TCMB kararlarına dair analiz (Işık Menkul)


Uluslararası Gıda Fiyatları ve 3.Çeyrek’teki İç Talep Canlanması; Enflasyonla Mücadeleyi Zorlaştırıyor!
Bugün, yurt içi tarafta dikkatlerimiz; TCMB’nin yapacağı Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısından çıkacak kararlardaydı. Az önce açıklanan kararlar çerçevesinde; beklenildiği üzere Politika Faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tutuldu. Karar metnindeki kritik ifadelere baktığımızda ise; tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerinde olumsuz yansımaları olduğuna(ki Temmuz ayında gıda fiyatlarında bu sebepten yaşanan artışın enflasyon üzerinde belirleyici olduğuna da dem vurulmuş) vurgu yapıldığı görülmekte. Yine, öncü göstergelerin yurtiçindeki iktisadi faaliyetin 3.çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine de vurgu yapılırken, aşılamanın desteklemesiyle Turizm sektöründe yaşanan canlanmanın etkisiyle Cari işlemler dengesinde ve bu bağlamda fiyat istikrarındaki iyileşmenin önemine de değinilmiş.
Önceki metinlerde de yer alan; Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin gözlemlendiği vurgusu ve Enflasyon Raporu’nda yer alan tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun devam ettirileceği söyleminin korunması önemliydi.

Kısa Yorum: Bir Süre Sonra İlave Sıkılaşma Gerekebilir!
Cari işlemler dengesinde iyileşme beklenmesinin gerçekleşmesi durumunda; enflasyon üzerindeki kur geçişkenliği etkisinin hafifleyecek olmasını ise, sınırlı pozitif karşılamaktayız. Ancak, iklim koşulları kaynaklı uluslararası gıda fiyatlarının yüksek seyretmesi kaynaklı enflasyonist baskı ve 3.Çeyrek’teki iktisadi faaliyetteki canlanmaya yapılan vurgular da gösteriyor ki; enflasyonun önümüzdeki birkaç ayda daha da yükselme ihtimali güçlü gözükmekte.
Metindeki; “enflasyon raporunda yer alan tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun devam edileceğine” dair söylemin korunuyor olması, bu bağlamda önümüzdeki birkaç ayda faiz indiriminin gündemde olmadığını gösterir nitelikte.
Fakat, küresel arz sıkıntıları ve iç talepteki canlanma kaynaklı etkilerin enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırmasıyla; -yüzde 19.00’luk politika faizinin hemen altında; yüzde 18.95 seviyesinde yer alan manşet enflasyon rakamının daha da yükselebilecek olması düşünüldüğünde- bir süre sonra Merkez Bankası’nın ilave sıkılaştırma yapmasının elzem hale gelebileceğini ve TL varlıkları üzerindeki fiyatlamalarının da TCMB’nin böyle bir duruma karşı alacağı reaksiyonuna bağlı olarak şekilleneceğini düşünmekteyiz.




 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PARA ARZI (M3) 6 AĞUSTOS'TA HAFTALIK %0.32 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 950.6 MİLYAR TL
MEVDUAT BANKALARI KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMI 6 AĞUSTOS'TA HAFTALIK %0.06 ARTIŞ İLE 244 MİLYAR 835 MİLYON TL
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VERDİĞİ KREDİLER, 6 AĞUSTOS'TA HAFTALIK %0.46 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 769.5 MİLYAR TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 6 AĞUSTOS'TA HAFTALIK %0.10 DÜŞÜŞ İLE 13 MİLYAR 607 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK KREDİ KARTLARI 6 AĞUSTOS'TA HAFTALIK %0.59 ARTIŞ İLE 7 MİLYAR 309 MİLYON TL
Facebookta Paylaş