TCMB: Lirayı tehlikeye sokan vardiyada faiz artış hızı yavaşlatılıyor (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

TCMB: Lirayı tehlikeye sokan vardiyada faiz artış hızı yavaşlatılıyor…

Merkez bankası faiz oranı artış hızını yavaşlattı ve bu hareket, enflasyon hala %38,2'de seyrederken yerel varlıkları daha fazla satışa maruz bıraktı. Başkan Hafize Gaye Erkan liderliğindeki Para Politikası Kurulu, gösterge faizi %15'ten %17,5'e çıkardı (beklenti: 18,5, Dinamik: %18). Haziran ayında merkez bankası, 650 baz puanlık bir adımı seçerek iki yıldan uzun bir süredir ilk faiz artırımını gerçekleştirmişti. TCMB son iki toplantısında faiz oranlarını toplam 900 baz puan artırdı. PPK açıklamasına göre, Merkez bankası ayrıca faiz artışlarını desteklemek için nicel ve kredi sıkılaştırma sözü verdi.

Politika metninden öne çıkan ayrıntılara bakacak olursak;

" Bir hafta vadeli repo oranı %17,5'e yükseltildi (beklenti: %18,5).
" PPK, enflasyondaki düşüşün bir an önce sağlanması, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırmaya devam etme kararı almıştır.
" PPK, vergi düzenlemelerinin ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerindeki baskıyı artıracağını öngörüyor.
" Ülkemizde son dönemde açıklanan göstergeler enflasyonun ana eğiliminde artışa işaret etmektedir.
" Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma zamanında ve kademeli olarak ihtiyaç duyuldukça daha da güçlendirilecektir.
" PPK, para politikası duruşunu desteklemek amacıyla niceliksel sıkılaştırma ve seçici kredi sıkılaştırma kararları almıştır.
" PPK, kararlarını öngörülebilir, veriye dayalı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Karar, Merkez Bankası'nın "kademeli" olarak tanımladığı sıkılaştırma döngüsünün bir parçası olarak geçen ay Erkan'ın atanmasının ardından başlayan faiz artırımlarının hızını geri çekiyor. Ekonomistler ve yatırımcılar, seçimden sonraki atamalarda ilk etapta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tercih ettiği gevşek para politikasından daha agresif bir dönüş beklemişlerdi. Alışılmadık önlemlerin gevşetildiği bu kademeli sekansta şu ana kadar yeni ekonomi ekibinin icraatları liraya verilen desteğin azaltılması, döviz rezervlerinin inşa edilmesi ve kur seviyelerini dizginlemek için kullanılmış düzenlemelerin basitleştirilmesi şeklinde ilerledi.

 
Türkiye Çekirdek Enflasyon Halihazırda Yükseliyor… Kaynak: TÜİK, Bloomberg, Dinamik Yatırım

Kararda, doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşmeler, artan rezervler ve turizm gelirleri yoluyla dengeli cari işlemler desteği gibi fiyat istikrarına katkıda bulunması beklenen unsurlar vurgulandı. Bu hafta Körfez Arap bölgesine yapılan ziyaret ile bir dizi yurtdışı mali kaynak girişini içeren gelişmeler oldu. Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolardan fazla değere sahip anlaşmalar sağlandı. 50,7 milyar dolarlık anlaşmanın ilk etabı 8,5 milyar dolar sukuk ihracı ve 3 milyar dolar ihracat kredisinden oluşacak, geri kalanı ise ihracatı 40 milyar doların üzerine çıkarma niyetinden oluşacak gibi görünüyor. Doğrudan yabancı yatırımlar ve artan turizm gelirinin cari açığın kapatılmasına ve enflasyonu dizginlenmesine yardımcı olması umuluyor.

