TEB/Leblebici: Bankaların karı bir süre yatay seyreder- bloomberght.com

bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; TEB, TİM ile birlikte ihracata destek protokolü imzaladı. TEB'in ihracatçılara 350 milyon dolarlık destek sağlayacağı protokolün imza töreninde konuşan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

İhracat kredilerinin toplam kredilere oranında sektörden daha üst bir noktada olduklarını kaydeden Leblebici, "Türkiye'nin ihracat hedeflerine yardımcı olmak için TİM ile birlikte bir program başlatıyoruz. 1 yıla kadar ihracat kredileriyle ilgili bir paket hazırladık. Banka olarak 300 milyon dolar, faktoring olarak da 50 milyon dolarlık finansman desteği sağlamaya çalışacağız. Bu finansman desteğini de maksimum yüzde 4 euro faizi, yüzde 7 dolar faizi olarak belirledik, Exim teminat mektuplarında yüzde 1 de teminat mektubu faizi olarak uygulanacak. İhracatçımızın karşılaştığı finansmana erişim sıkıntılarının bu sayede bir nebze de olsa rahatlatacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
 
"TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAK RASYOSUNDAKİ ARTIŞ BU DALGALANMADA NORMAL"

Bankacılık sektöründe Ocak-Kasım döneminde yüzde 12'lik kar artışının çok büyük bir artış olmadığını kaydeden TEB Genel Müdürü sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir dalgalanma yaşadık, bu dalgalanma bir süre banka bilançolarında belirli bir etki yaratmıştır. Bunun etkilerini görüyoruz. Kar rakamının bir süre yatay seyredeceğini düşünüyorum. Bankacılık sektörü sağlıklı yapısını devam ettiriyor. Geçici bir dalgalanma yaşadık ve dengelenme sürecine tekrar başladık. Sektör
de buna adapte oluyor, hızlı bir şekilde kredi verip büyümeye çalışıyor. 2019 yılında ekonomik büyüme devam ettiği şekilde, büyümenin yüzde 2,3 seviyesinde olması planlanıyor, bankacılık sektörünün elinden gelen katkıyı sağlayacağını düşünüyorum."

Takipteki kredi rasyosunun yüzde 3,71'e ulaştığını hatırlatmamız üzerine ise Leblebici, "Takipteki krediler rasyosuna ilişkin BDDK'nın açıklamalarının üzerine açıklama yapmam doğru olmaz. Tüm sektör rakamları BDDK'nın elinde, beklentilerrini de ortaya koymuş durumda. Yüzde 3,71 olan tahsili gecikmiş alacak rasyosu, bu dalgalanmada gayet normaldir" açıklamasında bulundu.
 
"EKONOMİDE İSTENEN HAREKETLENME OLMUYORSA TCMB FAİZ İNDİRİR"

Sektörün özkaynak karlılığı ve sermaye yeterlilik rasyosuna ilişkin beklentileri konusunda ise Leblebici,geçmiş yıllara kıyasla düşüşün normal olduğunu fakat 2019'dan itibaren tekrar büyümenin başlayacağını söyledi.

Aralık ayı enflasyonunda düşüşe ilişkin olarak ise enflasyonun Yeni Ekonomik Programa paralel hareket ettiğine dikkat çekerek enflasyonda düşüş trendinin devam etmesini beklediğini belirtti.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönem politikasına ilişkin beklentiler konusunda ise Leblebici, 'Merkez Bankası'nın elindeki veri seti benimkinden farklı. Faiz indirimi beklentim var mı diye soruyorsanız, Merkez Bankası kendisi bakacaktır, ekonomide istediğimiz hareketlenme olmuyorsa faiz indirimi olur. Hareketlenme varsa zamana yayarak göreceli yapar." diye konuştu.
 
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 https://www.bloomberght.com/haberler/haber/2185972-tebleblebici-bankalarin-kari-bir-sure-yatay-seyreder



Facebookta Paylaş