaşmak için serbest rekabetin teşvik edilmesi ve Avrupa Birliği normlarına uyum sağlanması gerektiğini ortaya koyuyor. TELKODER yaptığı açıklamada, sektörde rekabetin güçlenmesi ile tüketicilerin uygun fiyatlarla kaliteli hizmet almasının önündeki en büyük engelin kalkacağını belirtiyor. TELKODER, telekomünikasyon sektörünü ileriye taşıyacak ve tüketicilerin aldıkları hizmetlerin fiyatlarını da düşürecek 6 temel adımı şöyle sıralıyor:
1. Fiber Altyapının Rekabetçi Ortamda Hızlı ve Yaygın Olarak Türkiye Genelinde Tesis Edilmesi
Türkiye'nin dijital dönüşümü için en kritik yapı taşlarından biri olan fiber altyapının, tüm yurtta hızlı ve yaygın bir şekilde kurulması önem taşıyor. Rekabetin olduğu bir ortamda altyapı yatırımları hızlanacak, böylece dijital hizmetler daha fazla kullanıcıya daha kısa sürede ulaştırılacak.
2. AB Koşullarına Uyumun ve Serbest Rekabetin Sağlanması
Avrupa Birliği telekomünikasyon standartlarına uyum sağlanması, Türkiye’nin dünya çapındaki rekabet gücünü artırmak için en önemli adımlardan biri olacak. Özellikle serbest rekabet ortamının oluşturulması, yenilik ve hizmet kalitesinde yükselişi beraberinde getirecek, tüketicilerin daha iyi hizmet almasına olanak tanıyacak
3. Telekomünikasyon Alanında Yerli ve Yabancı Yatırımların Artırılması
Yatırımcıların sektöre olan güvenini pekiştirmek, özellikle de yabancı yatırımları çekmek, fiber altyapının hızlı yayılımını sağlayacak. Rekabetin güçlü olduğu bir ortamda, yeni girişimlerin önü açılacak ve teknoloji transferi hızlanacak.
4. Telekomünikasyon Alanında Hizmet Çeşitliliğinin ve Kalitenin Artırılması
Hizmet çeşitliliği ve kalitenin yükseltilmesi, tüketicilere daha fazla seçenek sunacak ve yaşam kalitelerini artıracak. Rekabetçi bir pazar, operatörleri yenilikçi hizmetler sunmaya teşvik edecek, bu da kullanıcı deneyimini zenginleştirecek.
5. Tüketicilerin Uygun Fiyatlarla Hizmet Almasının Sağlanması
Tüketicilerin daha uygun fiyatlarla daha kaliteli hizmet alabilmesi, ancak ve ancak rekabetin teşvik edilmesiyle mümkün olacak. Rekabet eksikliği, fiyatları yükseltebilir ve hizmet kalitesini
 
düşürebilir. Rekabetin sağlanması, hem fiyatlarda düşüş hem de hizmet kalitesinde artış anlamına gelecektir.
6. Mevzuat ve Düzenlemelerin Etkin Olarak Uygulanmasının Sağlanması
Telekomünikasyon sektöründe sağlıklı bir rekabetin sürdürülebilmesi için mevzuat ve düzenlemelerin etkin şekilde uygulanması şart. Düzenleyici kurumların bağımsızlığı ve etkin denetim mekanizmaları, serbest piyasada fırsat eşitliğini koruyacak en temel unsur olma özelliğini taşıyor.
Türkiye’nin telekomünikasyon alanındaki geleceğinin, güçlü bir rekabet ortamına dayanması gerekiyor. TLKODER, rekabetin teşvik edilmesi, hem altyapı yatırımlarının hızlanmasına hem de hizmetlerin uygun fiyatlı ve kaliteli olmasına olanak tanıyacağını vurgulayarak, “Ülkemizde tüketicilerin en iyi hizmeti en uygun fiyatlarla alabilmesi için rekabet ortamının tesisi ve bu doğrultuda, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların desteklenmesi ve yasal düzenlemelerin titizlikle uygulanması büyük önem taşıyor” açıklamasında bulundu.



Facebookta Paylaş