Kararda enflasyonla mücadelenin önemi vurgulanırken, metinde vergi artışlarının enflasyonu olumsuz etkileyebileceği belirtildi. TCMB ayrıca sadeleştirme sürecinin devam edeceğini bildirdi. Çeşitli katma değer vergisi oranlarındaki artışlardan bankalar için daha yüksek kurumlar vergisi oranlarına kadar değişen yeni adımlar, kısmen seçim öncesindeki maliyetli vaatlerin bedelinin bir yansıması şeklinde. Mart yerel seçimlerinin yaklaşmasıyla dengeleme sağlamak mali politika tarafında yine çok zor olacak, çünkü daha hızlı ekonomik büyüme yeniden bir öncelik haline gelebilir. Arka planda, lira, enflasyona yönelik yeni bir tehdit olarak rekor değersiz seviyelere yakın işlem görüyor. Lira bu yıl %30,5 üzerinde değer kaybetti ve bu, Arjantin pezosunun ardından gelişen piyasalardaki en büyük değer kaybı oldu.

Metindeki en önemli değişiklik, "Etki analizleri de dikkate alınarak sadeleştirme süreci kademeli olarak devam edecek. Bu kapsamda Kurul, parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma ile faiz artırım kararları almıştır." TCMB, son birkaç gündür piyasadaki TL likiditesini döviz alımlarından ve KKM getirilerinden süpürüyor, en son 2019'da, ondan önce 2009'da çok küçük bir alıcıydı.

Normal koşullarda; Enflasyon hedeflemesi uygulayan merkez bankalarının faiz kararlarında ilk baktıkları gösterge enflasyondur. Türkiye'deki enflasyon dinamiklerine baktığımızda mevcut durumun ve beklentilerin yukarı yönlü olduğunu analiz etmek zor değil. Ekonomistlerin %40'larda beklediği yıl sonu enflasyonu, Temmuz enflasyonunun ardından %60'a doğru revize edilecek. Enflasyonun bu kadar hızlı yükseleceği bir dönemde Merkez Bankası'nın faiz tarafında daha proaktif adımlar atması gerekecek. Bu nedenle, piyasa beklentileri zaten sınırlı bir faiz artırımı yönündeydi ancak Merkez Bankası'nın bu konuda beklenti yönetimi girişimi açısından daha fazlasını yapması gerektiği açıktır.

TCMB'nin bir sonraki faiz kararının 24 Ağustos'ta açıklanması planlanıyor. Ay sonunda Enflasyon Raporu toplantısı var. Bugünkü metinle birlikte Enflasyon Raporu toplantısında kurulacak iletişim çok önemli olacak. Merkez bankası, önceki rapor döneminde enflasyonun yılı %22,3 ile kapatacağını öngörüyordu; Gelecek hafta Merkez bankası üç aylık enflasyon raporunu açıkladığında muhtemelen daha yüksek bir seviyeye revizyon olacak. TCMB'nin enflasyonla mücadele ve ekonomiyi istikrara kavuşturmaya yönelik tedbirler alması ve enflasyon kontrol altına alınana kadar sıkılaştırıcı para politikasına devam etmesi kritik.

CBRT: The rate of increase in interest rates slows in the shift that puts the lira in danger…

The central bank has slowed the rate of interest rate rise, and this move has exposed domestic assets to further sales while inflation still hovers at 38.2%. The Monetary Policy Committee, led by Governor Hafize Gaye Erkan, increased the benchmark interest rate from 15% to 17.5% (expectation: 18.5, Dinamik: 18%). In June, the central bank chose a 650 basis point move, making the first rate hike in more than two years. The CBRT increased interest rates by a total of 900 basis points in its last two meetings. According to the MPC statement, the central bank also promised quantitative and credit tightening to support rate hikes.

If we look at the prominent details from the policy text;

" One-week repo rate increased to 17.5% (expectation: 18.5%).
" MPC decided to continue monetary tightening in order to reduce inflation as soon as possible, to anchor inflation expectations and to contain the deterioration in pricing behavior.
" MPC predicts that the deterioration in tax regulations and pricing behavior will increase the pressure on inflation.
" Indicators recently announced in our country point to an increase in the underlying trend of inflation.
" Until a significant improvement in the inflation outlook is achieved, monetary tightening will be further strengthened on time and gradually as needed.
" MPC adopted quantitative tightening and selective credit tightening decisions to support the monetary policy stance.
" The MPC will continue to take its decisions in a predictable, data-based and transparent framework.

