TCMB Politika faizi analizi(Tera Yatırım )

TCMB: Politika faizi sabit, GLP’de artış… Arka kapı sıkılaştırmasının devamı sinyali…
 
Merkez Bankası, beklenmedik bir hamleyle politika faizi olarak bildiğimiz değiştirmeyerek %10,25 seviyesinde bıraktı. Bununla beraber, Merkez Bankası faiz koridoru ile en yüksek borç verme oranı olan GLP arasındaki marjı artırarak 300 baz puana çıkardı ve GLP oranını %14,75 seviyesine getirdi. Merkez Bankası’nın bu hamlesiyle politika faizini arka planda bırakarak efektif fonlama oranı ile ayrışmasını derinleştirdiğini; GLP’nin aktif kullanılması ile beraber sade para politikası zemininden uzaklaşarak arka kapı sıkılaştırmasını sürdüreceği sonucuna varıyoruz.
 
TCMB politika açıklamasında öne çıkanlar;
 
• Ticari ve tüketici kredilerinde görülen normalleşme trendi daha belirgin hale geldi.
• Pandemiye bağlı destekleyici politikaların aşamalı olarak kaldırılmasıyla ithalatta beklenen yumuşama başladı.
• Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, görece düşük emtia fiyatları ve reel döviz kurunun seviyesi cari işlemler dengesini destekleyecektir.
• Enflasyon öngörülenden daha yüksek bir yol izledi.
• Enflasyon beklentilerini ve enflasyon görünümüne yönelik riskleri kontrol altına almak için atılan para politikası ve likidite yönetimi adımlarının ardından finansal koşullarda önemli ölçüde sıkılaşma sağlanmıştır.
• PPK, likidite yönetiminde esnekliği artırırken politika faizini değiştirmeyerek enflasyon görünümünde önemli bir iyileşme gösterene kadar likidite önlemlerine devam etme kararı aldı.
• Enflasyondaki düşüş sürecinin hedeflenen patika ile takip edilmesi, temkinli bir parasal duruşun sürdürülmesini gerektirmektedir.
 
Enflasyon beklentilerinin hızlı bir bozulma içerisinde olduğu dönemde, Merkez Bankası fonlama oranı ile politika faizi arasındaki ilişkiyi zayıflatarak TRY’nin daha fazla değer kaybetmesini ve enflasyon görünümünde ilave bozulma olması riskini artırmış oldu. Ağustos ayında TRY’de değer kaybının hızlandığı dönemde dolaylı yönden sıkılaşmaya başlayan Merkez Bankası, %7’lerde olan fonlama maliyetini Ekim ayı itibariyle %12,5 seviyelerine kadar çıkarmıştı. Günlük fonlama geleneksel repo ihaleleriyle GLP’nin ağırlığı artmış, aynı zamanda gecelik borç alma imkanları kısıtlanan bankalar daha fazla GLP kullanmak durumunda kalmıştı. Bu aralıkta ise, Eylül PPK’sında 200 baz puanlık faiz artışı ile güncellenen faiz koridoru, TCMB’nin fiili olan durumu resmileştirmekle beraber ilave sıkılaşma için alan açmasını da sağlamıştı. Ancak, Ekim PPK’sında politika faizi etrafında hareket etmemesi sade para politikası yönlendirmesinde değişim anlamına gelmekle beraber, politika faizi ile efektif fonlama oranlarının da birbirinden kopması demek olacaktır.
 
 
TCMB faiz oranları ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti… Kaynak: Bloomberg, TCMB
 
Merkez Bankası, bankaları en yüksek borç verme oranına yönlendirerek dolaylı sıkılaşma yapmaya devam edecektir. GLP’de meydana gelen artış, günlük fonlama maliyetinin %14,75’e kadar gidebileceğini gösteriyor. Faiz koridorunun etkin kullanılması, Merkez Bankası’na fonlama oranları arasında geçiş yapma anlamında esneklik sağlamakla beraber, para politikasını geleneksel olmayan bir zemine oturtmaktadır. Bundan önceki dönemlerde de faiz koridoru üst bandı ve GLP’nin politika faizi gibi kullanıldığını görmüştük. Örtülü olarak faiz artmaya devam edecek. Merkez Bankası’nın direkt sıkılaşma patikasından, arka kapı politikasına doğru kayması ve bunu devam ettirme durumunun fiyat istikrarı açısından risk oluşturabileceğini ve enflasyon beklentilerinde ilave bozulmaya neden olabileceğini düşünüyoruz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA/ALTMAİER: BİR BAŞKA KARANTİNADAN KAÇINDIĞIMIZ MÜDDETÇE, GELECEK YIL REEL BÜYÜME OLMASINI UMABİLİRİZ
ALMANYA/ALTMAİER: YENİ BİR KARANTİNADAN KAÇINABİLDİĞİMİZ SÜRECE GELECEK YIL EKONOMİDE REEL BÜYÜME BEKLEYEBİLİRİZ
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 16 EKİM'DE HAFTALIK %0.04 DÜŞÜŞ İLE 12 MİLYAR 464 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK KREDİ KARTLARI 16 EKİM'DE HAFTALIK %0.05 DÜŞÜŞ İLE 7 MİLYAR 983 MİLYON TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ TL MEVDUATLARI 16 EKİM'DE HAFTALIK %0.41 ARTIŞ İLE 1 TRİLYON 580 MİLYAR TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 16 EKİM'DE HAFTALIK % 0.07 ARTIŞ İLE 1 TRİLYON 956 MİLYAR TL
MEVDUAT BANKALARI KONUT KREDİLERİ 16 EKİM'DE HAFTALIK %0.05 DÜŞÜŞ İLE 252 MİLYAR 602 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMI 16 EKİM'DE HAFTALIK %0.42 DÜŞÜŞ İLE 181 MİLYAR 772 MİLYON TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ MEVDUAT VE FONLARI 16 EKİM'DE HAFTALIK 2 TRİLYON 519 MİLYAR TL
Facebookta Paylaş