TCMB faiz toplantısı değerlendirmesi (Ikon Menkul)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda bir karar alarak politika faizini %50’de sabit tuttu.

Açıklama metninde ileriye yönelik mesajlar arandı.

-İlk paragrafta Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlemlendiği ve son çeyrekte yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiği belirtildi. Buna ek olarak, daha önceden katı bir şekilde duran hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair atıfta bulunuldu. Gıda enflasyonundaki yüksek seyri geçici arz sıkıntılarına bağladı.

-İkinci paragraf olarak, maliye politikalarının enflasyon ile mücadele konusunda destekleyici olabileceği belirtilmiştir.
En önemli vurgu ise aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentilerinin hedef aralığa gelene kadar sıkı para politikasının sürdürüleceği belirtildi.
Politika faizinin dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceği vurgusu ise, faiz indirimleri gelecek toplantılardan herhangi birinde başlasa bile bunun bir gevşeme olmayacağı, aşırı sıkılığın dengelenmesine yönelik bir ayarlama olacağı vurgulandı.

Aylık enflasyon Temmuz’dan Ekim ayına kadar %1.7’den %3.6’ya kademeli olarak yükselmiş, Kasım ayında %2.8’e gerilemişti. TCMB’nin açıklanacak bir sonraki enflasyonda aylık enflasyonun %2.8’in altında kalmasına dikkat edeceğini düşünüyoruz.

TCMB'nin politika toplantısı sonrası açıklama metninin ardından BIST Bankacılık Endeksi'ndeki kazançlar seans içinde %4'ü aştı. BIST100 endeksindeki günlük yükseliş %2'yi aştı.

TCMB’nin Aralık ayında faiz indirme ihtimali olsa da bu durumun hala sorgulanabilir düzeyde. Ancak ilk faiz indirimin Aralık ya da 2025 Ocak ayında başlamasını bekliyoruz. Buradaki kritik soru, TCMB’nin bir faiz indirim döngüsüne mi girmiş olduğu yoksa bakış açısına göre yüksek reel pozitif faizden bir ayarlama mı yapacağı olacaktır.


 Ikon Menkul
 ikonmenkul.com.tr

***
                        Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat ve fonları (mevduat+katılım bankaları) 15 Kasım itibarıyla 166.66 milyar dolar (Önceki hafta: 166.64 milyar dolar)
Bankacılık sektörünün verdiği krediler, 15 Kasım itibarıyla haftalık %+0.23 ile 14 trilyon 689.09 milyar TL
Bankacılık sektörü mevduat ve fonları, 15 Kasım itibarıyla haftalık %+2.40 ile 18 trilyon 758.29 milyar TL
Bankacılık sektörü yabancı para mevduatları, 15 Kasım itibarıyla haftalık %+0.23 ile 6 trilyon 743.50 milyar TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında haftalık stok farkı değişimi +25 milyon dolar
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış haftalık değişim +2.93 milyar dolar
Mevduat bankaları tasfiye olacak tüketici kredileri, 15 Kasım itibarıyla haftalık % 3.50 artış ile 49 milyar 157.14 milyon TL
Mevduat bankaları tasfiye olacak kredi kartları, 15 Kasım itibarıyla haftalık %3.20 artış ile 55 milyar 091.39 milyon TL
Yurt içi yerleşiklerin mevduat bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 15 Kasım itibarıyla haftalık %+0.19 değişim ile 147.29 milyar dolar
Bankacılık sektörü TL mevduatları, 15 Kasım itibarıyla haftalık %3.78 artış ile 11 trilyon 565.52 milyar TL
Yurt içi yerleşiklerin katılım bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 15 Kasım itibarıyla haftalık %-1.32 değişim ile 19.38 milyar dolar
Facebookta Paylaş