TCMB’nin kritik faiz kararı öncesinde beklentiler ve senaryolar (Tera Yatırım )

TCMB'nin kritik faiz kararı öncesinde beklentiler ve senaryolar…

Merkez Bankası'nın politika faizi olarak bilinen 1 haftalık repo faizini değiştirmeyerek %8,25'te tutmasını ve yan yollu para politikası sıkılaştırmasını likiditeyi kontrol etmek suretiyle devam ettirmesini bekleriz. Fonlama maliyeti, bir süredir bankaların gecelik borçlanma imkanlarını sınırlayarak ve bankaların TCMB'den daha ağırlıklı olarak GLP oranlarından borç almasından mütevellit artmaktadır. 22 Eylül itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,6 seviyesine gelmiştir. Temmuz ayından beri süregelen 320 baz puan artışla beraber, fonlama maliyeti 6 ayın en yüksek seviyelerindedir.

TRY'nin rekor düşük seviyelere doğru değer kaybetmesi ve enflasyonun çift haneli oranlarda beklentilerden yukarı doğru sapma aralığının artıyor olması itibariyle, Merkez Bankası'nın bu toplantıda bir değişiklik yapmazsa ilerleyen toplantılarda sıkılaştırma opsiyonlarını değerlendirmesini bekleyebiliriz. Merkez Bankası'nın faiz artırma veya teknik anlamda faiz koridorunu ve GLP'yi yükseltme gibi opsiyonları kur hareketliliği açısından ilerleyen aylarda değerlendirme olasılığı olabilir.

 
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ve politika faizi… Kaynak: TCMB, TÜİK, Bloomberg

Bu aşamada yakın geçmişte uygulanan para politikalarının, GLP veya gecelik borç verme faizinin ana fonlama oranı gibi kullanılması ve etkin faiz koridoru kullanımı olduğunu görüyoruz. Bu tarz geleneksel olmayan para politikası uygulamalarına geçiş, son yıllarda benimsenin para politikasında sadeleşme yolundan da geri dönüş olacaktır. Ancak şu anda uygulanan yan yollu para politikası sıkılaştırması ve politika faizi ile ana fonlama faizi oranı arasındaki makasın açılması, politika faizinin fonlama açısından referans alınan seviye olmaması itibariyle kompleks para politikası aşamasına geçiliyor. Faiz koridorunun ana işlevi ise, Merkez Bankası'nın değişen fonlama koşullarına çabuk uyum sağlaması açısından esneklik gösterebilmesi sağlamasıdır. Merkez Bankası, oluşan yeni koşullara göre fonlamayı faiz koridorunun değişik bantlarına yönlendirebilir. Şu anda bu koridor simetrik olarak politika faizinin 150 baz puan altında ve üstünde ayarlanmış durumda ve Merkez Bankası koridoru asimetrik hale getirebileceğine dair bir yönlendirme yapmadı. Fonlama ise koridorun dışına çıkarak, gecelik borç verme faizi ve geç likidite penceresi aralığına geldi. Merkez Bankası'nın eğer ilerleyen zamanlarda bir faiz artırımı yapacaksa bunu GLP ve koridor üzerinden yapması ilk etapta daha olası görünüyor.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: KARADENİZ'DEKİ DOĞALGAZI İTHAL ETTİĞİMİZ GAZA GÖRE ÇOK DAHA EKONOMİK ÜRETECEĞİZ- NTV
ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: YENİ KEŞİFLER OLDUKÇA DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ ALACAK- NTV
ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: İTHAL ETTİĞİMİZ GAZA GÖRE ÇOK DAHA UCUZA MAL EDECEĞİZ- NTV
ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: (KARADENİZ'DEKİ DOĞALGAZ KEŞFİ)GAZIN ÇIKARILMASI İÇİN ORTAKLI ÇALIŞMA PLANLANMIYOR- NTV
TCMB, 21.10.2020 vadeli 10.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
BOJ/KURODA: JAPON EKONOMİSİ VE FİYATLAR TEMMUZ ÇEYREKLİK GÖRÜNÜM RAPORUNDA YAPILAN BOJ'UN TAHMİNLERİ İLE AYNI ÇİZGİDE
BOJ/KURODA: BOJ'UN PANDEMİNİN VURDUĞU ŞİRKETLERİ DESTEKLEMEYİ AMAÇLAYAN KREDİ PROGRAMLARININ SÜRESİNİ UZATMASI OLASILIĞI YÜKSEK
BOJ/KURODA: BAŞBAKAN SUGA İLE POLİTİKA KONUSUNDA İLETİŞİM, BİRLİKTE YAKIN ÇALIŞMA KONULARINDA ANLAŞTIK
Facebookta Paylaş