TCMB: Politika faizi %15’e yükseltildi, kademeli sıkılaştırma yönlendirmesi yapıldı (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

TCMB: Politika faizi %15'e yükseltildi, kademeli sıkılaştırma yönlendirmesi yapıldı…

Merkez Bankası yeni başkanı Sn. Hafize Gaye Erkan ile gerçekleştirdiği ilk toplantıda gösterge oranını %8,5'ten %15'e çıkardı. Bu hamle, çoğu iktisatçının beklentisinin altında ve genel beklenti bandının da en alt kademesindedir. PPK, yaptığı açıklamada parasal sıkılaştırmanın ihtiyaç duyuldukça kademeli olarak gerçekleştirileceğini söyledi. Böylece, ani ve sert bir ortodoksiye geçişten ziyade daha kademeli bir süreç başlangıcının benimsendiği anlaşılmaktadır.

Politika metninden öne çıkan ayrıntılara bakacak olursak;

" Bir hafta vadeli repo oranı 650 baz puan artırımla %15'e yükseltildi (beklenti: %20).
" Parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasıyla birlikte para politikasının etkinliği artacaktır.
" Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma zamanında ve kademeli olarak ihtiyaç duyuldukça daha da güçlenecektir.
" Ülkemizde son dönemde açıklanan göstergeler enflasyonun ana eğiliminde artışa işaret etmektedir.
" Komite, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi basitleştirecek ve iyileştirecektir; sadeleştirme aşamalı olacaktır.
" Bu unsurlara ek olarak Kurul, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ek bir olumsuz etki yaratacağını tahmin etmektedir.
" Merkez Bankası, fiyat istikrarını uzun vadede sürdürmek için cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.
" Kurul, politika faizini orta vadede enflasyonun ana eğiliminin düşmesini ve %5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir.

Merkez Bankası faiz oranını %15'e yükselterek beklenti bandının en düşük seviyesini yakalamış ve bu hamleden kademeli bir yaklaşım benimsendiği anlaşılmaktadır. Enflasyonla mücadele ve özellikle parasal aktarımın işleyişinin güvenilirliği açısından elbette daha yüksek bir faiz artışı beklenebilir. Burada ekonomik aktivitenin sürekliliği ve finansman başta olmak üzere maliyetlerin daha kolay yönetilebilmesi perspektifi, kademeli yaklaşımın benimsenmesinde etkili olmuş görünmektedir.
 

Sıkılaştırma sürecinin perspektifi elbette Enflasyonun düşürülmesi, enflasyon bekleyişlerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacı taşımaktadır. Bu süreçte de TCMB sıkılaştırma ile para politikasının etkinliğini artırma niyetindedir. Dolayısıyla güçlü talebin dizginlenmesi ve bu kanalın kontrol altına alınabilmesiyle alakalı olarak yukarı yönlü enflasyonist baskıların hafifletilmesi yönünde TCMB'nin sıkılaştırma döngüsü merkezi bir konumdadır. Ancak, TCMB sıkılaştırma sürecine daha yumuşak bir başlangıç yaparak finansal ve reel piyasaları şok etmekten kaçınmak istiyor gibi görünüyor.

Politika faizindeki artışa rağmen mevduat faizleri %26,5 seviyesinde, ticari krediler dışındaki kredi faizleri %30-40'lara yakın seviyelerde ve piyasa faizleri yükseliş eğilimindeydi. Buradaki eşikler aşağıda tutularak ağırlıklı ortalama %14,9 olan ticari kredi faiz oranlarına ulaşılmıştır. Yapılan düzenlemelerle ticari kredi faizleri düşürülerek TCMB politika faizine daha endeksli hale getirilmiştir. Değişken faiz oranları, ticari kredi faizleri, TCMB'ye endeksli kredi kartları, avanslar ve TLREF'e dayalı faiz oranları etkilenecek. Faiz artışı beklentilerin altında olmakla birlikte birkaç adımın ilki olarak kabul edilebilir.

Politika faizi elbette tek odaklandığımız konu değildir. Politika faizi artışına ek olarak mikro ve makroihtiyati çerçevedeki dönüşüm de çok önemli. Bu tip düzenlemeler piyasa mekanizmasını ve makro finansal istikrarı faiz dışı araçlarla düzenleme ihtiyacından dolayı ağırlık kazanmıştı ve PPK metninden anlaşılan, bu tip düzenlemelerin sadeleştirmesinin kademeli ve etki-tepki analizi şeklinde yapılacağıdır.

Genel olarak TCMB'nin amacı, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşü kolaylaştıracak ve orta vadede %5 hedefine ulaşacak parasal ve finansal koşulları oluşturmaktır. Sıkılaştırma politikasının kademeli de olsa kararlılıkla sürdürülmesinin yeterliliği önümüzdeki dönemde TCMB'nin vereceği uygun

Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bankacılık sektörü mevduat ve fonları, 16 Haziran itibarıyla haftalık %3.26 artış ile 11 Trilyon 659.76 milyar TL
Yurt içi yerleşiklerin mevduat bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 16 Haziran itibarıyla haftalık %1.32 artış ile 159.88 milyar dolar
Bankacılık Sektörü TL Mevduatları, 16 Haziran itibarıyla haftalık % 3.29 artış ile 6 trilyon 406.4 milyar TL
Yurt içi yerleşiklerin katılım bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 16 Haziran itibarıyla haftalık %3.62 artış ile 16.45 milyar dolar
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat ve fonları (mevduat+katılım bankaları) 16 Haziran itibarıyla 176.34 milyar dolar (Önceki hafta: 173.67 milyar dolar)
Bankacılık sektörünün verdiği krediler, 16 Haziran itibarıyla haftalık %0.50 artış ile 9 trilyon 301.2 milyar TL
Mevduat bankaları tüketici kredileri, 16 Haziran itibarıyla haftalık %0.04 düşüş ile 1 milyar 299.1 milyon TL
TCMB'nin net uluslararası rezervleri 16 Haziran itibarıyla 0.47 milyar dolar (önceki hafta: -3.17 milyar dolar)
Mevduat bankaları konut kredileri, 16 Haziran itibarıyla haftalık %0.19 artış ile 397 milyar 824 milyon TL
Bankacılık sektörü yabancı para mevduatları, 16 Haziran itibarıyla haftalık %2.78 artış ile 5 trilyon TL
Mevduat bankaları kurumsal ve bireysel kredi kartı kullanımı, 16 Haziran itibarıyla haftalık % 1.00 artış ile 1 milyar 47.7 milyon TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında haftalık stok farkı değişimi +2.66 milyar dolar
Mevduat bankaları tasfiye olacak tüketici kredileri, 16 Haziran itibarıyla haftalık %1.14 artış ile 24 milyar 445.9 milyon TL
Facebookta Paylaş