TCMB PPK - Mayıs 2020: TCMB Beklentileri Karşıladı (Gedik Yatırım)

Mayıs 2020: TCMB Beklentileri Karşıladı
Politika faizinde beklentilerle uyumlu indirim. TCMB, %8,75 seviyesindeki politika faizini 50bp'lik indirimle %8,25'e çekti (Konsensüs: %8,25, Gedik Yatırım: %8,25). Böylelikle, politika faizinde Temmuz 2019'dan bu yana üst üste 9. indirim gerçekleşirken, bu süreçte yapılan toplam indirim 15,75 puana ulaştı. Kararla birlikte yayınlanan metinde, küresel iktisadi faaliyete dair devam eden belirsizlik ve ülkelerdeki normalleşme adımlarına dikkat çekildi. Yurtiçi iktisadi faaliyet tarafında ise salgın kaynaklı yavaşlamanın Nisan ayında belirginleştiği, ancak Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin yüksek frekanslı verilerin dipten dönüş sinyali verdiği belirtildi. Cari dengenin yıl genelinde ılımlı seyir izleyeceği beklentisi korundu. Enflasyon görünümüne ilişkin bir süredir devam eden olumlu tonlamanın yerini daha ihtiyatlı bir söyleme bıraktığı görülüyor. Kısa vadede gıda fiyatları kaynaklı yıllık enflasyonda artış görülebileceği ifade edilirken; yılın geri kalanında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin belirginleşeceği beklentisi sürüyor. Enflasyon görünümüne bağlı ölçülü indirim yapıldığı ve mevcut duruşun yılsonu enflasyon tahminiyle uyumlu olduğu vurgusu dikkat çekici.
Enflasyon görünümü ve küresel finansal koşullar elverdikçe ölçülü faiz indirimleri sürebilir, ancak aşağı yönlü manevra alanı daraldı. Yakın dönemde kur tarafında gözlenen seyir ile gıda tarafında güçlü seyreden talep kısa vadeli enflasyon görünümü açısından yukarı yönlü risk oluştursa da; petrol fiyatlarındaki zayıf seyre ek olarak özellikle genel talep koşullarında gözlenen düşüş kaynaklı aşağı yönlü risklerin ağır basacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Yıllık enflasyonun yıl ortası itibariyle tek haneli seviyelere gerileyip yılın geri kalanında bu seviyelerdeki seyrini sürdürmesini bekliyoruz. Yılsonu enflasyon tahminimiz %7,5 seviyesinde. Salgın sonrası beklenen dipten dönüş eğilimi süresince talep koşullarının izleyeceği seyir enflasyon görünümü açısından son derece belirleyici olacak. Salgın kaynaklı oluşan şartlar, küresel çapta, finansal koşulların iktisadi faaliyeti destekleyici yönde şekillenmesini ihtiyaç hâline getirdi. Dolayısıyla, küresel koşullar ile kur ve enflasyon görünümü imkan verdiği ölçüde faiz indirimlerinin süreceğini; ancak aşağı yönlü manevra alanının daraldığını düşünüyoruz. TCMB'nin bir sonraki planlı PPK toplantısı 25 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek

 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -53315,3 milyon TL
IMF SÖZCÜSÜ: 59 ÜLKE İÇİN ACİL KORONAVİRÜS FONU DÜN İTİBARIYLA ONAYLANDI, 29 ÜLKENİN TALEBİ DEĞERLENDİRİLİYOR
İMF SÖZCÜSÜ : G20 BORÇ RAHATLATMA PROGRAMI İÇİN UYGUN OLAN 73 ÜLKENİN YARISINDAN FAZLASI İLGİLENDİĞİNİ İFADE ETTİ
RUSYA MALİYE BAKANI: GELECEK YIL BÜTÇE AÇIĞINI KAPAMAK İÇİN EKTRA BORÇLANMAYI DEĞERLENDİRECEĞİZ
FED/WILLIAMS: EKONOMİNİN YILIN İKİNCİ YARISINDA TOPARLANMASINI BEKLİYORUM, SORU NE KADAR GÜÇLÜ OLACAĞI
FED/WILLIAMS: EKONOMİNİN İNŞAAT, PERAKENDE VE DİĞER ANA BÖLÜMLERİ DAHA HIZLI ESKİ HALİNE DÖNEBİLİR
FED/WILLIAMS: PARA POLİTİKASININ HEDEFİ EKONOMİYE YÖNELİK UZUN VADELİ ZARARI MİNİMİZE ETMEK
S&P, VİETNAM'IN KREDİ NOTUNU BB/B OLARAK TEYİT ETTİ, GÖRÜNÜM DURAĞAN
FED/WİLLİAMS: MERKEZ BANKASI AKSİYONLARI KREDİ PİYASASINI DESTEKLİYOR VE EKONOMİ HİÇ ENFLASYONİST DEĞİL
Facebookta Paylaş