The decision pulls back the pace of rate hikes that began last month after Erkan was appointed as part of the tightening cycle, which the Central Bank describes as "gradual". Economists and investors had expected a more aggressive turn from the loose monetary policy favored by President Recep Tayyip Erdogan in the post-election appointments. So far, in this gradual sequence of unconventional measures being relaxed, the new economy team's actions so far have been to reduce support for the lira, build foreign currency reserves, and simplify regulations used to rein in exchange rates.

 
Türkiye's Core Inflation Is Already Rising… Source: TURKSTAT, Bloomberg, Dinamik Yatırım

In the decision, factors that are expected to contribute to price stability such as foreign direct investments, improvements in external financing conditions, increased reserves and balanced current account support through tourism revenues were emphasized. With the visit to the Gulf Arab region this week, there were developments that included the inflow of a number of foreign financial resources. Agreements with the United Arab Emirates valued at more than $50 billion have been reached. The first phase of the $50.7 billion deal will consist of $8.5 billion in sukuk issuance and $3 billion in export credits, while the rest seems to consist of an intention to increase exports over $40 billion. It is hoped that foreign direct investments and increased tourism income will help close the current account deficit and rein in inflation.

While emphasizing the importance of combating inflation in the resolution, it was stated in the text that tax increases could negatively affect inflation. The CBRT also stated that the simplification process will continue. The new steps, ranging from increases in various value-added tax rates to higher corporate tax rates for banks, are partly a reflection of the cost of costly promises before the election. With the March local elections approaching, balancing will again be very difficult on the fiscal policy side, as faster economic growth may again become a priority. In the background, the lira is trading near record lows as a new threat to inflation. The lira has lost more than 30.5% this year, making it the biggest depreciation in emerging markets after the Argentine peso.

The most important change in the text is, "The simplification process will continue gradually, taking into account the impact analysis. In this context, the Board took decisions to increase interest rates with selective loans and quantitative tightening in order to support the monetary tightening process." The CBRT has been sweeping TL liquidity in the market from foreign exchange purchases and KKM yields for the past few days, it was a very small buyer in 2019, before that in 2009.

Under normal conditions; Inflation is the first indicator that central banks, which implement inflation targeting, look at in their interest rate decisions. When we look at the inflation dynamics in Turkey, it is not difficult to analyze that the current situation and expectations are upwards. The year-end inflation, which economists expected around 40%, will be revised towards 60% after the July inflation. In a period when inflation will rise so rapidly, the Central Bank will need to take more proactive steps on the interest side. Therefore, market expectations were already in the direction of a limited rate hike, but it is clear that the Central Bank should do more in terms of expectation management initiative in this regard.

The CBRT's next rate decision is scheduled to be announced on August 24. There is an Inflation Report meeting at the end of the month. The communication to be established at the Inflation Report meeting with today's text will be very important. In the previous reporting period, the central bank had predicted that inflation would close the year at 22.3%; There will likely be a revision to a higher level next week when the Central bank releases its quarterly inflation report. It is critical that the CBRT take measures to combat inflation and stabilize the economy, and to continue its tightening monetary policy until inflation is brought under control.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 1.2 baz puan artışla %3.809 seviyesine çıktı
ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi 1.8 baz puan artışla %4.842 seviyesine çıktı
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 26,8878 Satış: 26,9362 Euro Alış: 30,1356 Satış: 30,1899
Şimşek: Yurtdışından temin etttiğimiz kaynakları ihracat ve yatırıma kanalize edeceğiz
Şimşek: Programımızın en büyük öneceliklerinden birisi ihracatın güçlü bir şekilde desteklenmesidir
Şimşek: İç talebi dengeleyici tedbirler alırken, ihracata da maksimum destek sağlayacağız
Facebookta Paylaş