Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) "Aylık ekonomik değermlendirme "raporunu yayınladı:
Yerel seçimler sonrası makro-finansal göstergeler belirgin iyileşme eğilimini sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mart ayındaki 5 puanlık faiz artırımı ve seçim sonrası Cumhurbaşkanının sıkı politikaların kararlılıkla sürdürüleceğine ilişkin mesajları finansal piyasalardaki belirsizlik algısını önemli ölçüde azaltmış, yoğun yabancı sermaye girişlerini tetiklemiştir. Benzer şekilde yerel seçimler öncesinde döviz cinsi varlıklara geçen yerleşikler döviz varlıklarını azaltmaya başlamıştır. Bu çerçevede kurlarda istikrar beklentisi artmıştır.
TCMB’nin sıkı parasal duruşunun bütçe disiplini ile desteklenmesi, enflasyondaki düşüş eğilimini destekleyecektir. Sıkı para politikası henüz enflasyon eğilimini belirgin yavaşlatmasa da önümüzdeki dönemde olumlu etkilerinin daha net görülmeye başlanacağı öngörülmektedir. Son dönemde alınan bütçe önlemlerinin bu süreci kısmen destekleyeceği düşünülmektedir. Ancak mevcut önlemlerin yeterli olmayacağı, yüksek bütçe açığının olumsuz etkilerinin azaltılması için ilave bütçe önlemlerinin gerekebileceği değerlendirilmektedir.
Yüksek faizler ve iyileşen makro-finansal göstergelerin yüklü sıcak para girişine yol açması muhtemeldir. Nitekim son dönemde, özellikle swap işlemleri ile yoğun yabancı sermaye girişi gözlenmektedir. Yoğun kısa vadeli portföy girişlerinin, orta vadede yaratacağı yan etkileri ve çok yüksek maliyeti dikkate alınarak, politika faizi belirli seviyelere düşene kadar sınırlandırılmasının ve net rezervlerdeki iyileşmenin başlangıçta öncelikle yerleşiklerin döviz varlıklarını azaltması ile sağlanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.