" Yeni Başkan Sn. Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki Merkez Bankası, Türk lirası tasarruflarını artırmaya yönelik politikaları basitleştirmenin ilk adımı olarak menkul kıymet kuralını gevşetti. Pazar günü Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre;
" Menkul kıymetleri sürdürme oranı derhal geçerli olmak üzere %10'dan %5'e düşürüldü. "Liraizasyon stratejisi" kapsamında döviz mevduatlarının liraya çevrilmesini desteklemek amacıyla son iki yılda oran iki kez %3'ten %10'a çıkarılmıştı.
" Düzenlenen kurallara göre, bir bankanın lira cinsinden mevduat payı %57'nin altındaysa, menkul kıymet tutma oranını 7 puan artırması gerekecek. Önceki eşik %60 idi. Lira mevduatın payı %70'in üzerine çıkarsa bankalar indirimli menkul kıymet tutma oranı alacak.
" Merkez Bankası, Resmi Gazete'nin yayımlanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak ve makro finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla menkul kıymetlerin tesisine yönelik düzenlemenin sadeleştirildiğini bildirdi.
" Gevşeme, Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek'in "rasyonel" politikalara dönüş sözü vermesinin ardından geldi. Bir önceki merkez bankası başkanı olan Sn. Şahap Kavcıoğlu, faiz oranlarını indirdi ve geleneksel olmayan ekonomi politikaları izledi. Erkan'ın geçen haftaki ilk para politikası toplantısında Merkez Bankası, faiz oranını 650 baz puan artırarak %15'e yükseltti ve "kademeli sıkılaştırma" sinyali verdi. Cuma günü bankacılarla bir araya gelen Erkan, göreve geldiğinden beri ilk kez kamuoyu önüne çıkarken bankacıların kuralların basitleştirilmesini talep ettiklerini söyledi.
" Bankaları "liralaşmaya" teşvik etmek için uygulanan menkul kıymet oranları düşürüldü ve birçok koşul kolaylaştırıldı. Merkez Bankası'nın son faiz kararından sonra da rasyonelleşme eğilimi ön planda olmaktadır. Hafta sonu atılan adımlar da, son 2 yıldaki koşullardan kademeli bir geçiş sürecinin başladığını ve adımların yavaşça atılacağını gösteriyor. Lira bu ay dolar karşısında yaklaşık %18 değer kaybederken, Şimşek'in ekonomi politikalarında kademeli geçişe desteğini vurgulamasının ardından düşüş devam etti. Geçen hafta döviz kurundaki sıçrama, oranı bankalar aleyhine kötüleştirmişti. TL değer kaybederken mevzuat değişikliğine ihtiyaç olmuş gibi görünüyor.
" Bankalardan tahvil talebinin kuruması da tabii ki faizi artıracaktır. Bono alımıyla alakalı düzenlemeler bankacılık sektörünü oldukça zorlamıştı. Merkez Bankası kararından önce, swap ihaleleri yöntemiyle uzun vadeli tahvillerden bir çıkış olup olmayacağı konusu merak ediliyordu. Keskin bir çıkış bankaların doğal olarak bilançoda zarar yazmasına neden olacaktı. Burada menkul kıymet tesisinin de bir anda kaldırılmayıp oranların bankaların kendi pozisyonlarını yavaşça ayarlamaya imkan verecek ve faizlerde hızlı bir yükselişi tetiklemeyecek şekilde yavaşça indirildiğini görüyoruz, ki kuralların hafifçe gevşetilmesi bankalara tahvil portföyleri konusunda manevra alanı ve zaman tanıyacaktır. Dolayısıyla sektör açısından rahatlatıcı ve pozitif bir gelişme.
" Etki analizlerine dayanarak, PPK metninden hatırladığımız gibi kademeli bir yaklaşımla 'basitleştirici' olunacak. Bu nedenle, kademeli basitleştirmeyi sürdürmek için daha fazlası gelecektir. Türkiye'nin güncel verim eğrisi %13 ila %15'ler arasında, yani kısa vadeli faizler ile uzun vadeli faizler ile Merkez bankası politika faizi korelasyonu artmıştır. Bono faizlerini düşüren menkul kıymet kuralları gevşetildiği ve ilave parasal sıkılaşma beklendiğine göre, tahvil faizlerinde artış bekleyeceğiz. Merkez bankasının bir sonraki faiz kararında da bono faizleri/verim eğrisi ile oluşan piyasa koşullarına göre faizi artıracağını düşünürüz. Faizde, verim eğrisinde ulaşılan bantlara uyumlu kademeli artışlar olacaktır.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.