• Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini sürpriz bir kararla %17,5'ten %25,0'e yükseltti. Piyasa beklentisi 250 baz puan artış yönündeydi. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda yeni PPK üyeleri atanmış ve yeni atanan Osmanlı Cevdet Akçay, Yaşar Fatih Karahan ve Hatice Karahan isimleri piyasa tarafından oldukça olumlu karşılanmıştı. Yeni üyelerin atanmasının ardından gelen kuvvetli faiz artışı, yeni PPK üyelerinin para politikası duruşu ve etkinliği ile ilgili görüşlerinin de kararda etkili olduğunu düşündürüyor.
• Karar metninde 3 önemli nokta bulunuyor. Bunlardan bir tanesi faizin %25 gibi nispeten yüksek bir seviyeye çıkartılmasına rağmen politika metni içerisinde geçen ay yer alan “enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” cümlesinin metinde halen yer alması. TCMB’nin faizi %25'e yükseltmesinin ardından bu ifadeyi çıkarmamasını Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde de faiz artışlarına devam edeceğinin sinyali olarak algılıyoruz.
• Karar metnindeki ikinci önemli nokta ise Merkez Bankası'nın makro ihtiyati politikalar ile ilgili sadeleştirme sürecinde attığı önemli adımların ardından geçen ayki metinde yer alan “Kurul, faiz artırmanın yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır” ifadesinin “almaya devam edecektir” olarak değiştirilmesi oldu. Bu değişiklikten anladığımız önümüzdeki dönemde hem sadeleştirme adımları hem de miktarsal sıkılaştırma adımlarının devam edeceği. Geçtiğimiz hafta sonu Merkez Bankası KKM’den TL mevduata dönüş yönünde önemli kararlar açıkladı. Buna göre bankalar vadesi gelen KKM hesaplarının en az %50'sini TL mevduat hesaplarına, döviz dönüşümlü KKM hesaplarının %5’ini TL mevduata dönüştürmekle yükümlüler. Bu oranların altında kalan bankalar tahvil tutma yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacaklar.
• Açıklanması beklenen ancak net bir şekilde ifade edilmeyen bir konu ticari kredi faizleri üzerindeki tavan. TCMB’nin belirlediği referans faiz ve 1.8 çarpan kullanılarak hesaplanan ticari kredi faizleri politika faizinin %25'e çıkmasının ardından %50'nin üzerine çıkmış durumda. Merkez Bankası'nın 1.8 çarpanı koruyup koruyamayacağı, burada bir esnekliğe gidip gitmeyeceği ya da tamamen kaldırıp kaldıramayacağı ile ilgili bir belirsizlik bulunuyor. Merkez Bankası'nın kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edilecektir” cümlesi bu düzenlemelerde ve bu katsayılarda da bir düzenlemeye gidilebileceği beklentisi oluşturdu.
• Karar metninde dikkatimizi çeken bir diğer önemli nokta Kurul üyelerinin bu yıl sonunda enflasyonun Enflasyon Raporu’nda tahmin edilen aralığın üst sınırına yani %60 üzeri bir seviyeye yakın seyredeceğini belirtmesi ancak 2024 yılında dezenflasyonun raporda belirtilen ile uyumlu şekilde gerçekleşeceğini öngörmesi oldu. Hatırlatmak gerekirse Enflasyon Raporu’nda yer alan tahminlere göre enflasyon 2024 Haziran ayında %60'ın üzerinde seviyede tepe yapacak ve ardından hızlı bir geri çekilmeyle yıl sonunda %33'e gerileyecek.
• Merkez Bankası'nın politika faizi kararının piyasa etkisi hem hisse senedi hem de döviz piyasasında olumlu şekilde gerçekleşti; tahvil piyasasında ise satış getirdi. BİST 100 karar sonrası 7800 puanın üzerine yükselse de borçlanma maliyetlerinde beklenen artışın şirket değerlemelerine olumsuz etkisiyle 7520’lere doğru bir hareket yaşandı. USDTRY kuru ise karar öncesindeki 27.22 seviyesinden 26'nın altına geriledi. Notumuzu yazdığımız sırada USDTRY 25,79, EURTRY ise 27,94 civarında seyretmekteydi. Karar sonrasında 2Y gösterge tahvil faizlerinde de bir artış yaşandı ve karar öncesinde %18,89 olan 2Y gösterge tahvil faizi karar sonrasında %22.0’nin üzerine çıktı. Merkez Bankası'nın almış olduğu sadeleştirme adımları ve politika faizi artışına paralel olarak önümüzdeki günlerde mevduat ve kredi faizlerinin yükseldiğini ve ticari kredi faizlerindeki artışla birlikte talebin gerilediğine şahit olabiliriz. Bu gelişmeler orta vadede büyüme üzerinde olumsuz bir etki oluşturacak olsa da enflasyon ve cari açığın kontrol altına alınmasına yardımcı olacak ve uzun vadede sürdürülebilir büyümenin altyapısını oluşturacaktır.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.