TCMB hamlesiyle piyasa fonlaması %11 üzerine gidecektir (KapitalFX)

TCMB hamlesiyle piyasa fonlaması %11 üzerine gidecektir...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 haftalık repo faizini, gecelik borçlanma faizini ve gecelik borç verme faizini sabit bıraktı. Geç likidite penceresinde de, piyasa medyanına paralel olarak 75 baz puanlık bir artırım söz konusu, böylece geç likidite penceresi %11,75 seviyesine getirildi. Medyan tahminler geç likiditenin artırılması yönündeydi, buna karşılık bir kısım ekonomisler faiz koridoru üst bandının (gecelik borç verme faizi) da artırılabileceği yönünde görüş bildirmişti.

Genel olarak Merkez Bankası hamlesinin piyasa beklentisi ötesine pek geçmediği söylenebilir. Tek değişiklik, olağan dışı bir enstrüman olan geç likidite penceresinde yapıldı, ki bu enstrümanı sadece son 3 aydır konuşmaktayız. Piyasa fonlaması %10,80 seviyelerine kadar geldi. Bu hamleden sonra kademeli olarak piyasa sıkılaştırması çerçevesinde efektif fonlama oranını Mart ve Nisan ayı içerisinde %11,50 seviyesine doğru gittiğini göreceğiz. Geç likidite penceresini artırmak, teknik bir hamle.

Sağlıksız fiyat oluşumları eğilimi sürdüğü sürece ilave parasal sıkılaştırma çerçevesinde bazı adımların atılabileceğini önceki Merkez Bankası faiz kararını yorumlarken söylemiştik. Fed'in faiz artırmasına karşı bir hamle olarak ilave sıkılaştırma çerçevesinde Merkez Bankası'nın da enstrümanlarını kullanarak aktif bir görüntü vermesi önemliydi. İlave sıkılaştırma ile TRY'nin direncinin arttığını söyleyebiliriz. Merkez Bankası'nın para politikası eskiye göre artık daha sıkı olduğundan dolayı fiyatlamalarda şok dalgalarını artık pek görememekteyiz. Kurun şu anda öncelikli bir hale gelmesi ve oynaklığının önüne geçilmesi elbette kısa vadeli enflasyon beklentilerinin bozulmaması bakımından önemlidir. Enflasyonda önümüzdeki aylarda yukarı doğru bir hareket bekleniyor. Muhtemelen Nisan ayında zirve yaptıktan sonra kademeli bir geri çekilme olacak, ancak TRY'de ilave değer kayıpları görülürse ileriki aylara yönelik beklentiler de bozulabilir.. Bu yüzden TCMB'nin beklemede kalmaması önemli bir adım olarak nitelendirilebilir.

Küresel likidite koşullarının destekleyici olmasının TCMB'nin elini rahatlattığını görüyoruz. Fed eğer 4 faiz artırımına sinyal verseydi, geç likiditedeki ayarlama kafi olmayabilirdi. Referandumdan sonra ortaya çıkacak olan iktisadi resim daha net olacaktır ve Mayıs ayında düzenlenecek olan bir sonraki toplantıya kadar Merkez Bankası'nın da değerlendirme yapacak zamanı var. Bu zaman periyodu içerisinde de gerekli savunma mekanizması oluşturulmuş görünüyor.



Yazal Kurgut
Araştırma Uzman Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 10 MART'TA %1.33 ARTIŞ İLE 676 MİLYAR 638 MİLYON TL
ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANI : ABD'NİN ULUSLARARASI ANLAŞMALARIA YÖNELİK SIKINTILARI ALMANYA'NIN İSTİKRARINI RİSKE EDEN BÜYÜK POLİTİK VE EKONOMİK TEHDİTLER OLUŞTURUYOR
ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANI : ABD İLE ULUSLARARASI ANLAŞMALARIN ÖNEMİNİ VURGULAMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
GEDİLKİ:YİNE KURLARI ZIPLATMAYA ÇALIŞARAK OYUN KURMAYA ÇALIŞAN OLURSA ARTIK OYUNU GÖRÜYORUZ BOZGUNLARI BÜYÜK OLUR
ENDONEZYA MERKEZ BANKASI : HÜKÜMET KONTROLÜNDEKİ FİYATLARIN DÜZENLENMESİNDEN KAYNAKLI FİYAT BASKILARI DAHİL YEREL RİSKLERİ İZLİYORUZ
HEİDELBERG/CEO: TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELERİ KAYGIYLA İZLİYORUZ, PİYASADA KAYDADEĞER BELİRSİZLİK GÖRÜYORUZ
YUNANİSTAN'DA 4. ÇEYREKTE İŞSİZLİK %23.6 (2016/3.ÇEYREK:%22.6)
Facebookta Paylaş