Tekstil sektöründe özellikle iplik kategorisinde yaşanan dış ticaret açığı ve düşen kapasite kullanım oranları tartışmaları artırdı - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Tekstil sektöründe verilen dış ticaret açığı, uzun süredir devam eden tartışmaların yeniden alevlenmesine yol açtı. Hazır giyim sektörü oyuncuları, bu durumun sorumlusunun iplikçilerin 2021 sonunda uyguladıkları yanlış fiyat politikası olduğunu belirtirken, tartışmaya örmeciler de dahil oldu. Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt, Özbekistan’dan iplik ithalatında yaşanan artışın sorumlusunun Türkiye iplik sanayicisi oyuncuları olduğunu söyledi. Kurt, bazı iplik sanayicilerinin Özbekistan ipliğini Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında sıfır vergi ile ithal ettiğini, bu yolla yüzde 15’e varan haksız kazanç sağladıklarını iddia etti. Kurt, durgunluğa rağmen çok yüksek oranda artan iplik ithalatının da bunun göstergesi olduğunu dile getirdi. TÜİK verilerine göre Özbekistan’dan yapılan pamuk ipliği ithalatı bu yılın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 127 artarak 166 milyon dolardan 377 milyon dolara yükseldi. Diğer ülkeler de dahil olmak üzere yapılan toplam pamuk ipliği ithalatı ise 734 milyon dolara yükseldi.

DİR kapsamı vergiden muaf
DİR ihracatı teşvik etmek amacıyla bir ürünün sıfır gümrük vergisiyle ithal edilmesi ve işlenerek daha katma değerli olarak ihraç edilmesine dayanan bir teşvik sistemi. İplik ithalatında yüzde 5-8 arası gümrük vergisi uygulanırken, söz konusu iplik DİR kapsamında ithal edildiğinde bu vergilerden muaf olunuyor. Ancak DİR kapsamında getirilen ürün için belge açılıyor ve belirli bir dönem sonunda getirilen ürün işlenerek yeniden ihraç edilmek suretiyle söz konusu belge kapatılıyor.



Yüzde 15’e kadar haksız kazanç elde ediyorlar
Türkiye’de özellikle tekstilin alt kategorilerinde kapasite kullanım oranlarının çok düşük seviyede seyrettiğini, hatta kapanan işletmeler olduğunu vurgulayan Kurt, öte yandan sektörde dış ticaret açığı verildiğini hatırlattı. Kurt, şöyle konuştu: “Bunların sebebi iplikçilerin kendileridir ve onların hatalarının bedelini şu an hepimiz ödüyoruz. 2-3 ay önce Özbekistan’a gittim. Orayı gezerken gözlerime ve kulaklarıma inanamadım. ‘İpliği Gaziantep’e Kahramanmaraş’a gönderiyoruz’ dediler. Türkiye’ye göre 40 cent daha ucuz olan iplikleri DİR kapsamında sıfır gümrük vergisi ile üstelik net alıp burada kendi ambalajlarını koyarak örme sektörüne ve hazır giyim sektörlerine brüt olarak satıyorlar, ihraç ediyorlar. Oradan haksız bir kazanç sağlıyorlar. Bu durum yasak normalde ama denetim eksikliği nedeni ile suiistimal ediliyor. Birincisi yüzde 5-8 arası gümrük vergisini ödemiyorlar. İkincisi Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olarak net alıp brüt satıyorlar ki burada da yüzde 5 avantajları oluyor. Toplamda yüzde 15’e kadar kazanç elde ediyorlar. Kimse de bakmıyor” dedi.

Yatırımlar beton yığınına dönüşecek
Öte yandan geride kalan dönemde geçen yıldaki gibi yüksek talebin süreceği beklentisiyle çok fazla yatırım yapıldığına da değinen Kurt, “Kapasiteler yeterli iken herkes, üstelik aynı ürüne yönelik yeni yatırım yaptı. Herkes aynı ürünü üretirse ara ürünler ne olacak? Dış ticaret açığı vermemizin bir sebebi de bu. Ring iplikler, karde iplikler yok ama herkes penye üretiyor. Ülkeye yapılan yatırım beton yığınına dönüşecek” ifadelerini kullandı.

https://www.dunya.com/ekonomi/iplik-dis-ticaretinde-suiistimal-iddiasi-haberi-669311



Diğer Haberler
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0.42 YÜKSELDİ (3.377), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 85 MİLYAR 362 MİLYON TL OLDU
Sakarya Gaz Sahası'nın ana kontrolünü sağlayacak kordon bağı hattı ekipmanının testleri ve gemi alt güvertesine sarımı Norveç'te tamamlandı - TPAO
İtalya Enereji Bakanı: En iyisi yabancı bir alıcının Sicilya'daki Lukoil rafinerisini satın alması olacak
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Korkudan Rusya ile anlaşma yapmak mümkün olan en kötü sonuç
Fransa'nın ABD Büyükelçisi: Avrupa'nın doğalgaz stokları iyileştirildi
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI GÜVEN ENDEKSİ EYLÜL'DE: 59.5 (BEKLENTİ:60.0 ÖNCEKİ:58.2)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI BEKLENTİ ENDEKSİ EYLÜL'DE: 59.9 (BEKLENTİ:59.7 ÖNCEKİ:58.0)
Facebookta Paylaş